Volumul investitiilor imobiliare care au fost realizate in Romania in anul 2017 este estimat la aproximativ 1 miliard de euro, valoare cu aproape 10% mai mare decat cea inregistrata in 2016 (890 milioane euro), iar tranzactia prin care Elbit Imaging a vandut complexul hotelier Radisson din Bucuresti, pe fundalul unei piete de spatii de birouri letargice din punct de vedere investitional, a urcat sectorul hotelier inaintea celui de spatii de birouri din punct de vedere al lichiditatii in 2017, potrivit unei analize a companiei de consultanta JLL.

Valoarea de aproximativ 1 miliard de euro reprezinta 8% din totalul consemnat in regiunea Europei Centrale si de Est in piata de investitii imobiliare, de 12,17 miliarde de euro. Ritmul de crestere a pietei romanesti este cu mult peste cel al intregii regiuni (3,3% fata de 2016), dar cu toate acestea volumul din Romania ramane sub potential.

"Avand in vedere tranzactiile in curs pentru 2018, ne asteptam la un an bun pe piata romaneasca in ton cu estimarile privind volumele din Europa Centrala si de Est care indica pentru acest an depasirea recordului consemnat in 2017. Interesul investitorilor pentru regiune ramane ridicat", a declarat Andrei Vacaru (foto), associate director, Capital Markets JLL Romania.

Polonia si Cehia s-au mentinut liderii regiunii pentru al doilea an consecutiv, cu o cota de piata de 39%, respectiv, 27%. Acestea au fost urmate de Ungaria (14%), Romania (8%), SEE (8%) si Slovacia (4%), potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL. In Romania, numarul tranzactiilor a crescut, valoarea medie a fiind de aproximativ 28,5 milioane de euro. Volumele pietei au fost dominate de tranzactiile cu proprietati de retail (43%), in timp ce segmentul industrial si logistic a cumulat 22%, acesta fiind urmat de piata hoteliera cu 18%, si de cea de birouri cu 17%.

Retail jobs

"Tranzactia prin care Elbit Imaging a vandut complexul hotelier Radisson din Bucuresti, pe fundalul unei piete de birouri letargice din punct de vedere investitional, a urcat sectorul hotelier inaintea celui de birouri din punct de vedere al lichiditatii in 2017. Este o situatie inedita. Retailul si birourile ar trebui sa domine piata de investitii avand in vedere valoarea proprietatilor existente", a declarat Andrei Vacaru, care a asistat Elbit Imaging in tranzactie.

Vanzarea Radisson reprezinta cea mai mare tranzactie hoteliera realizata vreodata in Romania si una dintre cele mai mari inregistrata in Europa Centrala si de Est (CEE) si totodata cel mai scump imobil vandut vreodata in Bucuresti. Pe piata de retail cea mai mare tranzactie a anului a fost achizitia a 50% din portofoliul de retail si de birouri al Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara si Iulius Mall Suceava si 3 cladiri de birouri) de catre grupului sud-african Atterbury.

Citeste si:
Prețurile proprietăților imobiliare comerciale sunt în ușoară creștere
Prețurile proprietăților...

Cea de-a doua cea mai importanta tranzactie pe piata de retail a fost achizitia de catre Mitiska a unui portofoliu format din 11 spatii de retail si 3 proiecte de dezvoltare de la Alpha Group. Cea mai notabila tranzactie pe segmentul birourilor a fost achizitia de catre Immochan a Coresi Business Park din Brasov de la Ascenta Management. Alte tranzactii majore includ preluarea Green Court Building C de catre Globalworth, de la Skanska pentru 38 de milioane de euro si vanzarea ART BC catre Hili Properties pentru 30 de milioane de euro.

Pe piata industriala si de logistica, cea mai mare tranzactie din 2017 a fost cea prin care portofoliul Logicor din Romania a fost preluat de catre China Investment Corporation in cadrul unei tranzactii paneuropene. O alta tranzactie importanta este achizitia depozitului Renault din Oarja de catre Globalworth pentru 42 milioane de euro.

Citeste si:
WDP investește 29 mil. de euro în noi parcuri logistice în România
Belgienii de la WDP anunță...

Din punct de vedere geografic, Bucurestiul a reprezentat aproximativ 36% din volumul total al investitiilor din Romania, mai putin decat in 2016, indicand o imbunatatire a lichiditatii in orasele secundare.

JLL este o firma specializata in servicii profesionale si de management al investitiilor, dedicate domeniului imobiliar, servicii oferite clientilor care doresc sa obtina valoare adaugata prin detinerea, inchirierea sau investitiile in proprietati imobiliare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F