O pondere de 38% din spatiile de birouri din Bucuresti aflate in constructie si planificate a fi date in folosinta in 2018 sunt deja pre-inchiriate de anul trecut, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara ESOP l Corfac International. Pe primul loc in topul domeniilor care au inchiriat sau au pre-inchiriat spatii noi de birouri este domeniul IT&C, companiile cu acest profil semnand 51% din totalul suprafetei cuprinse in toate contractele de inchiriere si pre-inchiriere din 2017.

Si in primele doua luni din 2018 trendul se mentine, astfel incat domeniul IT &C domina in continuare cererea de spatii de birouri din Bucuresti.

"La inceputul acestui an, majoritatea companiilor care isi cauta un sediu nou provine din sectorul IT &C. 89% din suprafata totala a spatiilor de birouri intermediate de ESOP in primele doua luni, unde se vor muta noi angajati a fost rezervata de companii IT &C. Printre cladirile de birouri alese de clientii ESOP se numara Campus 6 si Timpuri Noi Square, proiecte de ultima generatie, cu foarte multe facilitati pentru angajati", declara Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting.

In continuare, managerul estimeaza ca acest trend se va pastra, astfel incat trei din cinci firme aflate in cautare de sedii noi care vor semna contracte de inchiriere in urmatoarele sase luni vor fi din aceleasi domenii IT&C, cercetare-dezvoltare, BPO, shared services, call-center sau domeniul financiar-bancar, in Bucuresti si in principalele centre universitare din tara.

Cifra de afaceri a firmelor din grupul ESOP a fost de 1,5 milioane de dolari in 2017, cea mai mare inregistrata in ultimii 16 ani, 85% din venituri provenind din intermedierea de spatii de birouri si restul din vanzari-cumparari de imobile. ESOP a mediat in 2018 tranzactii de spatii de birouri care totalizeaza peste 44.000 mp.

Segmentul inchirierilor de birouri ramane principala activitate a companiei ca pondere in cifra de afaceri, dar in 2017 a crescut si ponderea Departamentului de Investitii, care a intermediat tranzactii de vanzare-cumparare de imobile in Bucuresti cu o valoare totala de peste 10 mil. euro.

In 2017, a crescut ponderea contractelor de inchiriere, pre-inchiriere si extindere de spatii de birouri noi in totalul pietei, 74% fata de 71% in 2016, insumand peste 228.000 mp din totalul de aprox. 308.000 mp tranzactionati.

Zona centru-nord, pe primul loc in preferintele chiriasilor

In ceea ce priveste zonele de interes, cele mai multe contracte noi de spatii de birouri (inchiriere, pre-inchiriere si extindere) au fost inregistrate in zona centru-nord, cu un total de 135.168 mp, urmata de zona centru-vest cu 49.361 mp si pe locul trei de zona centru-sud cu 23.373 mp.

Acest top a urmarit in mare parte clasamentul zonelor unde au avut loc in 2017 cele mai multe livrari de spatii noi de birouri moderne, de clasa A si B. In 2018, zona centru-vest va avea o mai mare pondere in totalul spatiilor inchiriate, in conditiile in care o pondere de 56% din proiectele cu finalizare in 2018 sunt concentrate in acest perimetru.

(Pre) inchirieri & expansiuni spatii de birouri, in functie de zona
Zona din Capitala Suprafata (mp) %
Central-Nord 135.168 59
Central-Vest 49.361 22
Central-Sud 23.373 10
Nord 12.962 6
Ultracentral 6.493 3
Central-Est 1.262 1
Total (re)Inchirieri si expansiuni 228.619 100

Sursa foto: Pixachi / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri