Increderea investitorilor in piata rezidentiala locala este la cel mai ridicat nivel din istoria moderna a pietei, luand in calcul ca in Bucuresti si imprejurimi s-a dublat atat numarul de proiecte care ar urma sa livreze fiecare peste 200 de locuinte in acest an cat si numarul de proiecte cu peste 1.000 de unitati existente pe piata, potrivit studiului de piata Residential Market Beat 2018, realizat de catre compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Romania. Ponderea unitatilor adresate segmentului middle market va creste la 46% din totalul locuintelor programate spre finalizare in 2018 in Bucuresti si imprejurimi, amplasamente in care peste 12.000 de locuinte se afla in acest moment in constructie. Numarul locuintelor care vor fi intr-adevar finalizate in 2018 urmeaza sa fie influentat de dificultatile intampinate pe piata fortei de munca in constructii si de respectarea ritmului de dezvoltare asumat de catre investitori.

Increderea investitorilor in piata rezidentiala locala se afla la cel mai ridicat nivel din istoria moderna a pietei iar ponderea unitatilor adresate middle market va creste la cel mai ridicat nivel detinut vreodata de segment in totalul locuintelor aflate in constructie in Bucuresti si imprejurimi, potrivit studiului de piata Residential Market Beat 2018, realizat de catre compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Romania. Astfel, peste 20 de proiecte rezidentiale ar urma sa livreze fiecare cel putin 200 de locuinte in acest an in Bucuresti si imprejurimi, dublu comparativ cu situatia inregistrata in 2017. In acelasi timp, in acest moment se afla in dezvoltare noua proiecte cu peste 1.000 de locuinte, demararea altor trei urmand sa aiba loc in acest an.

In plus, ultimii trei ani au adus o crestere semnificativa a numarului de proiecte middle market din Bucuresti, destinate persoanelor cu venituri medii si peste medii si caracterizate printr-un amplasament mai bun, semicentral sau in apropierea marilor centre de birouri, suprafete mai mari comparativ cu ale locuintelor vechi similare si finisaje de o calitate mai ridicata.

Astfel, daca in 2015 aproximativ 17% din proiectele rezidentiale dezvoltate in Bucuresti si imprejurimi tinteau segmentul middle market, circa 37% din oferta noua dezvoltata in 2017 se adresa aceluiasi segment potrivit datelor Coldwell Banker Romania, aceasta crestere a calitatii ofertei fiind vizibila si in piete rezidentiale regionale din tara – iar 2018 va fi anul care va aduce cea mai importanta schimbare in acest sens. Din cele peste 12.000 de locuinte noi aflate in acest moment in constructie in Bucuresti si imprejurimi, 46,3% tintesc segmentul middle market, acesta fiind cel mai ridicat nivel detinut vreodata de segment in totalul locuintelor aflate in dezvoltare.

Coldwell Banker. locuinte, proiecte rezidentiale, rezidential, locuinte bucuresti, Coldwell Banker Romania, Bogdan Voica

”2018 poate fi anul maturizarii pietei rezidentiale locale, care se afla intr-un moment favorabil de care investitorii incearca sa profite din plin: ritmurile de vanzari sunt bune iar cererea pentru locuinte de calitate este ridicata si solvabila. Majorarea dobanzilor, diminuarea fondurilor Prima Casa, cresterea costurilor de dezvoltare si evenimentele macroeconomice negative pot reprezenta un risc pe termen mediu si lung iar dezvoltatorii vor inregistra succese doar daca planurile de business vor fi realizate temeinic”, afirma Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker Romania.

Locuintele ”mass market” inca predomina in oferta

Cea mai mare pondere a unitatilor care ar urma sa fie livrate in 2018 pe piata se adreseaza in continuare segmentul mass market. Acestea reprezinta aproximativ 51,5% din oferta, procentul fiind insa in scadere cu opt procente comparativ cu anul anterior, pe fondul cresterii numarului de proiecte destinate segmentului middle market.

Cele mai multe proiecte de acest tip sunt dezvoltate in marile cartiere bucurestene sau in zonele marginase ale orasului, unde infrastructura generala este insa buna iar accesul catre puncte de interes (centre comerciale, proiecte de birouri, parcuri, institutii de invatamant etc.) este unul relativ facil. Suprafetele locuintelor incadrate in aceasta categorie sunt similare celor finalizate anterior de 1990 iar finisajele reprezinta de regula optiunile de pornire pe fiecare categorie de caracteristici.

Fata de anii anteriori, in 2018 se va inregistra si o diminuare semnificativa a numarului de unitati rezidentiale low market, componenta a segmentului mass market, pana la cel mai scazut procent inregistrat pana in prezent – 6,8%, fata de 18,2% in 2017 si 35% in 2014. Locuintele low market sunt caracterizate prin suprafete mai mici comparativ cu ale locuintelor vechi, finisaje de slaba calitate si printr-un amplasament deficitar, de regula in afara orasului si in zone cu o infrastructura generala, rutiera si de utilitati, care prezinta numeroase minusuri.Zona de vest a Bucurestiului va aduce cele mai multe livrari de locuinte din acest an, aproximativ 37,3%, in timp ce zona de nord a orasului va cuantifica 22,2% din locuintele finalizate.

Sursa foto: StripedNadin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri