Tehnologia de imprimare 3D reprezinta viitorul in sectorul constructiilor, apreciaza Cezar - Alexandru Vladut, student la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), in conditiile in care cladiri de birouri sau ansambluri rezidentiale pot fi realizate in cateva zile si sunt eliminate o mare parte a costurilor cu manopera si cofrajele.

"Ce este o imprimanta 3D? Este o tehnologie activa unde obiectele sunt realizatre prin suprapunerea mai multor straturi de material. Aceasta tehnologie a fost brevetata pentru prima data in 1984 si apartine lui Charles Hull. De atunci aceasta tehnologie s-a dezvoltat si au fost create mai multe echipamente de imprimare 3D", a declarat Cezar - Alexandru Vladut (foto), asist. ing. in cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB).

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei (Re)Construct, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Imobiliare.ro, Wienerberger si Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Intrebat despre viteza care se poate imprima 3D o casa, el a dat ca exemplu o companie de constructii din China care a construit cu un astfel de echipament zece case intr-o zi.

"Costurile sunt foarte scazute, deoarece sunt eliminate o mare parte din costurile cu manopera si cofrajele. Apoi, viteza de executie este destul de ridicata. In China, au printat si un ansamblu de birouri de patru etaje in mai putin de 3 zile. Alte avantaje ar fi: protectia mediului prin materialele utilizate, libertatea de constructie, deoarece pot fi realizat si pereti circulari, dar si o rezistenta sporita", a mai spus Cezar - Alexandru Vladut.

Citeste si:
Inventia care ar putea salva milioane de vieti omenesti
Inventia care ar putea salva...

Daca s-ar preta in Romania o astfel de constructie, Cezar - Alexandru Vladut a punctat ca exsita in plan dezvoltarea unei astfel de imprimante la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB). "Trebuie, mai intai, sa vedem daca putem utiliza in Romania aceasta tehnologie, sa definim destinatia imprimantei: cladiri sau elemente arhitecturale. Apoi trebuie sa decidem ce materiale dorim sa utiizam. Nu in ultimul rand trebuie sa definim si caracteristicile acestei imprimante 3D cu privire la dimensiuni si capabilitati. Un investitor ar putea oricand sa cumpere o astfel de imprimanta dar, nu cunoastem care ar fi capabilitatile acesteia in zona seismica a Romaniei".

Sursa foto: Udrescu Ovidiu

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Case construite in mai putin de o zi in Romania: cand ar fi posibil