Mai putin de 10% din cladirile de spatii de birouri din Capitala dispun de parcari de biciclete, desi, la nivel european, urmeaza ca astfel de facilitati sa fie integrate in reglementarile privind performanta energetica a cladirilor, potrivit unei monitorizari realizate de Esop Consulting l CORFAC International.

"Multi angajati isi petrec pe scaun peste 70% dintre orele de munca si orice facilitate care ii incurajeaza sa faca miscare cu bicicleta sau in sali de fitness sunt foarte apreciate de catre chiriasi. Proprietarii cladirilor moderne tin cont de aceste cerinte ale noilor programe de HR privind bunastarea fizica si psihica a personalului, inscriindu-se astfel in noul trend de wellness la birou", declara Alexandru Petrescu, managing partner la Esop Consulting l CORFAC International.

Cladiri de spatii de birouri bike friendly din Bucuresti
Nume proiect Zona Locatia
Anchor Plaza Vest Bulevardul Timisoara
City Gate Centru-Est Casa Presei
DV 24 Centru-Nord Calea Calarasi
D'OR Business Center Ultrancetral Dorobanti
Enescu Office Building Centru-Nord Romana
Euro Tower Centru-Nord Floreasca
Floreasca Park Centru-Nord Floreasca
Globalworth Campus Centru-Nord Barbu Vacarescu
Globalworth Tower Centru-Nord Floreasca
Metroffice Centru-Nord Dimitrie Pompeiu
North Center Nord Pipera
Novo Park Centru-Nord Dimitrie Pompeiu
S Park Centru-Nord Baneasa
Sema Park Centru-Vest Grozavesti
Stefan cel Mare Building Centru-Nord Stefan cel Mare

The Bridge

Centru-Vest Grozavesti
The Ark Ultracentral Cosbuc
Timpuri Noi Square Centru-Est Timpuri Noi
Victoria Park Nord Baneasa
West Gate Vest Militari

In 2018, potrivit estimarilor Esop, pana in 10% din numarul cladirilor de birouri existente au facilitati pentru biciclisti. Insa cladirile de birouri aflate in constructie si care vor fi livrate in perioada 2018-2020 vor avea intr-o pondere mult mai mare parcari de biciclete, dusuri si vestiare. Proiectul Campus 6, din zona Politehnicii Bucuresti are prevazuta chiar si o statie I'Velo.

Cladiri de spatii de birouri in lucru, bike friendly din Bucuresti
Nume proiect Zona Locatia
AFI Tech Park Centru-Vest Panduri
Business Garden Bucharest Centru-Vest Orhideea
Campus 6 Centru-Vest Politehnica
Day Tower Ultracentral Unirii
Equilibrium Centru-Nord Barbu Vacarescu
Expo Business Park Centru-Nord Expozitiei
Orhideea Towers Centru-Vest Orhideea
Serban Voda Office Campus Central Tineretului
Unirii View Ultracentral Unirii
The Mark Central Business District Buzesti-Victoriei

Parcarile de biciclete, reglementate in UE

La nivelul Comisiei Europene, in acest an, s-a pus pentru prima data in discutie ca in directiva europeana privind performanta energetica a cladirilor sa fie incluse si norme privind parcarile pentru biciclete si alte mijloace de transport care nu polueaza, alaturi de normele privind facilitatile pentru masinile electrice.

Timpul zilnic pierdut in trafic cu masina de un bucurestean este in medie cu 57 minute mai mare decat un drum obisnuit pe aceeasi ruta, conform Tom Tom Traffic Index, cu 7% mai mare decat in anul anterior. O solutie este mersul cu bicicleta, care reduce la orele de varf timpul deplasarii la serviciu cu un procent intre 30 si 50% si asigura si un exercitiu fizic care imbunatateste starea de sanatate.

In Bucuresti, doar 1% din populatie foloseste bicicleta ca mijloc de transport frecvent, conform statisticilor The European Cyclists’ Federation (ECF), in timp ce in Copenhaga, aflata pe primul loc in acest top, procentul celor care folosesc bicicleta este de 35%, iar in Amsterdam de 32%. In Berlin, 13% din populatie foloseste bicicleta frecvent ca mijloc de deplasare, in Viena 6%, in Londra 2%, in Budapesta 2% si in Sofia 3%.

O jumatate de ora de mers zilnic cu bicicleta are nenumarate avantaje asupra sanatatii angajatilor care au munca de birou: reduce stresul, imbunatateste circulatia sanguina, reduce riscul de diabet cu 40% si ii slabesc in medie cu aproximativ cinci kilograme pe an, potrivit studiilor medicale. Pentru cei care merg ocazional cu bicicleta, o singura ora de mers cu bicicleta arde 300 calorii, potrivit studiilor medicale realizate de finlandezi.

ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 15 ani in piata birourilor si pe piata rezidentiala. ESOP este lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii, oferind solutii atat companiilor medii si mari care se afla in expansiune sau doresc optimizarea costurilor cu chiria, cat si start-up-urilor romanesti si reprezentantelor straine care deschid filiale in Romania.

Sursa foto: stacyarturogi / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri