Cresterile semnificative de salarii si ingustarea pietei de forta de munca ar putea crea situatii inflationiste in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), daca nu vor fi justificate si de o crestere a productivitatii sau de o imbunatatire a procesului de guvernare, arata grupul austriac Erste, proprietarul BCR.

Privind astfel la evolutiile recente pe piata fortei de munca, se pune problema si cu privire la in ce masura acestea vor afecta pe termen scurt si mediu si piata imobiliara, in sensul ivirii unei noi "bule" inflationiste in real estate. In opinia analistilor Erste, tari precum Polonia, Croatia si Slovenia ar trebui sa majoreze cu siguranta productivitatea pentru a justifica cresterile de costuri cu forta de munca la actualul nivel al calitatii institutionale. Pe de alta parte, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha si Romania ar trebui sa isi imbunatateasca nivelul de calitatea institutionala.

Un nou "boom" imobiliar in Romania?

Privind la evolutiile recente pe piata fortei de munca, se pune, de asemenea, intrebarea: in ce mod aceste evolutii vor afecta si piata imobiliara din ECE si implicit Romania. Imbunatatirea conditiilor de pe piata fortei de munca si un mediu contura de o rata redusa a dobanzii au avut un impact pozitiv clar asupra pietei imobiliare, arata analistii Erste. Preturile din piata imobiliara au atins anul trecut nivelul de minim, in Croatia si Romania. Ca urmare, preturile din piata imobiliara au fost in crestere in intreaga regiune ECE (in medie cu 4,1% in primul trimestru din 2016, fata de aceeasi perioada de anul trecut).

Citeste articolul integral pe Wall-Street PRO.

Sursa foto: Kar / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri