Plenatul Senatului a adoptat o propunere legislativa a senatorului PSD Serban Nicolae, potrivit careia dezvoltatorii imobiliari vor fi scutiti de plata impozitului/taxei pe cladiri, pentru cladirile, constructie noua, scutirea urmand a se aplica de la momentul finalizarii constructiei pana la data valorificarii acesteia prin vanzare sau cedarea folosintei.

Propunerea legislativa pentru completarea Codului Fiscal a fost adoptata de plen cu 50 de voturi ”pentru” si 12 abtineri si are ca obiect de reglementare extinderea scutirilor de la plata impozitului/taxei pe cladiri, cu o noua categorie de cladiri, respective ”cladirile, constructie noua, edificate de o societate sau o persoana fizica autorizata, in conditiile legii, exlusiv in scopul comercializarii”, conform News.ro.

Scutirea se aplica de la momentul finalizarii constructiei pana la data valorificarii acesteia prin vanzare sau cedarea folosintei. Initiatorul proiectului, senatorul Serban Nicolae, precizeaza in expunerea de motive ca dezvoltatorul imobiliar construieste cu forte proprii, in cadrul si potrivit obiectului de activitate – ca o activitate de productie – o cladire, obtinand un produs finit destinat ulterior comercializarii, ca marfa.

”In prezent, potrivit legii, dupa finalizarea constructiei si obtinerea produsului finit, constructorul este obligat sa inregistreze imobilul edificat la compartimentul de impozite si taxe locale, in vederea impozitarii”, se mai mentioneaza in expunere, precizandu-se ca ”similitudinea dintre producatorul de imobile construite si producatorul de mijloace de transport este, practic, perfecta”.

”Diferenta, potrivit cadului legal actual, este data de faptul ca impozitarea, in cazul mijloacelor de transport, se face doar dupa prima inregistrare/inmatriculare, in timp ce, in cazul imobilelor construite, inregistrarea si impozitarea se realizeaza obligatoriu de la data finalizarii constructiei, chiar daca nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a inceput”, se mai arata in expunerea de motive.

Guvernul nu a sustinut propunerea legislativa, apreciind ca ”prevederea impusa este lipsita de precizie si claritate”. In plus, spune Executivul, prin propunerea legislativa este afectat bugetul autoritatilor locale, fara ca initiatorul sa mentioneze sursa de acoperire a acestor minusuri la bugetul local. Proiectul urmeaza sa mearga la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Sursa foto: Denis Kuvaev / shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri