Impactul pandemiei asupra pieței rezidențiale este corelat cu prețul de vânzare al proprietăților, arată o analiză a companiei de consultanță JLL România, care subliniază că cel mai afectat este segmentul care se adresează cumpărătorilor interesați de proprietăți cu prețuri de sub 1.300 euro/ mp.

Această categorie reprezintă cea mai mare parte a ofertei de locuințe noi din București, respectiv 64% din total. În aceste condiții, măsuri guvernamentale precum programul Noua Casă sau cota redusă de TVA vor continuă să susțină dinamica pieței în aceste momente de incertitudine, se arată în analiza JLL România.

"Creșterea ratei șomajului va afecta preponderent acest segment de piață. Unul din efectele pe termen scurt va fi scăderea eligibilității potențialilor cumpărători din această categorie, pentru care va fi mai dificil procesul de calificare în vederea obținerii unui credit ipotecar. Volumul tranzacțiilor pe acest segment s-ar putea diminua, cel puțin pe termen scurt sau mediu și, prin urmare, prețurile de vânzare ar putea urma aceeași tendință", a declarat Andreea Hamza, senior director living department JLL România.

Retail jobs

Segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de prețuri 1.300 - 2.000 euro/mp, reprezentând aproximativ 30% din numărul total de unități din București și Ilfov va resimți mai puțin eventualele fluctuații din piată. Această categorie de cumpărători beneficiază de venituri mai stabile și au o rezistență mai mare în fața instabilității economice.

Românii cu bani cumpără locuințe și în pandemie

Cel mai puțin afectat va fi segmentul care se adresează cumpărătorilor din categoria de prețuri de peste 2.000 de euro/mp, reprezentând aproximativ 6% din numărul total de unități de pe piață. Acest segment s-a dovedit a fi cel mai rezistent în perioade dificile. Nu preconizăm o schimbare a apetitului potențialilor cumpărători de proprietăți rezidențiale din categoria high-end, astfel că cererea va rămâne stabilă pe această nișă.

Citeste si:
HARTA chiriilor pe cartiere din București: unde poți să locuiești...
HARTA chiriilor pe cartiere...

Nivelul tranzacțiilor cu locuințe noi în primul semestru din 2020 a fost de aproximativ 8.000 de unități pentru București și 3.000 de unități pentru Ilfov, presupunând că 60% din tranzacțiile realizate în Capitală și înregistrate oficial de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară au fost încheiate pentru unități noi, în timp ce pentru Ilfov noile vânzări sunt estimate la 90% din totalul tranzacțiilor. Față de semestrul 1 din 2019, nivelul tranzacțiilor ascăzut cu 7%.

"Considerăm că volumul tranzacțiilor va fi încetinit în acest an de creșterea preconizată a ratei șomajului în condițiile unei scăderi a economiei. De aceea, măsurile guvernamentale de susținere a segmentului imobiliar, precum extinderea progarmului Noua Casă sau mărirea plafonului de aplicabiliate a cotei reduse de TVA,pot fi un real ajutor pentru dezvoltatori și cumpărători. Dacă programul Noua Casă a fost deja prelungit și optimizat, măsură mult așteptată acum este mărirea plafonului maxim pentru care se aplică TVA-ul de 5%", a mai spus Andreea Hamza.

Citeste si:
Leroy Merlin deschide al doilea magazin din Brașov
Leroy Merlin deschide al...

În perioada ianuarie-mai 2020, în București și Ilfov, au fost livrate circa 4.000 de locuințe noi. În ceea ce privește oferta nouă din 2020, estimăm că această va fi cu cel puțin 10% mai mică decât în 2019, ajungând la circa 12.900 unități, țînând cont și de potențialele întârzieri ale termenilorde livrare.

Mai mult decât atât, scăderea ar putea fi mai mare în 2021, în condițiile în care efectele crizei actuale vor fi mai clare pe termen lung, iar impactul asupra proiectelor aflate în faza de planificare nu poate fi evalut încă, conchide analiza JLL România.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri