In cel mai pesimist scenariu, o pondere de 45% dintre respondenti sunt de parere ca vom asista la o prabusire a pietei imobiliare (in special rezidentiale), similara celei din perioada de criza economica, in vreme ce 37% se asteapta la o incetinire temporara a acesteia. De asemenea, 64% dintre participantii la sondaj apreciaza ca o posibila crestere a avansului solicitat de institutiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenta negativ si in mare masura piata imobiliara, ca urmare a scaderii numarului de clienti eligibili sau a cresterii gradului de prudenta a bancilor. Numai 4% considera ca o asemenea masura nu va avea efecte asupra pietei imobiliare.

Totodata, 41% dintre agentii chestionati sunt de parere ca preturile imobilelor de locuit vor fi afectate in mod semnificativ, anticipand scaderi de peste 20% din pretul imobilelor, in vreme ce o proportie egala estimeaza ca scaderile vor fi in jur de 10% sau mai mult. In acelasi timp, 12% dintre cei intervievati considera ca scaderea preturilor imobiliare va fi de cel mult de 5%.

Atunci cand vine vorba despre evolutia nivelului chiriilor, in cazul aprobarii Legii Darii in Plata, aproape 30% dintre respondenti cred ca acesta va fi afectat semnificativ (cresteri de 20% sau mai mult), iar 45% se asteapta la majorari de 10% sau mai mult. Majoritatea celor intervievati considera ca efectele economice pe care le va produce aprobarea Legii Darii in Plata asupra pietei imobiliare vor fi semnificativ negative. Mai mult de jumatate (55%) dintre agentii care au participat la sondaj cred ca sectoarele serviciilor de constructii vor fi afectate profund de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de munca.

Citeste si:

Numai 8% dintre respondenti considera ca cererea si oferta se vor echilibra imediat, iar piata va continua sa functioneze ca in prezent. Conform Imobiliare.ro raspunsurile exprimate liber in cadrul sondajului s-au concretizat in Topul efectelor negative pe care pe care propunerea de lege Darea in Plata le va avea asupra sectorului imobiliar din Romania:

  1. Piata vanzarilor de imobile se va prabusi, iar pretul chiriilor va creste semnificativ.
  2. Programul Prima Casa va disparea din oferta de credite a bancilor, ceea ce va afecta major piata vanzarilor de imobile, considerand faptul ca acest program este perceput in continuare drept o solutie pentru o perioada economica dificila.
  3. Avansul pentru credite va creste semnificativ, iar cei mai afectati vor fi tinerii.

Legea Darii in Plata este analizata in contextul in care piata imobiliara da semne de revenire dupa o perioada de blocaj in care preturile au scazut cu peste 50%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitata pentru apartamentele disponibile spre vanzare la nivel national (noi si vechi) s-a majorat cu 6,7% in ultimele 12 luni. In acelasi timp, in Timisoara si Cluj-Napoca, cresterile consemnate sunt de 12,9%, respective 13,5%.

Lansat in ianuarie 2000, Imobiliare.ro este unul dintre cele mai accesate site-uri de anunturi imobiliare din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 1.270.000 de vizitatori unici pe luna si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

Sursa foto: Apples Eyes Studio / Shutterstock