Guvernul suplimenteaza Prima Casa cu 200 milioane lei

Guvernul a aprobat miercuri suplimentarea cu 200 milioane lei a plafonului pentru Prima Casa, existand foarte multe cereri pentru garantii, iar modificarea programului pentru 2016 va fi discutata in sedinta de saptamana viitoare, a declarat purtatorul de cuvant Dan Suciu, citat de Mediafax.

Astfel, Executivul a aprobat proiectul de hotarare prin care majoreaza plafonul de garantare pentru programul Prima Casa cu 200 milioane lei in acest an, fata de cele 2,6 miliarde lei existente.

Suciu a precizat ca modificarile programului pentru anul viitor vor fi discutate in sedinta Guvernului de saptamana viitoare.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a afirmat vineri seara ca anul viitor va fi redus plafonul de garantii pentru programul Prima Casa la 1,5 miliarde lei. Totodata, creditele se vor acorda in conditii actualizate de cost.

Astfel, rata dobanzii va fi ROBOR plus o marja de 2%, fata de 2,5% in prezent, restul conditiilor ramanand neschimbate.

Citeste si:
„Noua casă” primește mai puțini bani decât anul trecut - 1,5...
„Noua Casă” va avea buget de...

Hotararea aprobata mai arata ca anul urmator se pot emite garantii si din diferenta ramasa nealocata din plafonul anului curent, precum si din diferenta neutilizata pana la 31 decembrie 2015 din sumele alocate bancilor.

Suma reprezentand diferenta ramasa nealocata, precum si cea alocata si neutilizata din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finantelor si al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pana la 31 ianuarie 2016 si se utilizeaza cu prioritate de catre banci.

"Suplimentarea a plafonului pe anul 2015 asigura continuarea in conditii optime a programului Prima casa in perioada ramasa pana la finele anului 2015 si inceputul anului 2016, fara a se crea disfunctionalitati resimtite in randul beneficiarilor persoane fizice care doresc achizitionarea/construirea unei locuinte si care in conditiile neasigurarii resurselor necesare derularii procesului pana la sfarsitul anului 2015 si/sau nefinalizarii procesului de alocare a plafonului afferent anului 2016, ar fi expusi riscului pierderii avansurilor prevazute in antecontractele incheiate cu promitentii vanzatori", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Propunerea de suplimentare a plafonului pentru acest an a fost transmisa de FNGCIMM, in urma solicitarilor bancilor inregistrate in program, plafoanele alocate acestora fiind consumate in totalitate.

Citeste si:
Președinte ANAT: Agențiile de turism nu stau cu mâna întinsă la guvern
Președinte ANAT: Agențiile de...

De la lansarea programului, in anul 2009, au fost acordate peste 166.000 de garantii, pentru finantari in valoare de peste 3,2 miliarde euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde lei. Din total, in acest an au fost emise 30.070 de garantii in valoare de 2,52 miliarde lei.

Rata de default pe programul Prima Casa este de 0,2%, pana in prezent fiind executate 401 garantii.

Despre autor

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri