Disparitia programului Prima Casa de pe piata in contextul intrarii in vigoare a legii darii in plata nu reprezinta un "element definitoriu" in Romania, avand in vedere ca au fost realizate circa 130.000 de tranzactii imobiliare prin program, iar totalul tranzactiilor au ajuns la 750.000 anul trecut

"Prima Casa a generat circa 120-130.000 de tranzactii de la inceputul programului, pe cand numai anul trecut au avut loc circa 750.000 de tranzactii imobiliare in total. Disparitia Prima Casa nu poate sa fie un element definitoriu in Romania", a afirmat joi analistul imobiliar Radu Zilisteanu, intr-o conferinta pe tema relatiei consumatorului de servicii financiare, conform Mediafax. El admite ca programul a reprezentat totusi un element de natura psihologica in perioada de criza, intrucat exista obisnuinta oamenilor de a spune ca preturile pe orice piata se formeaza ca urmare a intalnirii cererii cu oferta.

"Criza a fost una de incredere, in principal, si de aceea recastigarea increderii este foarte importanta", a atras atentia analistul imobiliar. Pe de alta parte, Zilisteanu a criticat parlamentarii pentru ca nu au tinut cont de nicio opinie din partea specialistilor bancari, ci si-au urmat instinctul politic. "Se pare ca parlamentarii nu au vrut sa asculte nicio opinie din randul specialistilor din piata bancara, ci au mers dupa instinctul lor politic", a punctat analistul.

El a subliniat ca aceasta contractie a procesului de creditare care va avea loc pe segmentul imobiliar, cu consecinte de remunerare mai slaba a plasamentelor in banci, va avea efecte tot asupra clientilor, care nu vor mai avea acces facil la produse de creditare. "Probabil ca se va dezvolta un produs de leasing imobiliar, bancile vor pastra proprietatea asupra imobilului pana la finalizarea contractului. Totodata, vom asista, intr-o tara sub-bancarizata, la continuarea dezintermedierii financiare", a atentionat Zilisteanu.

O alta consecinta ar putea fi cresterea din nou a apetitului pentru tranzactiile in numerar, contracarand eforturile din ultimii ani de a inversa trendul si de a incuraja platile electronice. "Ajungem in situatia in care, in conditiile in care unele tari intentioneaza sa renunte la platile in numerar, iata ca noi ne indreptam iar catre tranzactiile in numerar", a concluzionat Zilisteanu.

Guvernul este de acord cu legea darii in plata, dar considera ca ar trebui sa aiba un marcat caracter social, iar prevederile sale nu ar trebui sa se aplice si programului Prima Casa, ministerul de Finante si cel al Justitiei avand o serie de observatii asupra initiativei legislative. De altfel, BNR si asociatiile bancherilor au cerut prin amendamente ca programul guvernamental sa fie scos din prevederile legii, insa senatorii au respins aceasta propunere. Legea se afla in proces de reexaminare, ajunsa la Camera Deputatilor, care este for decizional.

De la lansarea programului, in anul 2009, pana in decembrie anul trecut au fost acordate peste 166.000 de garantii, pentru finantari in valoare de peste 3,2 miliarde euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde lei.
Din total, anul trecut au fost emise peste 30.000 de garantii, valoarea depasind 2,5 miliarde lei.

Sursa foto: baranq/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri