In piata imobiliara locala au fost semnate tranzactii cu proprietati generatoare de venituri cu o valoare de peste 4 miliarde de euro pe parcursul ultimilor cinci ani, cei mai activi cumparatori fiind investitorii sud-africani, cu o cota de piata de 28%, acestia fiind urmati de investitorii greci (14%), francezi (10%) si romani (7%), potrivit unei analize a firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

In intervalul analizat, piata locala a atras investitori din peste 15 tari de pe patru continente, atentia cumparatorilor fiind concentrata preponderent asupra proprietatilor din Bucuresti, cu o cota de 69% din capitalul plasat. Tranzactii au fost realizate si in Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi, Craiova sau Pitesti, cota de piata a acestor orase variind intre 2% si 5%.

Segmentul cladirilor de birouri reprezinta clasa preferata de active, cu o pondere de 39% in volumul tranzactionat, urmat indeaproape de retail, cu o cota de 34%. Sectorul industrial a generat tranzactii de circa 700 de milioane de euro, avand o cota de 18%, in timp ce valoarea tranzactiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).

"Piata imobiliara locala a redevenit atractiva in ultimii ani, avand o evolutie solida, cu tranzactii relevante si un bazin de cumparatori din ce in ce mai divers. Alaturi de jucatorii traditionali, precum NEPI Rockcastle si Globalworth, care au dominat piata in ultimul deceniu, au intrat un numar semnificativ de companii noi, precum PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion’s Head Investments, Atterbury sau One United, in timp ce jucatori cu vechime in piata, precum GLL, Catinvest sau CA Immo, au redevenit activi in piata de investitii", a declarat Tim Wilkinson, partener Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

In opinia sa, "avand fundamente solide, bazate pe o cerere sustenabila din partea ocupantilor si un nivel al randamentelor atractiv, credem ca piata imobiliara locala va continua sa genereze lichiditate, permitand dezvoltatorilor sa se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi".

Cumparator Origine Obiectul tranzactiei Valoarea tranzactiei Perioada
Immochan Franta Portofoliu de 12 hipermarketuri si gallerii 280* 2014
Atterbury Europe Africa de Sud 50% din portofoliul Iulius Group 200* 2017
Growthpoint Properties Africa de Sud 26,88% din Globalworth Real Estate 194 2016
GIC Singapore P3 Bucharest Park (parte a tranzactiei de achizitie a P3) 180* 2016
Cerberus - Revetas SUA Radisson Blu 169 2017
Dedeman Romania The Bridge I & II 150* 2018
NEPI Rockcastle Africa de Sud Promenada Mall 148 2014
P3 Logistic Parks SUA - Canada Europolis Logistic Park (parte a tranzactiei de achizitie a portofoliului CA Immo) 120* 2015
Lion's Head Investments Africa de Sud Oregon Park A & B 120* 2018
GLL Real Estate Partners Germania Floreasca Park 105* 2015
NEPI Rockcastle Africa de Sud Sibiu Shopping City 100 2016
MAS Real Estate - Prime Kapital Africa de Sud Militari Shopping 95 2018
NEPI Rockcastle Africa de Sud Iris Shopping Center 86 2015
Sursa: Cushman & Wakefield Echinox, *estimare

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanta imobiliara de top pe piata locala, activand in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei a fost implicat in 2017 in tranzactii cu active imobiliare din Romania de peste 300 de milioane de euro si gestioneaza in prezent mandate exclusive si co-exclusive de vanzare a unor proprietati cu o valoare de piata de peste 350 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri