Codul Fiscal publicat in Monitorul Oficial saptamana trecuta si care va fi aplicabil incepand cu data de 01 ianuarie 2016, contine si o modificare in privinta conditiilor ce trebuie indeplinite pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% in cazul achizitiei de locuinte nou-construite. Discutam atat despre apartamente situate in blocuri din complexe rezidentiale, cat si de locuinte individuale.

Ce conditii trebuiau indeplinite pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5%?

In actualul Cod Fiscal, inca in vigoare pana la finalul anului in curs, conditiile ce trebuie indeplinite sunt urmatoarele:

  1. suprafata utiliza a locuintei sa nu depaseasca 120 mp, in aceasta suprafata nefiind incluse anexele gospodaresti;
  2. cumpararea trebuie sa fie realizata de catre o persoana necasatorita sau de o familie;
  3. locuinta trebuie sa poate fi utilizata, ca atare, la momentul vanzarii, fiind excluse, asadar, locuintele vandute „la gri” sau „la rosu”;
  4. terenul aferent locuintei sa nu depaseasca 250 mp, in care se include si amprenta la sol a acesteia;
  5. cota redusa se aplica numai pentru o singura achizitie, iar cumparatorul (necasatorit, sotul sau sotia) sa nu detina si nici sa fi detinut o alta locuinta achizitionata cu o cota redusa de TVA 5%.

De mentionat si faptul ca, legea include in categoria anexelor gospodaresti necuprinse in calculul suprafetei de 120 mp mai sus mentionate, constructii complementare, precum: garajele, serele, piscinele, magazii, depozite i altele asemenea.

Care sunt modificarile aduse prin viitorul Cod Fiscal ?

Conditiile mai sus mentionate raman valabile si prin viitorul Cod Fiscal, insa suma maxima de achizitie este crescuta de la 380.000 lei (aprox. 85.500 Euro la cursul de vanzare al unei banci comerciale) la 450.000 lei (aprox. 101.300 Euro). Asadar, in noul Cod Fiscal, cota redusa de TVA 5% va fi aplicabila in privinta locuintelor al caror pret se situeaza in jurul pragului de 100.000 Euro.
Precizam ca, in calcularea cuantumului de mai sus, nu este inclusa valoarea TVA.

Totodata, interpretarea prevederilor legale conduce la concluzia rezonabila ca, in suma maxima mai sus mentionata, se include si valoarea locului/locurilor de parcare subterane sau supraterane vandute impreuna cu locuinta. Bineinteles, pentru locuintele care nu se incadreaza in limita mai sus mentionate, de la 01 ianuarie 2016, se va aplica cota standard de TVA de 20%, iar, de la 01 ianuarie 2017, de 19%, asumand ca prevederile noului Cod Fiscal publicate in Monitorul Oficial nu vor fi modificate pana atunci.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri