Proiectul Cartierului Justitiei, inclus in programul de finantare al Bancii Mondiale. Cand ar putea fi aprobat

Proiectul Cartierului Justitiei din Bucuresti, urmasul fostului Esplanda Unirii, este inclus in programul de finantare al Bancii Mondiale. Autoritatile din Romania au solicitat Bancii Mondiale inca din aprilie 2015 sustinerea in finantarea acestei investitii. Potrivit institutiei financiare, proiectul ar putea fi aprobat in a doua jumatatate a anului 2017.

„Proiectul este inclus in programul de finantare, urmand a fi finalizat catre o posibila aprobare in a doua jumatate a anului 2017. Termenele exacte vor depinde de definitivarea obiectivelor proiectului in urma discutiilor cu partenerii din Guvern. Suma imprumutului inca nu a fost discutata, motiv pentru care nu putem confirma o cifra exacta la aceasta etapa”, au comunicat reprezentantii Bancii Mondiale la solicitarea WALL-STREET.RO.

Asa-numitul Cartier al Justitiei ar urma sa concentreze cladiri ale mai multor institutii. Printre acestea, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Curtea de Apel Bucuresti, judecatoriile sectoarelor 2 si 5, parchetele de pe langa Tribunalul Bucuresti, Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri.

Terenul pe care ar urma sa se construiasca acest cartie se afla in interiorul zonei delimitata generic de strada Nerva Traian si bulevardele Unirii, Octavian Goga si Mircea Voda.

Valoarea estimata a acestui nou proiect era, in 2015, de 270 milioane de euro. Pentru acest proiect, Ministerul Justitiei a anuntat, in 2015, ca va initia discutii cu Banca Mondiala pentru posibilitatea incheierii unui acord pentru o valoare de 200 de milioane de euro, incepand cu anul 2016.

Citeste si:
Dezvoltatorul proiectului Esplanada ia pauza trei ani
Dezvoltatorul proiectului...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

„In ianuarie 2016, la Bucuresti, o misiune a Bancii Mondiale a avut mai multe intalniri cu reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si ai altor ministere implicate pentru definitivarea conceptului de dezvoltare a acestei zone. In urma acestor intalniri a fost initiat un proiect de memorandum pe aceasta tema”, potrivit Ministerului Dezvoltarii.

Solicitarea oficiala a venit de la Ministerul Finantelor, dar a fost precedata de o cerere initiala de la Ministerul Justitiei.

„Colaborarea intre Municipalitate si MDRAP este esentiala in eventualitatea aprobarii acestui proiect. In acest sens a fost creat un grup de lucru, coordonat de MDRPA”, potrivit Bancii Mondiale.

Guvernul a aprobat prin memorandum oportunitatea demararii demersurilor necesare realizarii unui Cartier pentru Justitie in decembrie 2014.

Citeste si:
Banca Mondială: România necesită investiții urgente în educație și...
Banca Mondială: Copiii din...

Ministerul Justitiei a precizat, la solicitarea WALL-STREET.RO, ca singura sa contributie in acest proiect consta in initiativa de a se realiza un cartier al justitiei, „propunand valorificarea unei oportunitati pentru sistemul judiciar”.

„Ministerul Justitiei a exprimat o intentie ca, in situatia dezvoltarii unui proiect de regenerare urbana in zona mentionata, pentru rezolvarea problemei infrastructurii imobile a instantelor din municipiul Bucuresti poate fi folosit o parte din terenul in discutii”, potrivit institutiei.

Fostul regim comunism planuia sa construiasca in mijlocul Bucurestiului un centru de Creatie si Cultura, denumit Cantarea Romaniei. Noii conducatori ai Romaniei de dupa 1989 au luat decizia de tranforma acel centru intr-un mic oras care ar urma sa se numeasca Esplanada.

Citeste si:
BT: Aproape 60% din finanțările prin IMM Invest au mers către...
BT: Aproape 60% din...

Proiectul Esplanada a fost initiat de Ministerul Dezvoltarii si s-ar fi intins pe o suprafata de aproape 11 hectare. Investitia totala era estimata la circa 800 milioane de euro si s-ar fi derulat in parteneriat public-privat.

In 2003, terenul a trecut din administrarea Ministerului Culturii si Cultelor in administrarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

In urma cu zece ani, Primaria Municipiului Bucuresti a cumparat opt terenuri in locul pe se intentioneaza construirea unui cartier al Justitiei. Terenurile aveau, in 2006, o valoare de inventar de 14,7 milioane de lei.

Sursa foto: Razvan Baltaretu

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri