"Cererea mai poate veni si din partea companiilor pentru care business-ul presupune o serie de proiecte care se intind pe termen limitat, fie din partea celor care au o perioada de tranzitie catre schimbarea sediului sau intra in piata si au nevoie de o perioada in care sa inteleaga viteza de dezvoltare a business-ului si, implicit, nevoia de real estate pe termen lung", arata Daniela Popescu (foto).
In Bucuresti, piata spatiilor flexibile de lucru (coworking) a crescut masiv in 2018: cererea toala pentru spatii de birouri generate de acest segment a crescut la aproape 27.000 mp. Un interes puternic a venit atat din partea noilor jucatori de pe piata din Capitala (Mindspace, 3house) cat si din partea celui mai mare nume din plan local - IWG, care domina piata domestica prin doua branduri: Regus si Spaces, cel din urma fiind mai apropiat de modelul de co-working.
"Adevaratele spatii de coworking - care ofera vizibil spatii de lucru deschise, nu doar birouri mai mici - au reprezentat putin sub jumatate din piata totala a spatiilor de lucru flexibile din Bucuresti (in jur de 40.000 mp la finalul lui 2018). In 2019, ne asteptam ca mai multe spatii de co-working sa fie livrate, adaugand acestei piete peste 10.000 mp", mai spune Daniela Popescu.
Numarul operatorilor de spatii flexibile de lucru din Europa a crescut cu 135% in ultimii patru ani, iar numarul centrelor de astfel de spatii a crescut cu 205%. Cu toate acestea, potrivit datelor Colliers, la finalul lui 2018, spatiile flexibile de lucru ajungeau la 1,5% din totalul spatiilor de birouri in 22 de orase europene, cu cele mai mari procente inregistrate in Londra si Amsterdam - 5%.
Bucurestiul este usor peste medie, cu o pondere de 1,7%. Deci, chiar si in partea superioara a topului, cererea totala este marginala in comparatie cu intreaga piata de birouri, ceea ce arata ca acest sector nu a crescut in exces.
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: