Pe piata spatiilor comerciale, compania de consultanta imobiliara CBRE estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an, la nivel national sa fie livrati aproximativ 131.000 mp, dintre care doar un proiect de sub 5.000 mp se afla in Bucuresti. De asemenea, pentru anul urmator se estimeaza ca aproximativ 214.000 mp sa fie adaugati la stocul de spatii comerciale moderne, dintre care doar 13% vor fi in Bucuresti.

"Un proiect de mare anvergura asteptat in cea de-a doua jumatate a lui 2019, Festival Centrum, este un centru comercial cu o suprafata de 42.200 dezvoltat de NEPI la Sibiu. De asemenea, dezvoltatorul Prime Kapital / MAS Real Estate pregateste in aceeasi perioada deschiderea a doua parcuri de retail, DN1 Balotesti cu o suprafata de 28,000 mp, situat in apropierea Capitalei si Zalau Value Center cu o suprafata de 19.000 metri patrati aflat in Zalau, judetul Salaj", spune Daniela Boca, head of research, CBRE.

De altfel, cu 73% din suprafata totala prevazuta pentru 2019, dezvoltatorii internationali NEPI si Prime Kapital / MAS Real Estate, orientati pe segmentul de retail, domina piata marilor investitii. Cu toate acestea, in prima jumatate a anului 2019, aproximativ 47.000 de metri patrati de retail au fost adaugati la stocul total comercial, datorita celui mai ambitios proiect livrat in trimestrul al doilea, extinderea Iulius Town, dezvoltat in Timisoara, ceea ce contureaza o noua tendinta in piata dezvoltarilor imobiliare.

CBRE: Tendinta dezvoltatorilor este de a creste componenta de retail

"Proiectele mixte capata din ce in ce mai mult teren in randul dezvoltarilor din Bucuresti, precum si la nivel regional, in special in marile centre universitare precum Timisoara, Iasi sau Cluj-Napoca", arata, de asemenea, Carmen Ravon, head of advisory & transaction retail, CBRE. Ea adauga ca "proiectele mixte au de obicei o mare amploare si sunt construite in mai multe faze pentru a putea fi absorbite de cerere existenta. Astfel de proiecte vin ca urmare a efortului dezvoltatorilor de a crea pentru utilzatorul final mixul perfect intre viata personala si cea profesionala".

Dintre proiectele mixte aflate deja in constructie la nivelul tarii pot fi mentionate: Coresi Brasov (comercial si birouri), Oxygen Cluj Napoca (comercial, birouri si rezidential), Silk in Iasi (birouri, rezidential si servicii) si Iulius Town in Timisoara (comercial, birouri si centru de conferinte). De asemenea, centrul comercial cu cea mai mare suprafata care urmeaza a fi livrat in 2020 este AFI Brasov dezvoltat de AFI Europe cu o suprafata de 45.000 mp.

In pofida faptului ca actuala concurenta din Bucuresti impinge dezvoltatorii de retail catre orasele regionale, si la nivelul Capitalei sunt multiple proiecte cu utilizare mixta planificate pentru urmatorii ani, adauga Carmen Ravon.

"Aceste proiecte urmeaza sa fie dezvoltate in majoritatea zonelor din Bucuresti, cele mai comune asocieri de utilizare fiind cele de tipul rezidential si birouri/ comercial si birouri. Inca nu putem pune in balanta cele doua tipuri de proiecte (cu o singura utilizare sau utilizare mixta), proiectele mixte fiind relativ recente pe piata imobiliara din Romania, insa observam clar o tendinta a dezvoltatorilor de a creste componenta de retail in proiectele de birouri sau in cele de rezidential, acolo unde suprafata intreaga a proiectului permite acest lucru", conchide Carmen Ravon.

Stocul total de retail modern din Romania, care include atat parcuri de retail, cat si centre comerciale, a ajuns la aproximativ 3,7 milioane de metri patrati in prima jumatate a anului 2019, iar pana la sfarsitul anului urmeaza sa fie livrati aproximativ 130.600 metri patrati, potrivit datelor CBRE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri