Cushman&Wakefield: Tranzactii imobiliare de aproape un miliard de euro in 2017. Ce va fi in 2018?

Retail-ul a fost, in 2017, domeniul din piata imobiliara locala care a generat cea mai mare parte a volumului investitional de anul trecut, care a ajuns la nivelul de 989 de milioane de euro, in crestere cu 15,5% fata de 2016, potrivit calculelor si estimarilor Cushman & Wakefield Echinox, companie de consultanta imobiliara care a fost implicata in tranzactii imobiliare a caror valoare reprezinta 30% din volumul total. Pentru acest an, estimarile Cushman&Wakefield Echinox arata ca birourile vor genera cea mai mare parte a volumului investitional din real estate, urmate indeaproape de retail.

Volumul investitional din 2017 s-a ridicat la aproximativ 989 milioane euro, potrivit calculelor si estimarilor Cushman & Wakefield Echinox, in crestere cu 15,5% fata de anul precedent, cel mai mai activ sector fiind cel de retail, cu o pondere de circa 43% in total. Bucurestiul a atras 40% din volumul total de investitii din 2017 si cea mai mare tranzactie cu un singur bun imobiliar – achizitia hotelului Radisson Blu. In afara Capitalei, investitorii au fost atrasi in principal de proprietatile de retail si de spatii logistice si industriale.

Valoarea estimata a tranzactiilor cu proprietati de retail a fost de aproximativ 420 de milioane de euro. Restul volumului investitional din 2017 a fost impartit aproape egal intre segmentele cladiri de birouri (20,3%), spatii industriale si logistice (18,7%) si hoteluri (18,5%). Cea mai mare tranzactie din perspectiva valorii a fost realizata de grupul sud-african Atterbury, care a achizitionat 50% din centrele comerciale ale Iulius Group localizate in Iasi, Suceava, Cluj-Napoca si Timisoara si 50% din cladirile de birouri Iulius Business Center Cluj, United Business Center Cluj and United BC II in Timisoara.

Cushman & Wakefield a fost implicata in 2017 in tranzactii cu active imobiliare din Romania cu o valoare de peste 300 de milioane de euro, reprezentand 30% dintr-un volum investitional de aproape un miliard de euro. Tranzactiile imobiliare au implicat active din sectoarele de retail, spatii industriale si de leisure, incluzand aici proiecte precum Chitila Logistic Park, complexul Radisson Blu din Bucuresti si doua proprietati vandute de grupul REWE.

Tim Wilkinson, Cushman & Wakefield, Cushman & Wakefield Echinox, imobiliar

Citeste si:
Rezistența pieței imobiliare din România, argument pentru noi...
Rezistența pieței imobiliare...

„Nivelul de lichiditate a pietei s-a imbunatatit gradual in ultimii ani, dupa ce in 2009 sectorul imobiliar s-a confruntat cu o scadere accentuata a capitalului investit. Activitatea tranzactionala din 2017 reprezinta o fundatie puternica pentru 2018, an in care ne asteptam sa vedem o crestere semnificativa a fluxului de capital strain nou in piata imobiliara locala. Fondurile noi aflate in cautare de oportunitati pe piata imobiliara locala sunt in prezent la un nivel destul de constant, comparativ cu viteza de intrare a capitalului din perioada 2004 – 2008”, explica Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets in cadrul Cushman&Wakefield Echinox.

Piata imobiliara locala a fost atractiva pentru o paleta larga de investitori, atragand fonduri din 14 tari diferite, incluzand aici tranzactiile realizate de companii din China (China Investment Corporation), Statele Unite ale Americii (Cerberus), Africa de Sud (Atterbury, Prime Kapital), Franta (Immochan), Belgia (Mitiska-REIM), Austria (Immofinanz) sau Republica Ceha (CTP). Totusi, la nivelul Europei Centrale si de Est, piata imobiliara locala a atras doar 6% din volumul total tranzactionat (16,2 miliarde de euro), cele mai active piete fiind Polonia (cu o pondere de 30%), Rusia (25%) si Republica Ceha (20%).

”Ne asteptam ca in 2018 sa stabilim un nou record in ceea ce priveste volumul tranzactionat pentru echipa noastra de Capital Markets. Ca urmare a mai multor decizii strategice luate in ultimii doi ani, compania este bine pozitionata pentru a oferi consultanta investitorilor activi. Ne asteptam ca sectorul de birouri sa genereze in acest an cea mai mare parte a volumului tranzactional, urmat indeaproape de sectorul de retail. Totodata, anticipam ca sectorul industrial va beneficia de cea mai importanta scadere a randamentului investitional, in timp ce activitatea tranzactionala din sectorul hotelier va continua si se va extinde si inspre orase secundare”, declara Tim Wilkinson.

Citeste si:
Record de tranzacții pe piața de spații logistice în pandemie
Încă un domeniu care a...
Sursa foto: Polarpx / Shutterstock
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri