Piata de spatii industriale a ajuns anul trecut la un total de 3,5 mil. mp de spatii moderne de depozitare la nivel national, dupa livrarea in 2017 a aproximativ 500.000 mp, o accelerare de peste 40% comparativ cu 2016. Din acest total, Capitala a concentrat aproximativ jumatate din totalul stocului, si anume 1,7 mil. mp. Rata de neocupare a ramas, insa, la un nivel scazut – 2% in Bucuresti si sub 5% in tara. De asemenea, anul trecut au fost incheiate tranzactii de inchiriere pentru 500.000 mp de astfel de spatii, din care aproape 52% in zona Bucurestiului, 14,6% in Timisoara si 12,4% in Pitesti. Cea mai mare cerere a venit din zona de logistica – 47%, aceasta fiind urmata de segmentele de retail (17%) si auto (9%), potrivit unui raport realizat de Colliers International Romania. Noile dezvoltari sunt insa franate de infrastructura rutiera insuficient dezvoltata.

Aproape doua treimi din noile spatii logistice si industrial au fost livrate, anul trecut, in zona Bucurestiului. CTP si WDP au fost cei mai activi dezvoltatori din segmentul spatiilor logistice si industriale, fiecare adaugandu-si cate 200.000 de metri patrati in portofoliu. De altfel, CTP si WDP sunt pe primele doua locuri in clasamentul dezvoltatorilor de spatii logistice si industriale din Romania, in functie de marimea portofoliului: CTP are 800.000 de metri patrati si WDP – 400.000 de metri patrati, Pe al treilea loc se situeaza P3, cu un total de 370.000 de metri patrati, potrivit Colliers International Romania.

spatii logistice, spatii logistice Bucuresti, Colliers International Romania, spatii logistice si industriale, Silviu Pop

„Exista in continuare conditii favorabile pentru dezvoltarea spatiilor industriale. In consecinta, estimam ca anul acesta stocul va creste cu inca 700.000 de metri patrati la nivel national, iar cererea va veni din partea logisticienilor si a sectoarelor de comert online si FMCG. Lipsa dezvoltarilor de infrastructura va favoriza concentrarea spatiilor in zona Capitalei, unde se asteapta livrari de aproape 400.000 mp, insa atentia se va indrepta si catre regiunile din centrul si vestul tarii care ofera acces imediat la autostrazile Ungariei”, a explicat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Dintr-o perspectiva sectoriala, cea mai mare parte a cererii de spatii logistice si industriale (47% din totalul tranzactiilor de inchiriere) a venit, in 2017, din logistica, urmata de retail (17%) si automotive (9%). Cele mai mari tranzactii de inchiriere din 2017 au fost realizate de compania daneza de transport si logistica DSV (55.000 si 35.000 de metri patrati), in vestul Bucurestiului. A treia cea mai mare tranzactie in functie de suprafata inchiriata a fost inchirierea de catre NOD, un distribuitor de produse electro-IT, tot in zona Capitalei, a 31.000 de metri patrati, potrivit Colliers International Romania.

In ciuda ratelor de neocupare extrem de scazute, chiriile pentru spatiile logistice si industriale au ramas la nivelul de 4 euro pe metru patrat pe luna, la nivel national. Totusi, chiriile ”prime” pentru spatiile moderne din jurul Bucurestiului au crescut la 4,1 euro pe metru patrat pe luna in trimestrul al patrulea din 2017.

Infrastructura precara afecteaza dezvoltarea de noi spatii logistice si industriale

Cresterea segmentului de spatii logistice si industriale din 2017 se datoreaza mai multor factori, potrivit reprezentantilor Colliers International Romania: cresterea prezentei schemelor de retail la nivel national, care a condus la necesitatea unor spatii logistice imbunatatite; cresterea brusca a e-commerce-ului; companii in cautarea unei mai bune acoperiri in Europa Centrala si de Est; mediul favorabil pentru sectorul de productie.

Noile dezvoltari de spatii industriale si logistice continua sa fie afectate de infrastructura rutiera slab dezvoltata din Romania, potrivit reprezentantilor Colliers International Romania, si in anumite zone (in special in partea de vest a tarii si in apropierea Bucurestiului) de lipsa fortei de munca. Legat de primul factor, lipsa infrastructurii, doar 45 de kilometri de autostrada au fost livrati intre 2015 si 2017, fata de 250 de kilometri promisi de catre autoritati, iar lucrurile nu se vor imbunatati in 2018, potrivit raportului realizat de Colliers International Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri