Cladirile inteligente sunt adaptabile, invata preferintele oamenilor si nevoile lor. Sunt eficiente, automatizate si prietenoase cu mediul. Experienta completa dintr-o cladire inteligenta este insa oferita prin intermediul a numeroase tehnologii.

Conceptul de cladire inteligenta este inca in schimbare, dar include patru componente esent iale: tehnologii smart, sensibilitate personala si sociala, eficienta in costuri si adaptare la mediu, conform unui studiu Taylor & Francis. Cu alte cuvinte, o cladire inteligenta este creata pentru intrunirea nevoilor in schimbare si a confortului utilizatorilor. Totodata, foloseste in mod eficient tehnologii noi si aplica principii de design sustenabil, folosind surse energetice regenerabile sau eficiente.

Climatizarea prin ventiloconvectoare

Ventiloconvectoarele iti permit sa folosesti un singur produs de climatizare, indiferent de anotimp. Aerul e aspirat si filtrat, devenind mai rece vara si mai cald iarna. Probabil ai trecut pe langa multe ventiloconvectoare, dar nu le-ai observat pe majoritatea din ele. Asta se intampla pentru ca sunt, de regula, „ascunse” in pardoseala sau in tavan. Cladirile inteligente le includ pentru ca sunt eficiente energetic, simplu de utilizat si se potrivesc perfect cu designul minimalist. Mai mult, conform acestui ghid, ventiloconvectoarele reduc umezeala si imbunatatesc calitatea aerului.

Sisteme de iluminare inteligente

Sistemele de iluminare inteligente folosesc senzori pentru a detecta prezenta persoanelor in camera. Astfel, cand intri intr-o camera, luminozitatea se schimba automat. Culoarea si intensitatea luminii sunt, de asemenea, ajustate in functie de lumina naturala disponibila si de momentul zilei. Mai mult, in functie de ocazie, poti selecta de pe telefonul mobil diferite stiluri de iluminare. Becurile plasate inteligent isi modifica intensitatea si culoarea pentru a crea o atmosfera specifica pentru munca solitara, conferinte, petreceri sau destindere, conform eco-business.

Camere video inteligente

Securitatea oferita de supravegherea prin camere video a fost imbunatatita. Camerele video inteligente pot identifica prezenta indivizilor in perimetrul stabilit si ii pot incadra in cateva categorii: rezident, oaspete sau intrus. Un sistem automatizat notifica autoritatile daca sunt inregistrate comportamente suspecte. Nu doar ca aceste camere te atentioneaza din timp in cazul unui jaf, dar anumite incidente pot fi chiar prevenite.

Bucatarii inalt automatizate

Bucatariile au fost subiectul unor imbunatatiri tehnologice majore in ultima perioada. Multe gadgeturi au crescut semnificativ nivelul de automatizare din bucatarie. De exemplu, unele bucatarii sunt dotate cu cafetiere inteligente. Acestea iti fac cafeaua atunci cand iti suna alarma. Conform brit.co, datorita sincronizarii cu o aplicatie care iti monitorizeaza activitatea, aparatul poate face cafele mai tari in diminetile mai grele, cand nu te-ai odihnit suficient. Un alt subiect al automatizarii din bucatarie a fost frigiderul. Frigiderele inteligente te anunta daca unui produs i se apropie data de expirare, iti fac liste de cumparaturi si iti sugereaza retete pe baza ingredientelor pe care le ai.

Sisteme de monitorizare electrica

Avem mai multe aparate electrice si electrocasnice in priza ca niciodata. Toate acestea pot fi in pericol in cazul fluctuatiilor mari de tensiune. De aceea, casele inteligente folosesc sisteme de monitorizare electrica. Acestea detecteaza cresterile de tensiune si protejeaza sistemul electric al cladirii

Jaluzele inteligente

In casele inteligente, poti controla jaluzelele foarte usor. Mai exact, acestea ajusteaza nivelul de lumina natural in functie de setarile tale. O telecomanda iti permite sa controlezi jaluzele individual sau in grup. Mai mult, ai control total asupra jaluzelelor din casa, chiar si atunci cand nu te afli in ea, printr-o aplicatie de smartphone.

Senzori integrati in infrastructura

Cladirile inteligente au capacitatea de a programa singure mentenanta tehnologiilor din cadrul acestora. Cu ajutorul senzorilor instalati in infrastructura cladirii, se masoara constant date despre parametrii de functionare a aparatelor. Aceste date sunt analizate, iar daca se identifica un risc, se declanseaza imediat procedurile de mentenanta. Astfel, o mare parte din defectiuni si accidente pot fi prevenite, in cladirile inteligente.

Optimizarea serviciilor de curatenie

In cladirile cu multe etaje, poate deveni dificil sa organizezi si sa monitorizezi serviciile de curatenie. Aceste servicii pot fi optimizate prin senzori care determina rapid daca o camera a fost folosita. Informatia este trimisa, iar camera este curatata mai rapid si mai eficient.

In viitorul apropiat, vor exista multe noi gadgeturi si tehnologii inovatoare destinate cladirilor. Insa simpla automatizare nu face cladirile cu adevarat inteligente. Asa cum explica Ahuja, citat de constructiondive.com, „Inteligenta nu se obtine doar prin automatizare. Tehnologia trebuie sa incurajeze inteligenta comportamentului uman”.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri