In Capitala, mare parte din cererea de spatii pentru coworking ar putea veni in urmatorii ani de la companiile care cauta sa ofere angajatilor flexibilitatea de a lucra din diverse zone ale orasului, fara a mai fi nevoiti sa ajunga la birou in fiecare zi. Acest lucru ii va ajuta pe angajati sa reduca timpul alocat deplasarii catre locul de munca, avand in vedere ca Bucurestiul este considerat unul dintre cele mai aglomerate orase mari din Europa, spune Daniela Popescu, associate director office agency in cadrul Colliers International Romania.

"Cererea mai poate veni si din partea companiilor pentru care business-ul presupune o serie de proiecte care se intind pe termen limitat, fie din partea celor care au o perioada de tranzitie catre schimbarea sediului sau intra in piata si au nevoie de o perioada in care sa inteleaga viteza de dezvoltare a business-ului si, implicit, nevoia de real estate pe termen lung", arata Daniela Popescu (foto).

In Bucuresti, piata spatiilor flexibile de lucru (coworking) a crescut masiv in 2018: cererea toala pentru spatii de birouri generate de acest segment a crescut la aproape 27.000 mp. Un interes puternic a venit atat din partea noilor jucatori de pe piata din Capitala (Mindspace, 3house) cat si din partea celui mai mare nume din plan local - IWG, care domina piata domestica prin doua branduri: Regus si Spaces, cel din urma fiind mai apropiat de modelul de co-working.

"Adevaratele spatii de coworking - care ofera vizibil spatii de lucru deschise, nu doar birouri mai mici - au reprezentat putin sub jumatate din piata totala a spatiilor de lucru flexibile din Bucuresti (in jur de 40.000 mp la finalul lui 2018). In 2019, ne asteptam ca mai multe spatii de co-working sa fie livrate, adaugand acestei piete peste 10.000 mp", mai spune Daniela Popescu.

Numarul operatorilor de spatii flexibile de lucru din Europa a crescut cu 135% in ultimii patru ani, iar numarul centrelor de astfel de spatii a crescut cu 205%. Cu toate acestea, potrivit datelor Colliers, la finalul lui 2018, spatiile flexibile de lucru ajungeau la 1,5% din totalul spatiilor de birouri in 22 de orase europene, cu cele mai mari procente inregistrate in Londra si Amsterdam - 5%.

Bucurestiul este usor peste medie, cu o pondere de 1,7%. Deci, chiar si in partea superioara a topului, cererea totala este marginala in comparatie cu intreaga piata de birouri, ceea ce arata ca acest sector nu a crescut in exces.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri