Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind tranzactia prin care Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL preia Brikston Construction Solutions SA pentru a evalua efectele acesteia pe piata producerii si comercializarii de caramizi si blocuri ceramice din Romania.In octombrie 2017, Wienerberger AG anunta ca ajunsese la un acord cu ADM Capital pentru achizitia pachetului de actiuni de 98,3% al producatorului de caramizi Brikston Construction Solutions SA (Ceramica Iasi).

Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL, companie a Grupului Wienerberger, este prezenta in Romania din 1998, in principal in sectorul producerii si comercializarii de caramizi si blocuri ceramice. Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL opereaza in Romania patru unitati de productie de caramizi si blocuri ceramice. Grupul Wienerberger este prezent in Romania si in domeniile tiglelor si accesoriilor ceramice pentru invelitori, pavajelor de beton, tevilor de plastic si de ceramica.

Brikston Construction Solutions SA desfasoara, mai ales, activitati de producere si comercializare de caramizi si blocuri ceramice. Infiintata in 1967, ca entitate de stat si privatizata in 1994, Brikston (Ceramica Iasi) este unul dintre principalii jucatori in productia de caramida din Romania. Brikston deserveste industria de constructii din Romania cu un portofoliu extins de produse constand in caramizi goale si pline, fatade si produse decorative in diverse culori si dimensiuni. Cu sediul in Iasi, compania a realizat vanzari de aproximativ 16 milioane de euro in 2016.

Consiliul Concurentei: Tranzactia Wienerberger - Brikston depaseste pragurile valorice prevazute de lege

Conform legislatiei, trebuie notificata Consiliului Concurentei orice operatiune (concentrare economica) in care sunt implicate companii a caror cifra de afaceri cumulata depaseste echivalentul a 10.000.000 euro si cel putin doua dintre companiile implicate au realizat pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare de 4.000.000 euro.

”Tranzactia prin care Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL preia Brikston Construction Solutions SA. este o concentrare economica ce depaseste pragurile valorice prevazute de lege, fiind supusa controlului Consiliului Concurentei. In urma analizei realizate pana in prezent, Consiliul Concurentei a ajuns la concluzia ca acesta tranzactie este susceptibila sa creeze obstacole semnificative in calea concurentei efective prin crearea unei pozitii dominante pe piata producerii si comercializarii de caramizi si blocuri ceramice din Romania, ceea ce ar putea avea ca efect majorarea preturilor”, spun reprezentantii Consiliului Concurentei.

Avand in vedere ca ”tranzactia prezinta indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal si acestea nu au putut fi inlaturate prin angajamentele propuse de Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL”, Consiliul Concurentei a decis deschiderea unei investigatii. Conform legislatiei, in maximum cinci luni, autoritatea de concurenta va emite o decizie prin care tranzactia va fi autorizata sau va fi interzisa sau va fi autorizata cu conditii.

wienerberger, Consiliul Concurentei, Brikston, Heimo Scheuch, caramizi

"Intentia de a achizitiona Brikston este o excelenta oportunitate pentru extinderea activitatii noastre la nivel local, mai ales tinand cont de faptul ca Brikston este activa intr-o regiune a tarii unde noi nu eram inca prezenti cu o unitate de productie. Brikston are o gama larga de produse, un brand puternic si o cultura organizationala moderna. Compania poate fi integrata rapid in reteaua existenta de fabrici si completeaza foarte bine prezenta geografica in Romania, precum si sustinerea activitatii noastre la nivel local", spunea, in octombrie 2017, Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG.

Consiliul Concurentei este interesat in obtinerea de observatii si puncte de vedere de la companiile terte, referitor la modul in care aceasta operatiune afecteaza sau poate afecta concurenta pe piata. Observatiile si punctele de vedere pot fi transmise autoritatii de concurenta prin fax, la nr. 021.405.45.08, prin e-mail la adresa industrie@consiliulconcurentei.ro sau prin posta la urmatoarea adresa: Consiliul Concurentei, Piata Presei Libere nr. 1, Casa Presei, corp D1, sector 1, Bucuresti, cod postal 013701, Oficiul Postal nr. 33, in termen de 15 de zile de la data prezentului anunt, remis presei in data de 21.05.2018.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri