"Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala a emis Recomandarea CNSM nr. 3/2017 privind imbunatatirea informatiilor statistice necesare analizelor privind piata imobiliara prin care Banca Nationala a Romaniei a fost mandatata sa colecteze informatii cu privire la piata imobiliara. Scopul acestui demers este de a monitoriza sectorul imobiliar rezidential si comercial in vederea identificarii potentialelor vulnerabilitati cu impact asupra stabilitatii financiare si se inscrie in setul de masuri necesare implementarii recomandarii Comitetului European pentru Risc Sistemic privind acoperirea unor lacune la nivelul datelor privind bunurile imobile.

In acest sens, BNR a elaborat un chestionar care se adreseaza firmelor care participa in mod direct (prin dezvoltarea de proprietati imobiliare) sau indirect (prin investitii in firme din sectorul imobiliar, prin asigurarea de finantare acestora sau prin intermedierea tranzactiilor imobiliare) la activitatea pietei imobiliare din Romania.

Compania pe care o reprezentati a fost aleasa sa participe la acest chestionar datorita cotei de piata detinuta de catre entitatea condusa de catre dumneavoastra pe diverse paliere ale pietei imobiliare (activitate de creditare, activitate de investitii, dezvoltare sau intermediere). Acest demers de a colecta informatii cu privire la piata imobiliara are caracter obligatoriu si se realizeaza in baza art. 49 din Legea 312/ 2004", conform solicitarii BNR.

In acest sens, fiecare dezvoltator imobiliar selectat a trebuit sa completeze pana la 1 septembrie anul curent un chestionar in Excel, cu privire la activitatea companiei. In cadrul acestuia erau solicitate informatii cu privire la: suprafata totala tranzactionata sau construita pe fiecare cladire dezvoltata, pretul mediu de vanzare, valoarea medie a chiriilor incasate, randamentele obtinute, gradul mediu de ocupare, dar si informatii referitoare la activitatea de investitii, pe categorii de proprietati imobiliare, provizioane, activitatea de creditare.

Sursa foto: rsooll / Shutterstock