TVA 5% la a doua locuinta? Afla care sunt conditiile

Incepem anul 2019 cu o veste buna pentru piata imobiliara: a doua locuinta poate fi achizitionata cu TVA de 5%, daca se incadreaza in anumite conditii. Bineinteles, proiectul de lege care ar permite aplicarea cotei de TVA de 5% pentru orice vanzare de locuinta de maximum 120 mp trebuie mai intai promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Dar haideti sa vedem care sunt principalele criterii care permit cumpararea unui apartament sau casa cu cota de TVA de 5% conform codului fiscal astazi:
  • Pretul maxim al locuintei, inclusiv al terenului aferent, sa nu depaseasca 450.000 lei;
  • Suprafata maxima 120 mp utili;
  • Terenul, pe care este construita locuinta sau cota de teren aferenta locuintei, sa nu depaseasca 250 mp;

O persoana sau o familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5% TVA. Aceste criterii sunt reglementate de Codul Fiscal in vigoare conform art 291, punctul 3 pe care il gasiti in intregime la finalul articolului. Conform Proiectului de Lege, pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.25/2018, privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare PL-x nr. 285/2018, punctul 282 specifica urmatoarele:

"La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins: «3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2 , exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele 12 definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.»".

Cu alte cuvinte dispar restrictiile de suprafata maxima a terenului si cele prin care o persoana sau o familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5% TVA. Impactul in piata rezidentiala va fi unul pozitiv pentru segmentul rezidential. De altfel, cred ca e una din putinele masuri luate in ultimii 2 ani cu un impact pozitiv.

Va permite celor care vor sa isi cumpere o a doua casa sau apartament, locuinta cu scop rezidential, sa achizitioneze cu 5% TVA dar si investitorii din rezidential care pot face mai multe achizitii de apartamente pentru inchiriat. Stimuleaza cumva lichiditatea si implicit preturi mai accesibile la inchiriere in viitor.

Citeste si:
Consultant: Cine înțelege acum piața imobiliară, probabil că va...
Consultant: Cine înțelege ce...

Din pacate valoarea maxima a proprietatii, de 450.000 lei, este una destul de restrictiva care face aproape imposibila achizitia apartamentelor cu 3 camere in zonele semicentrale sau centrale ale Bucurestiului. Studiourile si apartamentele cu 2 camere vor ramane in continuare cele mai vandute proprietati din cadrul ansamblurilor rezidentiale noi.

Codul Fiscal in vigoare ian 2019 - ART. 291 - Cotele

c) livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei.

In sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:

Citeste si:
The Concept: Limitarea plafonului de TVA 5% divide piata rezidentiala
Daniel Tudor, The Concept:...
  1. livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
  2. livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
  3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m², exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m², inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m², inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:

(i) in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;

(ii) in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;.

Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare

282 . La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Citeste si:
Sub 20% dintre locuinţe sunt asigurate printr-o poliţă de asigurare
România, la 44 de ani de la...

«3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2 , exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele 12 definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.»”

Articol publicat de Georgian Marcu pe blogul Green Angels.

Sursa foto: Puttachat Kumkrong / Shutterstock
Despre autor
Georgian Marcu
Georgian Marcu Consultant & Owner Green Angels - agentia imobiliara specializata in tranzactionarea proprietatilor din zona de Nord a Bucurestiului

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri