Volumul spațiilor industriale și logistice închiriate în prima jumătate a anului a totalizat aproape 250.000 de metri pătrați, nivel în ușoară creștere față de cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, de aproximativ 240.000 de metri pătrați.

Cele mai mari tranzacții din acest an au fost cele prin care Profi a închiriat două depozite la Craiova și Timișoara, de 57.000 mp și 58.500 mp. De altfel, cel mai mare volum al cererii a venit de la companiile din FMCG, care au închiriat jumătate din volumul total înregistrat în prima jumătate a anului (126.000 mp), din producție (24%, respectiv 60.000 mp) și cu activități în domeniul distribuției și logisticii (18%, 45.200 mp)

Bucureștiul a atras cea mai mare parte din cererea de spații industriale și logistice din țară, respectiv 32% (aproximativ 81.000 metri pătrați), acesta fiind urmat de Timișoara (68.400 metri pătrați), Craiova (57.500 metri pătrați) și Arad, cu aproape 20.000 de metri pătrați tranzacționați.

Având în vedere evoluțiile din prima jumătate a anului, așteptările JLL România privind cererea din 2019 sunt optimiste și, ca urmare, se așteptăm la un volum de tranzacții comparabil cu cel înregistrat în ultimii 3 ani, în jurul a 450.000-500.000 metri pătrați/an.

Piața industrială a reușit să își mențină dinamica și în acest an, chiar dacă așa cum era de așteptat planurile companiilor au fost date peste cap de criza COVID-19. Suntem optimiști în privința evoluției cererii având în vedere și faptul că vânzările din retail au crescut în luna mai cu 18,5% faţă de aprilie, după scăderea abruptă din aprilie. În același timp, este îmbucurătoare și abordarea dezvoltatorilor care au continuat investițiile chiar și în condițiile dificile care s-au manifestat la nivelul economiei naționale și nu numai.

Viorel Opaiț (foto), business development director JLL România

Datele JLL, pe baza informațiilor comunicate de către dezvoltatori, arată că în acest an urmează să fie finalizate proiecte totalizând circa 600.000 metri pătrați, ceea ce va urca stocul la peste 5 milioane de metri pătrați.

Așa cum am văzut în primul semestru, deși Bucureștiul este lider în ceea ce privește cererea, cât și oferta nouă pe piață (jumătate din stocul modern de spații industriale sunt construite în apropiere de București), vedem o creștere a interesului atât al cererii, cât și al dezvoltatorilor, pentru diversificarea zonelor țintă.

Viorel Opaiț

În opinia sa, pe baza cererilor existene, piața se va echilibra în condițiile în care companiile, mai ales cele de retail, FMCG, distribuție și logistică, care voiau să închirieze spații mai ales în apropiere de București, care cumulează peste 30% din consumul la nivel national, acum se uită spre alte zone din țară pentru a-și eficientiza lanțul de distribuție.

Deși volumele spațiilor închiriate în prima jumătate a anului 2020 s-au păstrat la un nivel ridicat, în linie cu anii anteriori, majoritatea proiectelor de spații de producție au fost amânate până la un moment în care vor fi perspective mai clare asupra impactului pe care situația curentă îl are asupra economiei mondiale și asupra obiceiurilor consumatorilor.

Chiriile s-au menținut la un nivel stabil pentru moment însă rămâne de văzut impactul pe care îl va avea o potențială scădere a volumelor de spații tranzacționate în contextul păstrării ritmului accelerat de dezvoltare din partea marilor investitori în spații industriale moderne.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri