BNR reintroduce limitele pentru nivelurile maxime de indatorare pentru persoane sau familii care cauta credite de consum sau ipotecare. Aceste rate ale serviciului datoriei vor deveni cel mult 40% pentru imprumuturile in lei si 20% pentru valuta straina incepand din 2019 (procentul reprezinta partea din veniturile lunare care poate fi alocata platii ratelor creditelor, cu alte cuvinte, suma totala alocata platii ratelor pentru creditele in lei nu va putea depasi 40% din veniturile persoanei care face creditul). Potrivit estimarilor companiei de consultanta imobiliara Colliers International Romania, impactul in ceea ce priveste preturile din piata rezidentiala va fi orientat in cea mai mare parte catre locuintele cu preturi scazute si medii. Consultantii Colliers International Romania spun ca noile reglementari vor avea o relevanta pentru piata, dar ”mai putin decat la prima vedere” si ca ”este putin probabil ca o scadere generalizata si semnificativa a preturilor sa aiba loc strict din cauza regulamentului nou al BNR si a contextului actual al pietei

Pe fondul noilor limitari care vor avea impact asupra cererii, vanzarile de locuinte au inceput deja sa scada in ultimele luni. In egala masura, finalul anului 2017 si prima parte a anului 2018 au parut destul de puternice pe zona de vanzari, ca urmare a temerii de a rata o oportunitate: ratele dobanzilor au crescut mult in ultimul an, astfel ca multe persoane poate au dorit sa cumpere un apartament cat mai repede, ceea ce ar fi condus la o scadere semnificativa dupa mijlocul anului 2018. Pe de alta parte, in primele 9 luni ale anului, vanzarile de apartamente au scazut cu 13%, procentaj putin impresionant, in timp ce numarul de case vandute a fost aproape neschimbat (-5% fata de anul trecut), potrivit analizei realizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania.

„In conditiile unei piete constranse, aceasta reglementare va fi relevanta pentru piata, dar mai putin decat pare la prima vedere. Potrivit bancii centrale, media actuala a serviciului datoriei unui debitor individual este de aproximativ 47%, in timp ce pentru o familie cu doi copii, nivelul este apropiat de noua limita. Totusi, impactul general va fi partial compensat de reclasificarea definitiei venitului disponibil”, a declarat Mihai Patrulescu, Senior Associate Investment Services in cadrul Colliers International Romania.

Colliers: O scadere semnificativa a preturilor locuintelor, putin probabila

La randul lor, bancile au devenit mult mai indulgente in acordarea de imprumuturi noi decat in trecut: serviciul datoriei (capacitatea debitorului de a-si onora datoria la scadenta, exprimata ca numar de zile de intarziere la plata de la data scadentei) pentru noile credite acordate persoanelor cu venituri mici a crescut cu peste 10 puncte procentuale in perioada martie 2017 si martie 2018, pana spre 57% fata de media pietei de 43%. Acesta este motivul pentru care locuintele cu preturi scazute si medii ar putea sa sufere cel mai mult, deoarece persoanele cu venituri mici sau medii au sarit cu mult pragul de indatorare de 40% pentru credite in lei.

Silviu Pop, Colliers International

„Este putin probabil ca o scadere generalizata si semnificativa a preturilor sa aiba loc strict din cauza regulamentului nou al BNR si a contextului actual al pietei. Cu toate acestea, anul 2019 are sanse sa devina un an de reechilibrare a asteptarilor dezvoltatorilor, a bancilor si a potentialilor cumparatori. Precizam ca nu luam in calcul revenirea unor tensiuni economice majore in economia globala sau europeana, care ar risca sa inrautateasca impactul noilor reglementari”, a explicat Silviu Pop, Head of Research in cadrul Colliers International Romania.

Colliers: Chiriile vor creste pe termen lung

Asteptarile Colliers pe termen scurt indica o revitalizare a trendului de cumparare in ultima parte a anului, mai ales din partea oamenilor care ar risca sa nu isi mai permita un credit, dar fara ca aceasta tendinta sa alimenteze preturile. Dezvoltatorii vor fi mai degraba bucurosi sa mai reduca din stocurile lor actuale, avand in vedere perspectiva cererii reduse incepand cu anul 2019. Mai mult decat atat, proiectele rezidentiale care nu au fost incepute ar putea astepta o clarificare a situatiei, cel putin pana la mijlocul anului 2019, mai ales ca un stoc impresionant este deja in plin proces de livrare; in plus, dezvoltatorii care nu au reusit sa vanda un numar important de apartamente in faza de dezvoltare ar putea amana data livrarii.

Mihai Patrulescu, Colliers International

„Pe termen mediu si lung, impactul in ceea ce priveste preturile va fi inegal, orientat mai mult catre cele sub media pietei rezidentiale; urcand catre valorile superioare, impactul va fi mai diminuat. In acelasi timp, vom vedea si o crestere a pietei de inchirieri”, explica Mihai Patrulescu, Senior Associate Investment Services in cadrul Colliers International Romania.

In opinia consultantilor Colliers, se va observa un efect mai redus si asupra valorii apartamentelor din zonele centrale sau cu o conectivitate foarte buna la hub-uri de afaceri prin comparatie cu apartamentele sau casele de la periferia oraselor. Totodata, diferenta de pret dintre apartamentele noi si cele vechi (nu in zonele centrale) va deveni mult mai mare decat in prezent.

Intrucat va deveni mai dificil sa detii o locuinta, chiriile vor creste pe termen lung, cu efect simtitor si in urmatorii doi-trei ani. In prezent, Romania are cel mai ridicat grad de detinere a locuintei proprii din UE, cu mult peste 90%, dar acest lucru va scadea treptat in timp. Un efect indirect al reducerii acestui nivel ar putea fi imbunatatirea mobilitatii interne a fortei de munca a Romaniei, ceea ce poate duce la cresterea PIB-ului pe termen lung. In ceea ce priveste efectul pentru educatia consumatorilor, regulamentul ar trebui sa se dovedeasca pozitiv, desi va avea un impact negativ asupra pietei pentru cativa ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri