Atunci cand zici “casa inteligenta”, la ce te gandesti prima oara? Poate lumini care se aprind/sting/schimba intensitatea dintr-o aplicatie? Un termostat care seteaza temperatura in functie de anotimp sau vremea de afara? Sau poate jaluzele electrice? In realitate, subiectul este simultan mai complex, cat si, poate paradoxal, mai usor de inteles si mai ales de implementat.

Si de la cine poti intelege cel mai bine ce implica o casa/locuinta inteligenta, daca nu de la un dezvoltator, la care adaugam unul dintre cei mai mari specialisti mondiali in infrastructuri electrice si digitale pe plan mondial.

Astfel, am vorbit cu Calin Pascalau, director general Legrand Romania, vizitand un imobil realizat de De Silva Residences, in zona Mamaia Nord.

Legrand are o istorie de peste 150 de ani – a inceput ca un business de familie care producea…portelan – farfurii, cesti de cafea, farfurioare. Fondatorii, familia Legrand, au avut apoi inspiratia de a incepe sa produca primele echipamente electrice. Au trecut 100 de ani de la primul intrerupator ceramic.

Fast forward cateva decade, si astazi Legrand este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de solutii si sisteme electrice pentru caldiri si locuinte smart – fie care discutam de o casa de locuit, o casa in segmentul de birouri, spatii comerciale, spitale, centre educationale, centre de date si asa mai departe. Compania are peste 100 de game de produse, o prezenta in 90 de tari, distributie in 180 de tari si are 38.000 de angajati. Dintre acestia, 2.400 activeaza in cercetare si dezvoltare. Compania are 3.700 de patente active in 80 de tari, pentru 1.500 de tehnologii si sisteme.

Compania a inregistrat nu mai putin de 63 de achizitii in 15 ani – companii de top care au legatura cu sistemele smart.

“Piata mondiala a solutiilor conectate pentru constructii va creste cu peste 20% pe an pana in 2020 – vorbim de smart phone, smart TV, smart thermostat, smart car si, intr-un final, reunind multiple solutii, smart home. Legrand are parteneriate cu Apple, Google, Amazon, dar si cu producatori de device-uri”, spun oficialii companiei.

Retail jobs

Un om smart pentru solutii smart

Calin nu zambeste des, este extrem de atent cand si cum isi alege cuvintele, iar raspunsurile sunt deschise, inteligente si revelatoare. Adica smart – omul potrivit pentru solutiile pe care le vinde.

Am petrecut cu el 30 de minute intr-un apartament “umplut” de solutiile Legrand – viitorul ansamblu rezidential Casa del Mar, din Mamaia Nord – inca in constructie.

Vanzarile Legrand in Romania

Vanzarile Legrand la nivel global se ridica la 6 miliarde de euro, cu un profit net de 771,7 milioane de euro, o evolutie a vanzarilor de 9%. In Europa, compania genereaza 41,1% din vanzari.

Compania a intrat pe piata din Romania in 1993, prin intermediul a trei importatori. In 1997, compania a deschis prima reprezentanta locala, iar in 2005 a infiintat societatea Legrand Romania SRL si a inceput sa semneze contracte directe cu partenerii din Romania. In 2016 compania se extinde si in Republica Moldova. In prezent, compania gestioneaza un portofoliu de 37.000 de referinte, fata de sub 7000 in 2005.

Vanzarile companiei se ridica la 109,3 milioane de lei, cu un profit net de 9,8 milioane de lei, cresterea vanzarilor fiind de 17%, peste cele de pe plan global. Compania are 83 de parteneri. In Romania, compania are 46 de angajati, dintre care 40% femei. Partenerii care lucreaza pentru Legrand sunt in numar de 725 (antrenati in vanzarea produselor Legrand – n.r.).

Oferta poate acoperi si nevoile din mediul de stat – singurul producator de prize speciale, oxigen sau electricitate numai pentru spital, pentru invatamant sau doar pentru birouri, de exemplu.

“Cel mai proaspat exemplu – spitalul Grigore Alexandrescu, pentru care am gandit si proiectat solutia de distrubitie si alimentare”.

Diferente intre piata din Romania si cele mature

Intr-o piata matura, nivelul de automatizare este mult mai ridicat. Din totalul instalatiilor electrice, 60% sunt sisteme automatizate – Belgia este cea mai evoluata piata, cu 6-7 locuinte din 10 avand sisteme automatizate.

In Romania, acest procent este sub 5%, dar trendul de crestere este foarte mare – rata de crestere este de peste 30%, spune Calin Pascalau.

Cu cat consuma mai putina energie o casa inteligenta, vs una traditionala?

Optimizarea consumului energetic poate ajunge pana la 30%.

“Noi controlam doar partea electrica, insa procentajul depinde si de izolatia termica a cladirii, geamuri, pereti, pardoseli si asa mai departe. Daca se respecta un minimum de nivel calitativ, optimizarea poate ajunge pana la 30%”.

Una dintre preconceptii? Ca trebuie sa ai multi bani pentru a avea o casa inteligenta. Si pana acum 7-8 ani, instalatiile se duceau catre case individuale si catre acei clienti care isi permiteau.

“In prezent, as spune ca “am democratizat” solutiile, fiind accesibile pentru absolut orice buzunar – de la 400 de euro pana la 2000 de euro poti avea un asemenea kit. Sistemul poate fi upgradat, in functie de noii consumatori, de alte functii sau facilitati pe care doreste sa le asimileze. Sistemul poate fi expandat. De exemplu, in Casa del mar, sistemul de geolocalizare poate fi integrat fara nicio problema!”, spune oficialul Legrand.

Costul instalatiilor electrice in bugetul uneci cladire reprezinta intre 7 si 15% - doar instalatiile electrice – cabluri, aer conditionat, lumini, tot.

“Cand i-am propus dezvoltatorilor Dr Silva Residences solutia, i-am demonstrat ca impactul nu este mare, fata de echiparea standard. Bugetul lui a crescut cu maxim 5-6%, dar avantajele pe care le transfera mai departe sunt enorme. Te diferentiezi fata de toti ceilalti dezvoltatori din piata!”, spune, serios, Calin.

Cand va deveni smart home standardul pentru noii dezvoltatori?

In prezent, nu e standard, dar nici nu vor mai fi necesari multi ani. Viteza de acceptare a dezvoltatorilor este extrem de mare, spune managerul Legrand Romania.

Citeste si:
Brexit: Peste 400.000 de cetateni romani au solicitat rezidenta in UK
Brexit: Peste 400.000 de...

Il intreb pe Calin care sunt functiile lui preferate la nivel de casa inteligenta si, fara sa ezite, imi raspunde:

“Stor-urile care se deschid sau inchid in functie de momentul zilei sau de vremea de afara; sistemul poate fi conectat la o statie meteo/senzor si, de exemplu, se lasa automat in jos la vant. De asemenea, difuzia sonora mi se pare extraordinara – poti seta sa asculti difeirte genuri de muzica in camere diferite, sau sa porneasca muzica cum intri in casa”.

Daca ar fi sa imbunatateasca ceva la piata din Romania, Calin spune ca in primul rand ar dori sa contribuie chiar si mai mult la educatia si maturitatea consumatorilor, respectiv a actorilor – electricieni, dezvoltatori. “Au inceput sa devina flexibili, accepta idei noi. Si piata ii forteaza intr-o anumita masura”.

In ceea ce priveste o eventuala criza imobiliara, seful Legrand Romania considera ca NU va mai fi o criza similara celei din 2009-2011.

“Piata se transforma, iar aceasta transformare poate genera oportunitati. Dar, ca orice transformare, se genereaza si riscuri – am demonstrat ca putem face fata valurilor. Am investit in momentele dificile, nu ne-am protejat, ca alte companii din domeniu, si acest lucru a dat rezultate”.

“Anul 2009 a fost cel mai greu, anul de reset – dar sunt companii care au avut nevoie de 3 ani de zile sa o ia de la capat, noi am facut-o intr-un timp foarte scurt, datorita agilitatii. In anii de criza aveam jumatate din cifra de afaceri fata de acum, suntem mult mai profitabili acum. Ne-am orientat mult pe zona de servicii”, detaliaza managerul companiei.

In ceea ce priveste tipologia clientilor, Calin Pascalau spune ca sunt putini cei care studiaza exact ce solutii exista si le spun direct ce doresc.

“Lumea vine si intreaba, avem si programe pe termen lung pentru a explica clientilor ca se poate mai mult, ca viata poate fi mai frumoasa. Multe dintre aspectele vietii nu le poti schimba, dar poti sa faci mai placuta viata acasa, sau la munca!”.

In prezent, in Mamaia Nord se construiesc 4 din cele 6 blocuri, cu vanzare activa in doua dintre ele. Anul acesta, dezvoltatorul va finaliza primul bloc din cele sase. “Casa del Mar este cel mai aerisit proiect de pe malul Marii Negre, cu o distanta de 40 de metri intre blocuri”, sustin oficiali ai dezvoltatorului.

Sistemul Legrand inmplica jaluzele electrice, centrala termica pe gaz, apartamente de 2 camere cu 2 bai, parcare subterana si exterioara. Fiecare imobil este compus din 188 de unitati locative, organizate in 2 scari. La ultimul etaj se vor afla 4 penthouse-uri. Preturile pornesc de la 48.000 de euro, de la suprafete cu 47 de metri patrati. 99.000 de euro vor avea apartamentele de 140 de mp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri