Atat dezvoltatorii imobiliari locali, cat si cei internationali cauta intens oportunitati de achizitii de terenuri si isi elaboreaza continuu planuri de extindere. Cu toate acestea, o tendinta observata este aceea ca nu mai sunt la fel de deschisi la achizitii speculative, iar strategiile de dezvoltare sunt implementate cu un grad mai ridicat de prudenta. Astfel, dezvoltatorii incearca sa se concentreze pe proiecte de dimensiuni mai mici, de tip boutique, in timp ce proiectele "built to suit" prevaleaza pentru dezvoltatorii industriali, apreciaza Andrei Brinzea, head of land development, in cadrul CBRE.

Majoritatea "terenurilor vizate (pentru noi achizitii - n.r.) au deja prevazut un plan de dezvoltare, in timp ce indicatorii de urbanism si locatia au devenit factori esentiali in activitatea tranzactionala in ultima perioada. Si achizitiile conditionate de PUZ sunt mai frecvente, deoarece timpul pentru obtinerea unor astfel de documente de dezvoltare este dificil de estimat, iar investitorii sunt reticenti in blocarea capitalurilor proprii, spune Andrei Brinzea (foto).

El arata ca peste un milion de metri patrati de terenuri destinate dezvoltarilor imobiliare au fost tranzactionati in Romania in primele sase luni ale anului 2019. Cea mai mare parte a fost tranzactionata la nivel national, in timp ce Capitala a reprezentat 33% din suprafata tranzactionata. Investitorii au vizat in principal terenuri adecvate pentru viitoare dezvoltari industriale si comerciale, respectiv, in proportie de 49% si 45% din suprafata totala, in timp ce locatii adecvate pentru dezvoltari rezidentiale, spatii de birouri si mixte au reprezentat, cumulat, doar 6% din totalul de metri patrati tranzactionati.

Principalul motor al cresterii cererii pentru terenuri in Bucuresti au continuat sa fie dezvoltatorii rezidentiali in cautarea "terenului perfect"

"Un interes special al dezvoltatorilor de spatii de birouri consacrati a putut fi observat pentru terenurile situate in centrul si partea de nord a Bucurestiului, precum si in orasele secundare precum Cluj si Timisoara" spune Andrei Brinzea.

Apoi, "in ceea ce priveste dezvoltatorii industriali, zonele de Vest si Nord catre soseaua de centura a Bucurestiului continua sa fie cele mai cautate zone, in timp ce orase precum Brasov, Cluj, Craiova, Timisoara si Deva sunt, de asemenea, in atentia dezvoltatorilor. Perspective bune pentru noi dezvoltari industriale au inceput sa se contureze si in Oradea, la periferia Clujului si in sud-estul tarii: Buzau, Braila si Constanta".

Principalul motor al cresterii cererii pentru terenuri in Bucuresti au continuat sa fie dezvoltatorii rezidentiali in cautarea "terenului perfect", fara a se concentra in mod specific asupra locatiei, ci mai degraba vizand maximizarea investitiilor. In acelasi timp, chiar daca dezvoltatorii de spatii de birouri cerceteaza continuu piata pentru oportunitati, tranzactiile sunt rare in acest domeniu.

Totodata, comercianti mari, precum Kaufland, Lidl, Penny Market, sunt o sursa continua de cerere pentru noi terenuri atat in Capitala, cat si la nivel national, in contextul in care incearca sa obtina o acoperire nationala cat mai mare.

"Investitorii rezidentiali mari continua sa fie activi pe piata, extinzandu-si activitatea in partea de vest si de sud a Bucurestiului, zonele cele mai atractive pentru cumparatorii de locuinte, intrucat preturile finale practicate in viitoarele ansambluri rezidentiale sunt, de regula, accesibile pentru cei cu venituri medii si superioare. Astfel, aproximativ 24.000 mp au fost achizitionati pentru o valoare totala estimata de 7,9 milioane euro in primul semestru si asteapta sa gazduiasca proiecte rezidentiale de dimensiuni mari", arata Andrei Brinzea.

El adauga ca, la nivel national, dezvoltatorii de retail au investit pana la 45 de milioane euro in 460.000 mp de terenuri pentru noi dezvoltari. Din acest total, terenul cumparat de Auchan in Resita, judetul Caras Severin, a insumat 220.000 mp si a fost tranzactionat in prima parte a anului 2019.

"Increderea investitorilor a crescut in ultimii ani pe piata dezvoltarilor industriale locale. De exemplu, dezvoltatorul local Element Industrial a cumparat un loc de 12 hectare in Craiova. Investitorul a anuntat ca ELI Park Craiova va avea o suprafata totala bruta inchiriabila de 60.000 mp, iar constructia primei faze este prevazuta pentru trimestrul al patrulea din 2019", potrivit reprezentantului CBRE.

In a doua jumatate a anului, ne asteptam sa fie scoase la vanzare portofolii mari de terenuri de catre jucatorii imobiliari care doresc sa paraseasca anumite segmente de afaceri.

In opinia sa, in prima jumatate a anului, preturile s-au mentinut, in general, la un nivel stabil in toata tara, deoarece investitorii si-au asigurat deja proiectele urmatoare. Orasele secundare cu potential de dezvoltare au cunoscut o crestere usoara a preturilor. De exemplu, au crescut preturile solicitate pentru terenurile cu potential uz industrial din Craiova si Deva.

"Pana la sfarsitul anului 2019, ne asteptam ca in cazul mai multor terenuri mari, de peste 10 hectare, cu destinatie constructii industriale sa fie finalizat procesul de achizitie. Mai mult, terenurile mai mici, adecvate pentru dezvoltarea rezidentiala si retail, se vor adauga la activitatea tranzactionala din 2019. In acelasi timp, dezvoltatorii de birouri au inceput sa isi incetineasca planurile de achizitii de terenuri, pentru ca oferta este limitata in Bucuresti si in principalele orase ale tarii. In a doua jumatate a anului, ne asteptam sa fie scoase la vanzare portofolii mari de terenuri de catre jucatorii imobiliari care doresc sa paraseasca anumite segmente de afaceri", conchide Andrei Brinzea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri