Lucrurile se schimba in Europa pe masura ce se schimba si vietilor oamenilor. Pana nu demult era important sa ai o locuinta si aceasta sa arate bine. Azi lucrurile sunt diferite. E important ca locuinta sa fie sigura la incendiu, confortabila si cat mai eficienta din punct de vedere energetic. Cu alte cuvinte, calitatea traiului in cladiri creste din ce in ce mai mult.

Acest trend se accentueaza, mai ales ca Uniunea Europeana e in plin proces de schimbare a legislatiei in privinta eficientei energetice, cu scopul nu doar de a economisi bani, ci si pentru reducerea emisiilor de gaze de sera si cresterea securitatii energetice. Doua directive europene importante, Energy Performance in Buildings Directive (EPBD) si Energy Efficiency Directive (EED) - variantele revizuite - sunt la un pas de adoptare. Ele vor schimba modul in care se construiesc cladirile pe teritoriul Uniunii Europene si se gestioneaza energia produsa pentru ele.

Cladirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie si pentru 36% din emisiile de CO2 la nivelul Uniunii Europene. Diferentele in performanta lor energetica sunt semnificative. Comisia Europeana a calculat ca unele consuma echivalentul a 3 litri de ulei de incalzit pe metru patrat, iar altele, vechi si fara termoizolatii, ajung si la 60 de litri pe metru patrat. Cu toate acestea, rata de renovare a cladirilor din UE este de numai 1% pe an, in conditiile in care mai mult de o treime din cladirile din UE au peste 50 de ani vechime. Asta nu se traduce doar intr-un consum mare de energie si facturi la utilitati ridicate, ci si in probleme la capitole precum confort si sanatate, in conditiile in care ne petrecem 90% din timp in cladiri.

Ce se va schimba daca Uniunea Europeana adopta directivele EPBD si EED revizuite, aflate deja intr-un stadiu avansat in Parlamentul European?

In primul rand, renovarea cladirilor va fi nu doar incurajata, ci intregul proces ar fi accelerat. El este deja pus in miscare de vechile variante ale EPBD si EED, aflate deja in vigoare, dar noile variante sunt deja un mare pas inainte. Principalele masuri din aceste 2 proiecte includ: tinte de eficienta energetica mult crescute (40% fata de perioada de referinta), plus tinte anuale obligatorii pentru state, plan de renovare a cladirilor multianual si cu borne de atins pentru statele membre, suport pentru mobilizarea investitiilor in renovarea cladirilor, luarea in calcul a duratei de viata a acestora atunci cand se calculeaza eficienta energetica, precum si o definitie a cladirilor care emit 0 emisii de carbon.

Nu in ultimul rand, EPBD pune accent pe siguranta la incendiu a cladirilor. 90% dintre incendiile din UE au loc in cladiri, in conditiile in care 2 milioane de incendii sunt raportate anual in Europa, potrivit datelor organizatiei Fire Safe Europe. Si sunt de ajuns doar 3 minute pentru ca un incendiu sa cuprinda o intreaga camera, din cauza materialelor inflamabile care se pot gasi acolo.

Ce inseamna toate aceste modificari pentru industria constructiilor si piata imobiliarelor?

  • Mai multa atentie la materialele folosite
  • Mai mult accent pe calitate
  • Investitii ceva mai mari la inceput, dar posibilitatea de a economisi bani pe termen lung
  • Confort sporit in cladiri
  • Siguranta mai mare la incendiu (coroborat cu ce incearca UE si chiar si cu proiectele pe cale de a fi adoptate in legislatia romaneasca pe aceasta tema)
  • O mobilizare suplimentara a investitiilor in termoizolarea cladirilor

Toate acestea se adauga masurilor aflate deja in vigoare, precum folosirea fondurilor europene pentru renovarea energetica a cladirilor sau prevederilor privind cladirile cu consum aproape zero de energie (nZEB), care vor trebui aplicate din anii viitori pentru cladirile construite.

Concluzia: Toate firmele care au legatura cu sectorul constructiilor trebuie sa aiba in vedere schimbarea pe care o vor aduce noile directive europene, precum si trendul european in directia unor cladiri tot mai performante energetic, care sa protejeze mediul si sa ii protejeze mai ales pe oamenii din ele.

Grupul Rockwool, specializat in izolatii pe baza de vata bazaltica si un participant activ la imbunatatirea vietii moderne, este un sustinator al acestor initiative de crestere a eficientei energetice in cladiri, mai ales ca ele sunt insotite de masuri pentru siguranta la incendiu, pe care o consideram de mare importanta. Incendiile ucid peste 4.000 de oameni, ranesc 70.000 si produc pagube de 126 de miliarde de euro doar in Uniunea Europeana in fiecare an.

Aceasta directie este una care poate ajuta nu doar mediul de afaceri din Romania, ci si Romania per ansamblu. Oportunitatile de a aduce bani europeni in tara noastra, dar si de a economisi bani datorita performantelor energetice crescute ale cladirilor sunt mari. Trebui sa stim sa profitam de ele.

*Informatiile prezentate in articol au la baza date centralizate in cadrul campaniei Renovate Europe.

Sursa foto: Jacob_09 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri