Volumul tranzacțiilor imobiliare comerciale din România - birouri, proiecte de retail, industriale și de logistică, hoteluri - a crescut în primul semenstru cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut, piața fiind alimentată de tranzacțiile cu clădiri de birouri din București.

Astfel, Bucureștiul a reprezentat aproape 90% din volumul total al tranzacțiilor în primul semestru 2020, estimat la 410 milioane de euro. Și, așa cum s-a întâmplat în ultimii 5 ani, volumele de piață au fost dominate de tranzacțiile cu birouri. Acestea au reprezentat 85% din total, în timp ce sectorul industrial a cumulat peste 8%.

"În România, 2020 a început cu un număr mare de tranzacții în derulare; și mai multe proiecte de birouri erau în stadii avansate de negociere. Chiar dacă criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra pieței de investiții, volumul tranzacționat în prima jumătate a anului a fost totuși cu 21% mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2019. Multe dintre tranzacțiile în curs au fost oprite în perioada de izolare impusă de răspândirea COVID-19, respectiv între 15 martie și 15 mai. Spre sfârșitul primului semestru însă, activitatea pe piața investițională a început să revină la normal, unele dintre tranzacțiile mari fiind reluate", a declarat Andrei Văcaru, head of capital markets JLL Romania.

De asemenea, în al doilea trimestru au fost închise câteva vânzări de proiecte de birouri în București, în condițiile în care acestea erau în stadii avansate înainte de Pandemie. Majoritatea proprietarilor locali au fost nevoiți să se axeze pe gestionarea activelor și să implementeze noile reguli de adaptare a clădirilor la noua realitate.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul tranzacțiilor a rămas stabil, mărimea tranzacției medii crescând până la 27 de milioane euro, în principal datorită semnării mai multor tranzacții de dimensiuni mari, care includ un portofoliu Pan-CEE și alte active importante.

Retail jobs

Cea mai mare tranzacție înregistrată în prima jumătate a anului 2020 a fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC.

Alte tranzacții de birouri notabile au fost achiziția de către grupul Dedeman a celei de-a treia faze a The Bridge - o clădire de 21.100 mp care face parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din partea de Centru-Vest a Bucureștiului, achiziția Global City Business Park, de 50.000 mp din zona Pipera Nord de către Arion Green Investment și achiziția a 50% din Renault Business Connect în Vestul Bucureștiului de către Globalworth.

Singura tranzacție de vânzare a unui proiect cu o componentă de retal închisă în prima jumătate a anului a fost achiziția de către Lotus Center, un grup local cu sediul în Oradea, a Oradea Plaza, un proiect mixt.

Cea mai mare tranzacție pe piața industrială a fost cumpărarea de către CTP a parcului logistic Equest situat pe Autostrada A1, la Km 13, cea mai importantă sub-piață logistică din București.

Citeste si:
Cererea de birouri a mai crescut în 2021, dar încă este sub nivelul...
Cererea de birouri a mai...

Prin această achiziție, CTP și-a consolidat poziția de cel mai mare proprietar de spații industriale / logistice din România și unul dintre cei doi actori dominanți din zona de Vest, în apropiere de A1. De asemenea, a fost tranzacționat și un hotel în perioada analizată, Golden Tulip pe Calea Victoriei, care a marcat intrarea pe piața locală a Grupului Fatal.

Capitalul local începe să joace un rol din ce în ce mai mare pe piața de investiții din România

Cumpărătorii români au reprezentat 28% din volumul tranzacțiilor în 2019 și 35% în primul semestru 2020. Cei mai activi jucători au fost Dedeman, One United, Lotus Center sau Element Industrial.

Randamentele prime pe piața de birouri și pe cea de retail rămân la 7,00%, în timp ce pe piața industrială acestea se situează la 8,00%. Randamentele pe retail și pe piața industrială sunt la același nivel ca acum 12 luni, în timp ce randamentele de birouri s-au comprimat cu 25 bps în decursul anului.

Citeste si:
Biden: Nu sunt motive de panică în faţa răspândirii noii variante...
Biden: Nu sunt motive de...

”România este încă bine poziționată din perspectiva randamentului, deoarece valorile actuale sunt încă în spatele ultimului vârf înregistrat în perioada 2007 - 2008. Deși este dificil să facem previziuni exacte în acest moment, mai multe tranzacții, în valoare de aproximativ 650 de milioane de euro, ar putea să fie închise în restul anului 2020”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri