Bimob EU SRL, companie controlata de Teia Sponte, om de afaceri apropiat al lui Gigi Becali, are in plan constructia unui proiect imobiliar mixt cu sase cladiri de apartamente de 12 etaje, cu functiuni de retail si spatii de birouri, in sectorul 1 al Capitalei, pe strada Constantin Glodeanu, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice pe site-ul Primariei Bucuresti. Criticile aduse proiectului, pe site-ul autoritatii, arata ca acesta ar creea o "noua agresiune urbanistica asupra unei zone care este deja sufocata de noile constructii aparute in ultimii ani, fara nicio legatura cu identitatea cartierului".

Pe terenul de 26.930 mp, de pe strada Constantin Glodeanu, nr 115-117, aflat in proximitatea Colosseum Retail Park, pe care Teia Sponte doreste sa ridice cele sase cladiri, a functionat anterior o unitate militara. Potrivit documentatiei citate, Bimob EU SRL poate construi cu o inaltime maxima de 42 de metri, un POT (Procent de ocupare a terenului) de 40% si un CUT (Coeficient de utilizare a terenului) de 3,6.

De asemenea, o pondere de 30% POT (8.089 metri patrati) vor constitui spatii verzi, din care 2/3 pe sol natural, iar restul de 30% POT accese, alei si parcari.

Criticile aduse proiectului in dezbatere vizeaza oportunitatea sa in contextul unei infrastructuri deja deficitare in zona, vecintati de case de 10-15 metri inaltime. In plus, prospectul de 45 m si regimul de drum expres (viteza ridicata, treceri de pietoni foarte rare), propuse pentru extinderea strazii Constantin Glodeanu nu s-ar justifica, in contextul in care aceasta artera continua cu Bulevardul Bucurestii Noi si apoi cu Bulevardul Sisesti si Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, care au profile mai mici.

Un arhitect, contactat de wall-street.ro, a declarat, in legatura cu criticile aduse proiectului pe site-ul Primariei Capitalei si mentionate mai sus, ca tine, efectiv de responsabilitatea autoritatilor locale de a implementa regulamente de urbanism coerente si in spiritul unei locuiri de calitate.

Se observa tot mai des proiecte care depasesc cu mult reglementarile urbanistice. Adesea derogarile de la reglementarile urbanistice se fac legal, prin artificii juridice, in defavoarea interesului public prin ignorarea contextului urban, care ar trebui sa creeze calitate pentru toti cetatenii, astfel ca orice proiect are datoria sa tina cont de vecinatati. Pe de alta parte, moralitatea in constructii nu poate fi analizata separat de moralitatea intregii societati romanesti, ceea ce inseamna ca nu doar autoritatile trebuie sa-si asume o anumita interventie urbana, ci si beneficiarul, contructorul, arhitectul s.a.m.d., adica toti actorii implicati pe parcursul unei investitii.

Teia Sponte a fost implicat in mai multe tranzactii cu terenuri in ultimii ani, iar in 2013 a primit chiar o condamnare de doi ani cu suspendare in dosarul "Valiza", alaturi de Gigi Becali (trei ani cu executare) si alti inculpati, pentru un schimb de terenuri cu MApN. Teia Sponte a fost chiar cel prins cu valiza cu 1,7 milioane de euro, bani cu care Gigi Becali ar fi dorit sa ii premieze pe jucatorii de la U Cluj.

Sursa foto: Google Maps

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri