Impactul negativ generat de catre situatia WeWork asupra industriei de spatii de coworking si/sau flexibile a fost si va continua sa fie de anvergura. Niciodata o companie din acest sector in plin avant nu a pierdut atat de repede din valoarea de piata, ceea ce a evidentiat si pentru ceilalti jucatori cu planuri marete ca o strategie bazata exclusiv pe "extindere de dragul extinderii" nu este viabila pe termen lung.

O alta consecinta ar fi ca proprietarii de cladiri de spatii de birouri sunt din ce in ce mai sceptici fata de operatorii de coworking si spatii flexibile la nivel macro si opteaza mai degraba pentru parteneriate si joint ventures, comparativ cu acordurile traditionale de inchiriere.

"In ultimii doi ani, am incheiat din ce in ce mai multe parteneriate cu proprietari de cladiri de birouri. Cred ca intreaga situatie WeWork va impinge proprietarii sa isi doreasca sa structureze tranzactiile in baza unor acorduri comune de gestionare a spatiului pentru a obtine mai multa vizibilitate cu privire la ceea ce se intampla in cladirile respective. De asemenea, sunt interesati direct si acorda o atentie mai ridicata asupra profitabilitatii operatorului de spatii de coworking si/sau flexibile", a declarat Dan Zakai (foto), CEO Mindspace la Flex Office CEO Summit.

Astfel, in opinia sa, proprietarii de cladiri obtin un control mai ridicat in cazul in care performanta operatorului de spatii de coworking si flexibile nu este chiar foarte buna. "Aceste noi variante de parteneriate vor constitui si o strategie defensiva utila pentru piata de coworking si/sau spatii flexibile in cazul unei noi crize in piata imobiliara", a mai spus Dan Zakai.

In 2018, Mindspace a intrat pe piata locala si a deschis doua spatii de lucru flexibile in Bucuresti: Mindspace Business District (Pipera) si Mindspace Victoriei (Calea Victoriei). Acestea se adreseaza atat celor mai mari corporatii, cat si companiilor de tip start-up si freelanceri.

"In ultimii ani, cresterea cererii a avut ca factor companii sau sectoare variate. La inceput, in spatiile Mindspace aveam preponderent freelanceri si companii de tip start-up, insa acum peste 40% din business-ul nostru este generat de catre multinationale. Din discutiile pe care le avem cu acestea, observam ca interesul pentru spatii flexbille si de coworking devine tot mai mult o parte importanta a strategiei de real estate, in contextul in care pana acum managerii acestora au fost multumiti de ceea ce are piata de profil de oferit. Spatiul de lucru al viitorului va fi flexibil", a mai spus Dan Zakai.

Experienta Mindspace in Capitala a cuprins si o serie de evenimente, precum un workshop TEDxBucuresti, Upgrader, Speed ​​Dating for Start-ups, prima editie a Open Banking Hackathon sau Urban Innovation Hackathon. Compania a sustinut si initiative precum acceleratorul de afaceri InnovX-BCR, Globalworth District, editia de primavara a taberei Start-up your life sau conferinta reConstruct, organizata de wall-street.ro.

Membrii celor doua spatii Mindspace din Bucuresti fac parte dintr-o comunitate globala care numara peste 14.000 membri la nivel global: angajati, start-up-uri, echipe de inovatie ale companiilor din toata lumea, intreprinderi mici si mijlocii, antreprenori si liber profesionisti si care apreciaza evenimentele saptamanale, intalnirile si beneficiile oferite de spatiile de coworking ale companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri