In urma unui proces de relocari in cascada, venit ca urmare a schimbarilor legislative si a marilor consolidari de sedii ale unor multinationale, vom asista la o crestere a pietei inchirierii de birouri cu 20-25% in acest an fata de 2015, estimeaza compania de consultanta imobiliara ESOP Consulting.

Anul 2016 ar putea fi primul an al unei etape de renuntare la spatiile de birouri de calitate mai slaba din Bucuresti, in urmatorii 3-4 ani urmand sa fie din ce in ce mai putine sedii de firme in apartamente de bloc comunist sau in zone nesigure din punct de vedere al riscului la cutremur sau in cladiri neprotejate la incendiu.

Marile contracte de preinchiriere a unor spatii de birouri mamut, cu suprafete de 10.000-40.000 mp, incheiate in 2015 sau aflate in lucru vor duce la eliberarea mai multor cladiri de clasa A si B+ din zonele centrale, pentru care deja se contureaza o cerere din partea clientilor din vile si apartamentele cu destinatie rezidentiala, determinata de noua atitudine a administratorilor de firme fata de normele antiincediu si in fata riscului seismic.

„In 2016 se vor reuni simultan mai multi factori cu influenta majora asupra pietei de birouri, va exista o migratie pe toate segmentele pietei de birouri din Bucuresti, pe fondul cresterii ofertei de birouri: chiriasi de talie mare isi vor consolida sediile in cele mai noi si mai bine pozitionate cladiri de birouri din zonele de centru-nord si centru –vest, care vor lua spuma cererii. In locul lor, in cladirile centrale, dar de talie mai mica si construite in ultimii zece ani, vor accede companii medii, aflate in extindere sau in cautarea unui plus de imagine, care vor inchiria spatii de birouri de 500-2.000 mp”, este de parere Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul ESOP Consulting.

Potrivit acestuia, in paralel, va exista o presiune asupra chiriasilor aflati in apartamente de bloc sau in vile, din cauza cresterii impozitelor pe proprietate pentru aceste tipuri de imobile si a posibilitatii de crestere a chiriilor in consecinta precum si a innaspririi legislatiei privind riscul seismic si a normelor antiincendiu. „Si pentru aceste companii, care au sub 50 angajati, pentru prima data vor exista mai multe variante moderne de birouri cum ar fi: birourile instant office, hub-urile de afaceri in numar din ce in ce mai mare si birourile in centre de talie mica sau mijlocie, care se vor elibera si care vor avea spatii cu chirii mai accesibile decat in ultimii ani”, a mai declarat Alexandru Petrescu.

Pentru 2016, se anunta cel putin trei mari pre-inchirieri: doi jucatori mari din domeniul bancar si unul din domeniul IT&C doresc sa-si consolideze birourile si cauta solutii pentru spatii de peste 15.000 mp.

Ce se va intampla cu oferta de spatii de birouri din apartamentele rezidentiale situate in zonele Unirii si Victoriei

Potrivit reprezentantilor ESOP, in urmatorii 2-3 ani, birourile amenajate in apartamentele de locuit din zonele Unirii si Victoriei isi vor pierde din atractivitatea avuta in trecut pentru piata de birouri si estimam ca se vor intoarce pe piata rezidentiala, fie la inchiriere, fie la vanzare.

„In ceea ce priveste vilele, cele neconsolidate si nerenovate vor fi scoase probabil la vanzare, urmand a reveni pe piata rezidentiala. Exceptie vor face doar vilele istorice, situate in zone premium, bine renovate, care asigura o imagine deosebita, care isi vor pastra destinatia de birouri, pentru ca anumite tipuri de firme vor dori sa aiba sediul in continuare intr-o cladire independenta datorita tipului de activitate desfasurat (de exemplu firme de avocatura, consultanta de afaceri, marketing si publicitate etc)”, mai precizat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting.

ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari cu o activitate de 15 ani in piata birourilor si pe piata rezidentiala. Incepand cu anul 2013, ESOP activeaza in asociere cu CORFAC International - Corporate Facility Advisors – o alianta de companii imobiliare antreprenoriale.

Principalii consultanti imobiliari de pe piata din Romania sunt Coldwell Banker, Colliers, CBRE, DTZ Echinox sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri