In 2018, CBRE a intermediat peste 40 de tranzactii, care au cumulat circa 85.000 mp in Bucuresti si 12.500 mp la nivel national, in: Cluj, Brasov si Timisoara. Din punct de vedere al tipului de tranzactie, acestea se impart astfel: 39.600 mp au facut obiectul unor renegocieri, 23.000 mp au fost preinchirieri, iar alti 23.000 mp au vizat relocari, extinderi si cereri noi. Extinderile si cererile noi au totalizat 12.000 mp si vor avea ca rezultat crearea a 1.200 de locuri de munca, arata compania de consultanta imobiliara.

La nivel de piata, CBRE spune ca a intermediat in 2018 peste 24% din totalul tranzactiilor cu spatii de birouri din Bucuresti, realizate de companiile de consultanta de pe piata locala. Anul trecut a fost caracterizat de un ritm intens de dezvoltare pe segmentul cladirilor de spatii de birouri din Bucuresti, cu 144.000 mp de proiecte nou construite si livrate.

"Anul 2018 a fost extrem de prolific pentru piata spatiilor de birouri, care a crescut comparativ cu 2017. Pentru 2019 dorim sa contribuim la dezvoltarea sectorului spatiilor de birouri, care se apropie deja cu pasi repezi de pietele mature din Europa", a declarat Mihai Paduroiu (foto), head of advisory & transaction services la CBRE.

Astfel, in 2018, au fost finalizate cu 15% mai multe spatii de birouri decat in 2017, cand au fost terminate proiecte care au insumat 123.000 mp. Din totalul suprafetei tranzactionate la nivelul capitalei, CBRE spune ca a intermediat acorduri pentru 85.000 mp. Compania a fost activa si in orasele regionale, unde s-a implicat in operatiuni ce vizeaza 12.500 mp de spatii de birouri.

15 proiecte de spatii de birouri, anuntate in 2019

CBRE anunta la finalul anului trecut, de asemenea, ca un numar de 15 proiecte de spatii de birouri sunt anuntate pentru finalizare in 2019 si circa 341.000 mp care vor fi livrati. De asemenea, 40% din suprafata totala care va fi gata in 2019 este deja inchiriata.

In continuare, zona Barbu Vacarescu - Calea Floreasca va ramane una efervescenta si in 2019, din punct de vedere al livrarilor, potrivit companiei de consultanta imobiliara Activ Property Services, in contextul in care alte trei cladiri noi de spatii de birouri se afla in constructie aici: Equilibrium 1 (Skanska), Oregon Park - cladirea 3 (Portland Trust) si Zone 313 (GD Total Service). In Pipera, anul urmator va fi gata a treia cladire de spatii de birouri din cadrul Globalworth Campus, situata pe Dimitrie Pompeiu.

O alta importanta unde va exista un val de livrari de spatii de birouri este Vestul Capitalei. Aici vor fi gata Renault Bucharest Connected (Globalworth), Business Garden Bucharest (Vastint), Anchor Metropol (Anchor Grup), The Light (River Development), The Bridge - Building B (Forte Partners) si Sema Park V (River Development). Si Expozitiei se va contura drept o zona importanta de spatii de birouri odata cu 2019, an in care vor fi livrate primele cladiri de profil.

Capatul bulevardului Expozitiei, catre strada Clabucet, in apropierea statiei de metrou 1 Mai, va fi punctul central al acestei dezvoltari imobiliare, care va aduce pe piata de birouri de calitate aproape 100.000 mp, in perioada 2019-2020. Si dezvoltarea nu se va opri aici, va continua si in viitor, existand in plan proiecte care depasesc o suprafata cumulata de 150.000 mp. Primele cladiri de spatii de birouri de clasa A care se vor livra aici in 2019 vor fi cele trei din proiectul Expo Business Park (Portland Trust).

In prezent, Bucurestiul se imparte in sapte zone de afaceri, unde sunt concentrate toate marile proiecte de cladiri de birouri. Cinci dintre cele sapte zone au, fiecare, un stoc modern de spatii de birouri de peste 400.000 mp. In zona de nord se afla 27% din totalul spatiilor moderne de birouri din capitala, urmata de Pipera cu 24%, zona centrala cu 16%, CBD cu 15% si zona de vest cu 14%. Zonele de est si de sud au o pondere de cate 4%, la nivelul stocului modern de spatii de birouri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri