Piata chiriilor din Capitala si marile orase universitare atrage tot mai mult interesul romanilor, gata sa se imprumute pe 30 de ani de la banca pentru un apartament si pe care sa il inchirieze ulterior. Tendinta este evidentiata si de catre devoltatorii imobiliari, care arata ca peste 30% dintre cumparatorii de locuinte noi aleg sa achizitioneze apartamente doar pentru a le inchiria, deoarece randamentul acestora este mai mare decat rata la banca.

"O parte dintre cei care cumpara apartamente pentru inchiriere fac credite ipotecare pentru ca ratele lunare sunt chiar mai mici decat chiria pe care o primeste proprietarul. E o afacere profitabila si fara batai de cap. Practic apartamentul se plateste singur in decursul anilor. Din ce in ce mai multi clienti ne spun ca achizitioneaza pentru cand vor creste copiii si ca, pana atunci, chiria va acoperi rata la banca", spune, de exemplu, Catalina Urzicana, sales manager Citta, proiect rezidential dezvoltat de Nusco in Capitala.

Daca in anii trecuti clientii dezvoltatorilor imobiliari erau preponderent cei care voiau sa cumpere pentru a se muta intr-un ansamblu nou, acum 30% din aceste vanzari sunt apartamente cumparate pentru a le scoate la inchiriere. In urma cu 5 ani doar 10% din aceste vanzari erau cu scop de investitie.

"Am observat acest trend pe masura ce construim. Daca la Palladium doar 8% din apartamente erau achizitionate cu scop de investitie, la Hils printre primii cumparatori au fost cei care cumpara cu scop de inchiriere, avand ca principal argument statia de metrou Anghel Saligny, care se afla chiar in mijlocul ansamblului", arata, de asemenea, Florin Munteanu, sales manager Hils.

In general, cele mai cautate locuinte sunt garsonierele - 50% din vanzarile cu scop de inchiriere, dar si apartamentele cu doua camere, 40%. Restul fiind achizitii pentru apartamente cu 3 sau 4 camere.

"Garsonierele si apartamentele cu doua camere sunt cele mai accesibile la pret, dar si cele mai cautate pentru inchiriere pentru ca au cel mai mare randament. De exemplu, la o garsoniera intr-un bloc nou chiria poate depasi 400 de euro lunar, daca se afla intr-o zona buna – aproape de mijloacele de transport si de puncte de interes. O astfel de garsoniera ar costa 55.000 de euro cu o rata lunara, la un credit ipotecar pe 20 de ani si un avans de 25%, de 1.400 de lei (aproape 300 de euro)", mai arata reprezentantul Nusco.

Piata chiriilor a crescut in ultimii zece ani constant, valoarea chiriilor fiind pe panta ascendenta. La garsonierele din blocurile noi chiriile variaza de la 300 de euro la 500 de euro, iar la un apartament cu doua camere chiriile pornesc de la 450 de euro, dar pot depasi 600 de euro lunar.

Valoarea chiriilor variaza in functie de locatia ansamblului rezidential, dotari si finisaje. Cele aflate in centru sunt chiar si cu 40% mai scumpe decat cele din cartierele aflate la periferia Bucurestiului.

Sursa foto: docstockmedia / Shuterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri