In primele trei luni din 2018, circa jumatate din tranzactiile cu spatii de birouri noi, pre-inchirieri si extinderi au avut ca obiect suprafete cuprinse intre 1.000 si 3.000 mp, potrivit unei estimari a companiei Esop Consulting l CORFAC International. Acest segment de piata este in crestere, datorita noilor categorii de chiriasi care opteaza pentru spatii de birouri de marime medie.

Si la nivelul anului trecut, tranzactiile de spatii de birouri cu suprafete intre 1.000-3.000 mp au avut cea mai mare pondere in randul contractelor de inchiriere a unor spatii noi, pre-inchirieri si expansiuni in ultimul an, respectiv 27%, fiind urmate de tranzactiile cu suprafete de spatii de birouri sub 1.000 mp, cu 22% iar pe locul trei situandu-se segmentul de tranzactii cu peste 10.000 mp, potrivit studiului de piata Esop Consulting l CORFAC International.

"Cererile de spatii de birouri cu suprafete intre 1.000 si 3.000 de mp vin atat din partea companiilor medii care au intre 80 si 300 angajati in Romania, cat si a companiilor mari, cu mii de angajati care deschid mai multe sucursale, in principalele orase din tara (precum companiile Accenture sau Endava), dar si din partea firmelor de servicii adresate corporatistilor (cum ar fi World Class Romania). Ca trend, in ultimul an se remarca orientarea cererilor venite din acest segment de piata in proportie de peste 70% catre proiectele mari de spatii de birouri, de clasa A si B, in constructie sau livrate de curand", declara Alexandru Petrescu (foto), managing partner la Esop Consulting l CORFAC International.

Drept exemple sugestive de tranzactii recente cu suprafete intre 1.000 si 3.000 mp, Alexandru Petrescu enumera companii cum ar fi Beler Soft, World Class Romania, EGT Romania, Samsung, VEEAM, UiPath, Fitbit, DCS+, General Electric, care au inchiriat spatii noi in proiecte premium de birouri precum Aviatorilor 8A, Timpuri Noi Square, Landmark, Metroffice, AFI Park, AFI Tech Park din Bucuresti si Record Park din Cluj-Napoca.

Retail jobs

La sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an, World Class a pre-inchiriat trei spatii de birouri cu suprafete cuprinse intre 1.000 si 3.000 mp, prin intermediul Esop, in cladiri importante de birouri, aflate in constructie, la AFI Tech Park, din zona de centru-vest si la Expo Business Park, un proiect premium din zona Expozitiei, in Bucuresti si un spatiu in Record Park, o cladire de birouri de clasa A din Cluj -Napoca.

In total, in 2017, cererea de spatii de birouri cu suprafete cuprinse intre 1.000 si 3.000 euro a fost de 62.505 mp, fiind segmentul cu cea mai mare pondere. Pe locul doi s-a aflat segmentul de spatii de pana in 1.000 mp, al cererii venite din partea IMM-urilor, cu un total de 51.153 mp si pe locul trei segmentul de spatii de birouri cu tranzactii de peste 10.000 mp, care a cumulat 44.555 mp.

In 2005, in urma cu 13 ani, cand se livrau primele cladiri de spatii de birouri moderne din Bucuresti, 73% dintre cererile de spatii de birouri erau cereri pentru suprafete de pana in 1.000 mp si numai 27% erau cereri venite din partea companii care solicitau spatii mai mari de 1.000 mp, potrivit unui studiu de piata de la acea data realizat tot de Esop.

Cererile de birouri cu suprafete mari au crescut de la an la an si astfel s-a ajuns ca in 2017 ponderile segmentelor de piata si rolurile lor sa se inverseze: 22% dintre tranzactiile de inchiriere de birouri au ca obiect birouri cu suprafete sub 1.000 mp si 78% dintre tranzactii au ca obiect suprafete de peste 1000 mp, potrivit ultimului studiu de piata Esop Consulting l CORFAC International.

Citeste si:
Piața birourilor în 2021: Tranzacții mai multe, dar pentru birouri...
Piața birourilor în 2021:...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri