Dezvoltatorii romani, interesati in special de segmentul rezidential, au fost in 2017 cei mai activi cumparatori de terenuri de mari dimensiuni pe raza Bucurestiului si a zonelor limitrofe, in contextul in care, in ultimul deceniu, investitorii straini au fost majoritari, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Suprafata totala a terenurilor tranzactionate in Bucuresti la nivelul anului trecut a fost de 116 hectare, acesta fiind cel mai mare volum inregistrat in ultimii zece ani. Valoarea de tranzactionare a acestor terenuri este estimata la 216 milioane de euro, in crestere cu 69% fata de anul precedent.

Firme controlate de investitori romani, precum ERES, DVD Residential Imobiliare, Eden Capital Development, Impact, Exigent Development sau H4L Development, au realizat tranzactii cu o valoare cumulata de 110 milioane de euro, contribuind cu aproape 51% la volumul total tranzactionat. In timp ce investitorii locali s-au concentrat in principal pe terenuri pretabile pentru proiecte rezidentiale, investitori straini precum GTC, Atenor si Globalworth si-au asigurat pozitii pentru noi proiecte de birouri in nordul si vestul orasului.

Cu toate acestea, in volumul total tranzactionat, cea mai mare pondere (aproape 42%) au avut-o loturile destinate proiectelor rezidentiale situate in toate zonele orasului, cu un accent mai ridicat pe zonele de nord si vest. In total, anul trecut au fost tranzactionate 48 de hectare pentru proiecte rezidentiale in cadrul carora pot fi construite 10.000-15.000 de locuinte noi.

Cu privire la segmentul de birouri, in 2017 au fost tranzactionate cinci loturi de teren pe care pot fi construite noi spatii de birouri cu o suprafata inchiriabila de circa 200.000 de metri patrati.

Cele mai importante tranzactii cu terenuri destinate dezvoltarii unor noi proiecte de retail sunt doua foste fabrici – Policolor si Industria Iutei – loturi achizitionate pentru dezvoltarea unui parc de retail si a unui magazin de bricolaj.

Autostrada A1 ramane cea mai atractiva zona pentru segmentul logistic, intrucat CTP si P3, doi dintre principalii proprietari si dezvoltatori, au decis in 2017 sa isi consolideze pozitia prin achizitii noi de terenuri. De asemenea, in zona Chitila, grupul polonez MLP a decis sa revina pe piata locala prin achizitionarea unui teren 18,8 hectare in vederea dezvoltarii unui proiect logistic de 80.000 de metri patrati.

Perspectivele pe piata imobiliara din Bucuresti raman pozitive, insa numarul terenurilor mari din interiorul orasului, cu acces facil la utilitati si mijloace de transport in comun, a inceput sa se diminueze. Ratele de neocupare pentru proprietatile de birouri, retail si logistica au continuat sa scada in cursul anului 2017, reflectand o cerere durabila si constanta din partea chiriasilor.

"Ne asteptam ca in anul 2018 terenurile altor mari foste fabrici, precum Griro, Helitube sau Aversa, care se intind pe suprafete de aproximativ 10 hectare fiecare, sa intre in circuitul imobiliar pentru dezvoltarea unor proiecte rezidentiale, de retail sau mixte, incluzand aici si o componenta de birouri. Totodata, terenurile altor foste fabrici cu suprafete de circa 5-6 ha, precum Ventilatorul sau Textila Dacia, sunt disponibile la vanzare si in atentia dezvoltatorilor. Astfel, pentru securizarea locatiilor cheie pentru urmatoarele proiecte semnificative ale Capitalei, dezvoltatorii ar putea face achizitii importante si anul acesta", apreciaza Alexandru Mitrache (foto), head of land development, in cadrul C&W Echinox.

Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield in Romania, detinut si operat independent. Echipa de peste 50 de profesionisti si colaboratori ofera o gama completa de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor si chiriasilor pe toate segmentele pietei imobiliare, inclusiv pe piata rezidentiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri