In primele 6 luni ale anului 2016 au fost facute tranzactii ce au vizat preluarea controlului integral a unor co-proprietari asupra unor proiecte, cat si achizitii de acchiztii de proiecte, conform News.ro.

Bucurestiul conduce pe piata locala de tranzactii imobiliare

Bucurestiul conduce pe piata locala, atragand 48% din tranzactiile finalizate, urmat de Sibiu cu 28%, se arata in studiul "Bucharest City Report Q2 2016" realizat de JLL. Volumele au fost echilibrate din punct de vedere al segmentelor de piata intre retail (45%) si birouri (38%), in timp ce sectorul industrial a atras 17% din tranzactii. De mentionat, ca 8% din volumul tranzactiilor reprezinta preluarea unei cladiri de birouri de catre banca finantatoare.

Cea mai mare tranzactie inregistrata in prima jumatate a anului a fost achizitia Sibiu Shopping City de catre NEPI de la ARGO pentru 100 milioane de euro. O alta tranzactie notabila este consolidarea pozitiei GTC in complexul City Gate prin achizitia participatiei de 40% detinuta de Bluehouse in proiect.

”Previziunile macroeconomice pentru Romania par pozitive, cu o prognoza privind crestere economica care a fost mentinuta la 4,2% chiar si dupa rezultatul referendumului din Marea Britanie. Acest lucru ar trebui sa faca din Romania unul dintre performerii din Europa in 2016”, potr
Cei mai activi cumparatori din prima jumatate a anului au fost NEPI (124 milioane de euro) si GTC (80 milioane de euro), fiecare dintre acestia realizand cate doua tranzactii.

Randamentele pe piata de birouri sunt de 7,5%, cu doar 0,25 puncte procentuale mai mari decat cele de pe piata de retail (7,25%), in timp ce proiecte industriale au randamente de 9%. Randamentele s-au redus cu 0,25-0,5 puncte procentuale in ultimele 12 luni, dar analistii JLL nu estimeaza o noua scadere pentru a doua parte a anului.

Sursa foto: Digital Storm Shutterstock