Banca Nationala a Romaniei (BNR) a solicitat, cu caracter obligatoriu, celor mai importanti dezvoltatori imobiliari (atat de spatii de birouri si locuinte, cat si indutriale si comerciale), in functie de cota de piata detinuta, sa declare, printre altele: dimensiunea suprafetelor dezvoltate pana in prezent, randamentele obtinute sau gradul de ocupare, cu scopul "de a monitoriza sectorul imobiliar rezidential si comercial in vederea identificarii potentialelor vulnerabilitati cu impact asupra stabilitatii financiare", potrivit surselor din piata.

"Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala a emis Recomandarea CNSM nr. 3/2017 privind imbunatatirea informatiilor statistice necesare analizelor privind piata imobiliara prin care Banca Nationala a Romaniei a fost mandatata sa colecteze informatii cu privire la piata imobiliara. Scopul acestui demers este de a monitoriza sectorul imobiliar rezidential si comercial in vederea identificarii potentialelor vulnerabilitati cu impact asupra stabilitatii financiare si se inscrie in setul de masuri necesare implementarii recomandarii Comitetului European pentru Risc Sistemic privind acoperirea unor lacune la nivelul datelor privind bunurile imobile.

In acest sens, BNR a elaborat un chestionar care se adreseaza firmelor care participa in mod direct (prin dezvoltarea de proprietati imobiliare) sau indirect (prin investitii in firme din sectorul imobiliar, prin asigurarea de finantare acestora sau prin intermedierea tranzactiilor imobiliare) la activitatea pietei imobiliare din Romania.

Compania pe care o reprezentati a fost aleasa sa participe la acest chestionar datorita cotei de piata detinuta de catre entitatea condusa de catre dumneavoastra pe diverse paliere ale pietei imobiliare (activitate de creditare, activitate de investitii, dezvoltare sau intermediere). Acest demers de a colecta informatii cu privire la piata imobiliara are caracter obligatoriu si se realizeaza in baza art. 49 din Legea 312/ 2004", conform solicitarii BNR.

In acest sens, fiecare dezvoltator imobiliar selectat a trebuit sa completeze pana la 1 septembrie anul curent un chestionar in Excel, cu privire la activitatea companiei. In cadrul acestuia erau solicitate informatii cu privire la: suprafata totala tranzactionata sau construita pe fiecare cladire dezvoltata, pretul mediu de vanzare, valoarea medie a chiriilor incasate, randamentele obtinute, gradul mediu de ocupare, dar si informatii referitoare la activitatea de investitii, pe categorii de proprietati imobiliare, provizioane, activitatea de creditare.

Decizia BNR de a solicita informatii dezvoltatorilor imobiliari, pentru prima data, nu este deloc intamplatoare. BNR a identificat in cel mai recent raport un numar de cinci riscuri asupra stabilitatii financiare. In acelasi timp, riscul sever reprezentat anul trecut de cadrul legislativ incert din domeniul financiar-bancar s-a redus la nivel moderat, dar a aparut un nou risc, cel legat de cresterea preturilor pe piata imobiliara.

In Raportul din mai 2017, BNR mentioneaza in mod expres ca nu se manifesta riscuri sistemice severe, iar cel mai mare risc, considerat ridicat, este cel al deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emrgente.

Referitor la riscul nou aparut, cel de crestere a preturilor pe piata imobiliara, reprezentantii BNR sustin ca este de intensitate redusa, insa in crestere. Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a declarat, in cadrul conferintei de prezentare a raportului, ca preturile locuintelor din Romania au crescut, in ultimul an, cu 7%, peste valoarea de semnal stabilita de Comisia Europeana, de 6%.

Cat de periculoasa este cresterea preturilor la imobiliare, potrivit BNR?

In opinia sa, printre factorii care au contribuit la aceasta evolutie se numara cresterea economica, a veniturilor populatiei, dar si dobanzile care sunt inca la minime istorice. “Exista premisele unei noi faze de expansiune a pietei imobiliare, nu doar la noi, ci in toate tarile din regiune si este de datoria noastra sa o semnalam”, a subliniat Voinea. Totodata, si accesibilitatea unui credit ipotecar standard s-a imbunatatit, pentru ca majorarea pretului locuintelor si cresterea avansului au fost contracarate de reducerile de dobanda si de cresterea veniturilor.

De asemenea, surse din piata au precizat pentru wall-street.ro, ca bancile mari, conservatoare, ar fi solicitat BNR sa reduca accesul la creditarea ipotecara, in conditiile in care bancile mai mici din piata ar fi mizat foarte mult, in ultima perioada de ani, pe aceste tipuri de finantari, fapt care ar fi condus la o crestere accelerata si necontrolata a dezvoltarilor imobiliare, in special rezidentiale, iar riscul unei noi bule imobiliare s-ar fi accentuat.

Sursa foto: rsooll / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri