Românii își freacă mâinile în așteptarea scăderii prețurilor la apartamente după Covid-19

Dintre cei care plănuiau să cumpere sau să închirieze o locuință în acest an, 44% declară că planurile lor nu sunt influențate în niciun fel de informațiile cu privire la COVID-19. Totuși, 27% se gândesc să aleagă o proprietate mai ieftină, iar 14% se gândesc să renunțe la cumpărare și să ia în calcul închirierea. În același timp, cei mai mulți dintre români cred că prețurile ar putea să scadă, în timp ce un procentaj mai mic crede că acest lucru este greu de estimat în acest moment.

Concluziile au fost evidențiate de către un studiu realizat pe Storia.ro, parte a grupului OLX, legat de intențiile, așteptările și deciziile românilor cu privire la activitatea imobiliară în contextul pandemiei de Covid-19 (vezi infograficul de mai jos).

"Perioada pe care o traversăm i-a făcut pe oameni să reevalueze și să reorganizeze mai multe aspecte ale vieții lor, așa că ne-am dorit să aflăm dacă și în ce măsură s-au schimbat intențiile, așteptările și deciziile românilor cu privire la activitatea imobiliară. Aceștia sunt în continuare interesați să cumpere și să închirieze proprietăți și decizia celor mai mulți dintre ei nu a fost influențată de pandemie, în timp ce unii români se gândesc la o posibilă amânare a deciziei, de la trei luni și până la un an", a declarat Mihai Sava, real estate business manager OLX.

Întrebați dacă informațiile noi despre pandemie ar putea să le schimbe planurile, 56% dintre participanții la studiu au răspuns afirmativ, cele mai afectate proprietăți fiind apartamentele (43%), urmate de case (41%), terenuri (11%) și alte tipuri de proprietăți (5%).

Cum se schimbă procesul de achiziție în contextul pandemiei

Întrebați în ce fel le-a influențat pandemia momentul cumpărării, 30% dintre respondenți au declarat că nu intenționează să amâne achiziția. Doar 8% se gândesc să renunțe la achiziție, în timp ce 31% dintre respondenți doresc să amâne achiziția cu maxim 3-6 luni. 8% dintre potențialii cumpărători vor chiar să grăbească procesul.

Citeste si:
Universitatea ”Titu Maiorescu” reacționează la acuzațiile aduse de...
Universitatea ”Titu...

Întrebați cum plănuiesc să finanțeze achiziția imobiliară în plan, 53% dintre români spun că vor alege varianta unui credit ipotecar, în timp ce 35% dintre români declară că au toată suma necesară.

În viitorul apropiat, 49% dintre românii care vor să achiziționeze o locuință plănuiesc să exploreze online ofertele interesante, în timp ce 37% sunt dispuși să meargă la vizionări.

Întrebați care sunt factorii care le-ar face mai ușoară decizia de a cumpăra o proprietate, 50% au declarat că i-ar ajuta să vizioneze proprietatea printr-un tur virtual, în timp ce 22% au declarat că i-ar ajuta vizionarea unui video de prezentare.

Citeste si:
INFOGRAFIC: Cum s-a schimbat piața chiriilor pe fondul pandemiei
INFOGRAFIC: Cum s-a schimbat...

Sursa foto: StudioPN / Shutterstock
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri