Pe fondul noilor limitari care vor avea impact asupra cererii, vanzarile de locuinte au inceput deja sa scada in ultimele luni. In egala masura, finalul anului 2017 si prima parte a anului 2018 au parut destul de puternice pe zona de vanzari, ca urmare a temerii de a rata o oportunitate: ratele dobanzilor au crescut mult in ultimul an, astfel ca multe persoane poate au dorit sa cumpere un apartament cat mai repede, ceea ce ar fi condus la o scadere semnificativa dupa mijlocul anului 2018. Pe de alta parte, in primele 9 luni ale anului, vanzarile de apartamente au scazut cu 13%, procentaj putin impresionant, in timp ce numarul de case vandute a fost aproape neschimbat (-5% fata de anul trecut), potrivit analizei realizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania.

„In conditiile unei piete constranse, aceasta reglementare va fi relevanta pentru piata, dar mai putin decat pare la prima vedere. Potrivit bancii centrale, media actuala a serviciului datoriei unui debitor individual este de aproximativ 47%, in timp ce pentru o familie cu doi copii, nivelul este apropiat de noua limita. Totusi, impactul general va fi partial compensat de reclasificarea definitiei venitului disponibil”, a declarat Mihai Patrulescu, Senior Associate Investment Services in cadrul Colliers International Romania.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont