Impozitul datorat statului la vanzarea proprietatilor, cunoscut ca impozit pe tranzactiile imobiliare, va fi calculat si incasat de notarii publici, inainte de autentificarea actelor si virat apoi statului, prevede un proiect de ordin publicat, vineri, de Ministerul Finantelor, care propune un termen de 60 de zile pentru calcularea sumelor datorate statului in cazul in care transferul proprietatii se realizeaza prin decizie a instantei.

Potrivit legii, persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul dreptului de proprietate asupra unor constructii sau terenuri datoreaza impozit pe venit, conform News.ro

“In cazul in care transmisiunea dreptului de proprietate se realizeaza prin procedura notariala, impozitul se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii si se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost incasat”, se arata in document.

In plus, notarii publici sunt obligati, potrivit textului aflat in dezbatere publica, sa depuna semestrial de Fisc o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, care sa cuprinda detalii pentru fiecare tranzactie si pe persoanele care au incasat venituri.

Daca apar erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului, notarul public trebuie sa anunte organului fiscal competent aceasta situatie. Ulterior, angajatii ANAF stabilesc impozitul datorat si diferenta de impozit de plata si emite o decizie de impunere.

“In situatia in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia se realizeaza prin hotarare judecatoreasca ori prin alta procedura decat cea notariala, impozitul se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere, in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei”, se mai arata in proiect.

Procedurile cuprinse in proiectul de ordin au fost realizate dupa consultarea cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, potrivit ANAF.

Potrivit Codului Fiscal, pentru constructiile de orice fel si pentru terenuri, cu o valoare de cel mult 200.000 de lei, persoanele datoreaza statului un impozit de 3%, daca proprietatile sunt dobandite intr-un termen de pana la trei ani inclusiv, si de 2%, daca au fost dobandite de peste trei ani.

Pentru un pret de vanzare de peste 200.000 lei, persoanele care incaseaza venitul trebuie sa plateasca statului 6.000 lei, la care se adauga 2% din valoarea ce depaseste 200.000 lei, in cazul in care proprietatea a fost dobandita de cel mult trei ani.

Cei care vand proprietati dobandite de mai mult de trei ani si care valoreaza peste 200.000 de lei trebuie sa plateasca statului 4.000 lei plus 1% din valoarea ce depaseste 200.000 de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri