Dezvoltatorii de spatii de birouri inteleg din ce in ce mai clar necesitatea de a crea un mediu de lucru sanatos, placut si creativ, astfel incat sa atraga noi angajati pentru chiriasii cladirilor de profil si pentru a creste productivitatea celor existenti, apreciaza Mihai Paduroiu, Head of Advisory & Transaction Services - Office in cadrul companiei de consultanta imobiliara CBRE Romania. Proiectele noi de cladiri de spatii de birouri sunt gandite la standarde tot mai ridicate din acest punct de vedere.

"Tendinta in ceea ce priveste atragerea si retentia angajatilor se concentreaza indeosebi pe ceea ce noi numim asigurarea starii de bine. Astfel, a inceput sa se puna accent pe facilitati: de la birouri mai luminoase si mai spatioase, la introducerea plantelor in spatiul de lucru si accesul la sali de fitness, pana la spatii destinate relaxarii. Din aceleasi considerente, a crescut si ponderea spatiilor de retail, de la 5%, cat era acum cativa ani, la circa 15% - 20% in prezent", subliniaza Mihai Paduroiu (foto).

CBRE a desfasurat recent si un studiu international care a evidentiat impactul pe care optimizarea conditiilor de munca il are asupra productivitatii angajatilor. Potrivit studiului, in urma imbunatatirii standardelor de wellness, productivitatea a crescut in sapte luni cu valori ce variaza intre 10% si 45%, in functie de criteriul analizat.

"O alta tendinta majora este cresterea spatiilor de coworking, tendinta care se manifesta in toate pietele mature, iar Romania este puternic influentata. Daca acum circa trei - patru ani, coworking-ul avea o pondere de 3 - 5% pe piata spatiilor de birouri, acum se situeaza la 15 - 20%, iar estimarea mea este ca, pana in 2020, va ajunge la 20%", arata Mihai Paduroiu.

Asadar, in opinia sa, "in perioada urmatoare, orice dezvoltator care isi doreste chiriasi importanti va trebui sa includa componenta de coworking in proiectele pe care le construieste. Nevoia de mobilitate a angajatilor din noile generatii face ca aceasta cerinta sa se regaseasca in topul criteriilor de selectie a unui proiect de birouri pentru marile companii".

De asememenea, zona in care sunt pozitionate birourile ramane un factor foarte important pentru viitorul chirias. "Orice dezvoltator cu experienta ia in calcul cateva criterii atunci cand alege amplasarea unui nou proiect de birouri: accesul facil, atat din punct de vedere rutier si al transportului in comun, cat si proximitatea fata de o statie de metrou; apropierea de anumite institutii educationale, care inseamna o sursa importanta de forta de munca inalt calificata; invecinarea cu zone rezidentiale, in special cu cele noi, cerinta care a dus la aparitia a tot mai multe proiecte de tip mixed-use pe partea de birouri si rezidential. Acesta este un trend care estimam ca va continua sa creasca in urmatoarea perioada", conchide consultantul CBRE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri