Un numar de peste 15 proiecte imobiliare de mari dimensiuni au fost finalizate in Romania, in ultimele 18 luni, si toate beneficiaza de o certificare sustenabila, indiferent ca este vorba de BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sau LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). De altfel, certificarea verde a devenit un criteriu obligatoriu in procesul de dezvoltare a unui proiect imobiliar, spune Razvan Nica, managing director BuildGreen, peste 90% dintre investitori tintind nivelurile de top ale celor doua scheme (BREEAM Excellent si LEED Platinum).

"Piata imobiliara din Romania trece prin schimbari importante din punct de vedere al principiilor de dezvoltare durabila. In plus, tot mai multi proprietari de cladiri deja finalizate doresc sa isi alinieze proiectele la criteriile unei certificari de tip In-Use si trei din cei mai mari proprietari de proiecte imobiliare din Romania, NEPI Rockcastle, Globalworth si Iulius Group au trecut in 2017 prin ample procese de certificare sustenabila a proiectelor deja finalizate din portofoliu", afirma Razvan Nica (foto).

In opinia sa, segmentul spatiilor de birouri a continuat sa reprezinte principalul magnet pentru atragerea de certificari sustenabile, semnalul pozitiv al anului 2017 fiind reprezentat de cresterea interesului din partea dezvoltatorilor de proiecte logistice sau rezidentiale. "Luxuria Domenii Residence este primul proiect de dimensiuni mari care va fi dezvoltat dupa normele sustenabile BREEAM iar in viitorul apropiat vor fi mai multe proiecte rezidentiale mari care se vor indrepta inspre obtinerea unei certificari", mai spune seful BuildGreen.

Astfel, spre deosebire de anii anteriori, cand cea mai mare parte a proiectelor imobiliare sustenabile erau dezvoltate in Bucuresti, ultimele 18 luni au adus numeroase certificari obtinute in pietele imobiliare regionale, de la Cluj (The Office) si Timisoara (Vox Technology Park - foto jos) la Brasov (Coresi).

Clasamentul urmator este realizat pe baza datelor oficiale si include cladirile certificate sau in curs de certificare, finalizate in ultimele 18 luni sau in curs de finalizare, care s-au remarcat printr-un nivel ridicat de sustenabilitate, in linie cu standardele internationale BREEAM si LEED. Proiectele incluse in acest top se remarca printr-o serie de masuri inteligente pentru eficientizarea consumului de energie, cum ar fi sistemele de incalzire geotermala sau tehnologii pentru reducerea consumului de apa si de electricitate.

Topul certificarilor BREEAM in cazul proiectelor noi din ultimele 18 luni
Pozitie Proiect Devoltator Certificare Nivel Scor rating Tip
1 VOX Technology Park Werk Property Group Int. 2013 New Construction: Offices Excellent 86,70% Interim
2 The Office Cluj Napoca NEPI / Mulberry Int. 2009 Europe Commercial: Offices Excellent 82,09% Final
3 Oregon Park Building Phase I Portland Trust Int. 2009 Europe Commercial: Offices Excellent 80,19% Final
4 The Mark S IMMO AG Int. 2009 Europe Commercial: Offices Excellent 79,30% Interim
5 Unirii View Yves Weerts Int. 2016 New Construction: Commercial Excellent 79,19% Interim
6 Stefan cel Mare Building Forte Partners Int. 2013 New Construction: Offices Excellent 75,90% Final
6 Gara Herastrau 4B Globalworth Int. 2009 Europe Commercial: Offices Excellent 75,90% Final
7 Parklake Sonae Sierra Int. 2013 New Construction: Retail Excellent 74,75% Final

"Proiectele de birouri dezvoltate in Romania care au obtinut niveluri ridicate de certificare sustenabila (BREEAM Excellent si LEED Platinum) nu sunt cu nimic mai prejos comparativ cu proiectele din Praga, Varsovia sau Budapesta, oferind solutii inovatoare de reducere a consumurilor de energie, fie ca vorbim de pompe geotermale (Oregon Park), panouri solare (The Mark) sau statii de incarcare a masinilor electrice", arata Razvan Nica.

BuilGreen a fost auditor pentru cinci din cele opt proiecte de mai sus si anume: The Office, The Mark, Unirii View, Stefan cel Mare Building si Gara Herastrau 4B. Proiectele viitoare care ar urma sa obtina certificarea BREEAM sunt: ISHO Timisoara (2018), Lidl HQ (2018), IKEA Pallady (2018), Coresi Business Park (2018), Renault HQ (2019), Blue Rose Office Park (2019), Luxuria Domenii Residence (2019), The Light (2019) si Oregon Park Phase III Building C (2019).

Topul certificarilor LEED in cazul proiectelor noi din ultimele 18 luni
Proiect Devoltator Sistem certificare Nivel Scor rating Tip
The Bridge Forte Partners Core and Shell v3 (2009) Platinum 82 Final
Globalworth Tower Globalworth Core and Shell v3 (2009) Platinum 81 Final
Iride City - Metroffice Building A Immofinanz Core and Shell v3 (2009) Gold 73 Final
Green Court Bucharest II si III Skanska Core and Shell v3 (2009) Gold 71 Final
AFI Park 4&5 AFI Europe Core and Shell v3 (2009) Gold 65 Final

Proiectele viitoare care ar urma sa obtina certificarea LEED sunt: AFI Tech Park 1 (2018), Campus 6 (2018), Fabrica de masini de spalat Arctic (2018), The Bridge 2 (2018), Iride City - Metroffice (2018), Business Garden Bucharest (2018), Orhideea Towers (2018) si Timpuri Noi Square (2018-2019).

"Aditional, antreprenorii generali au solicitat consultanta unui auditor profesionist, noi asistand spre exemplu pe Strabag in procesul de certificare sustenabila a Oregon Park si pe Bog’Art in procesul de certificare a The Bridge", mai spune Razvan Nica.

Managerul BuilGreen estimeaza, de asemenea, ca "pe termen scurt si mediu vom vedea tot mai multe proiecte rezidentiale certificate sustenabil si o majorare a interesului din partea companiilor active in sectorul industrial, care vor dori sa dezvolte unitati de productie conform normelor sustenabile si ecologice".

Totodata, "analizand lista proiectelor imobiliare care se vor dezvolta in urmatorii ani, putem observa cladiri dezvoltate pentru uzul propriu, precum magazine, unitati de productie sau viitoare sedii, normele sustenabile devenind din ce in ce mai mult un obiectiv de business, nu doar pentru dezvoltatorii imobiliari cat si pentru companii in general", conchide Razvan Nica.

BuildGreen este unul dintre liderii pietei de consultanta in domeniul proiectarii, dezvoltarii si certificarii cladirilor sustenabile din Romania. Compania a depasit trei milioane de metri patrati asistati pentru certificare sustenabila.

Fondata in 2010, BuildGreen a fost prima companie din Romania care a oferit servicii de consultanta pentru dezvoltarea sustenabila in plan local. BuildGreen ofera setul complet de servicii de consultanta pentru design-ul, dezvoltarea si certificarea cladirilor sustenabile - de la certificari BREEAM si LEED pana la modelare energetica, analize de tip LLC (life cycle costing) si LCA (life cycle assessment) sau suport in proiectarea cladirilor sustenabile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri