Pandemia a modificat comportamentul potențialilor cumpărători de locuințe. Aceștia își doresc proiecte care să ofere facilități precum mai multe spații verzi, spații de co-working sau stații de încărcare pentru mașini electrice. De asemenea, prețul unei locuințe a devenit mai puțin important decât documentația sau etapele de construcție, susțin experții în imobiliare.

Pandemia de COVID-19 a provocat în primă fază o încetinire a vânzărilor din segmentul rezidențial, urmată de o revenire a pieței. Chiar dacă criteriul financiar de obicei primează în astfel de perioade, aspectele legate de preț nu se mai situează pe primele locuri în topul întrebărilor pe care românii le-ar pune unui dezvoltator imobiliar, așa cum confirmă și studiul realizat de iSense Solutions în luna octombrie la comanda Aqua City.

“Dacă în urmă cu doi ani cumpărătorii începeau orice vizionare cu întrebări precum “Care este prețul apartamentului dorit/Care este ultimul preț?”, acum aceștia se axează pe alte detalii, precum documentația, etapele construcției, facilitățile oferite, tipurile de materiale de construcție folosite de dezvoltator, mijloacele de transport în comun la care au acces sau costurile adiacente de întreținere”, a explicat pentru wall-street.ro, Adrian Rus, expert imobiliar RE/MAX ACTION.

Explicația ține de faptul că profilul cumpărătorului a evoluat în ultima perioadă, iar nevoile sale sunt mai variate și mai sofisticate. Românii se informează mai bine și mai mult înainte de a face o investiție și sunt mult mai atenți cu banii lor. Cumpărarea unui apartament este o decizie majoră, iar cumpărătorul de azi este mult mai selectiv și de aceea sunt avantajate proiectele imobiliare promovate cât mai transparent. Iar cei aflați la a doua cumpărare de locuință sunt mult mai informați, au deja “lecția învățată”, știind foarte bine ce își doresc, astfel încât procesul de vânzare se rezumă la alegerea apartamentului în funcție de bugetul pe care-l au la dispoziție.

În urmă cu doi ani cumpărătorii începeau orice vizionare cu întrebări precum “Care este prețul apartamentului dorit/Care este ultimul preț?”, acum aceștia se axează pe alte detalii, precum documentația, etapele construcției, facilitățile oferite.

Adrian Rus, expert imobiliar RE/MAX ACTION

Lista documente

Lista de documente pe care dezvoltatorul ar trebui să o pună la dispoziția clientului interesat de achiziția unei locuințe este următoarea:

  • autorizația de construire;
  • certificatul de urbanism;
  • toate avizele necesare; extrasele de carte funciară ale terenului.

După finalizarea construcției, dezvoltatorul va putea pune la dispoziție și procesele verbale pe diverse categorii, cum ar fi:

  • procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor;
  • procesul verbal de constatare a stării proprietății aferent perioadei de după terminarea lucrărilor;
  • procesul verbal de recepție și predare a apartamentului.

Mai trebuie știut faptul că, de exemplu, la achiziționarea unui apartament vechi, cumpărătorul interesat trebuie să solicite contractul de intrare în posesie (vânzare-cumpărare) și cadastrul acestuia. Iar la achiziția unei case trebuie solicitate actele pentru teren, planul lui de situație, autorizația de construire a casei, procesul verbal de recepție a acestuia și un ultim extras de carte funciară de informare care să ateste cine este proprietarul casei.

“De toate cele de mai sus se ocupă notarul ales de vânzător și cumpărător, aflat la dispoziția acestora în vederea solicitării documentelor necesare autentificării tranzacției dintre părți. Tranzacția oricărei proprietăți (casă, apartament, spațiu comercial etc.) nu se poate face în absența vreunuia dintre documentele de bază ale proprietății: contract de vânzare-cumpărare, cadastru, releveu, certificat fiscal, certificat energetic, extras de carte funciară de informare”, a explicat Adrian Rus.

Conform studiului menționat mai sus, data la care se va finaliza construcția și termenul de predare a apartamentului sunt criterii importante pe lista de interese a cumpărătorului român. Este adevărat că achiziția unui apartament într-un ansamblu aflat foarte aproape de finalizare sau finalizat dă posibilitatea de mutare foarte rapidă. “Cu toate acestea, și proiectele în construcție au anumite beneficii, în primul rând pentru că vin cu prețuri mai avantajoase. Cumpărătorii sunt foarte atenți la astfel de detalii pentru a-și planifica atent resursele” a mai menționat Adrian Rus.

Atenție la facilitățile oferite

Cumpărătorii sunt interesați și de beneficiile pe care le oferă dezvoltatorii, beneficii precum locuri de joacă, terenuri de sport sau spații comerciale. Spațiul de co-workingeste un exemplu de necesitate pe care pandemia l-a urcat în topul nevoilor viitorilor proprietari. Pe lângă apartamentele mai mari, care să ofere și spațiul necesar organizării unui birou, unii cumpărători simt și nevoia unui spațiu de lucru extern, cu amenajările și dotările aferente, dar care să se afle aproape de casă.

“Identificarea acestor nevoi și viteza cu care dezvoltatorii se adaptează la ele se pot dovedi fi decisive pentru succesul unui proiect. În acest sens, un instrument util îl reprezintă cercetările sau studiile efectuate în rândul cumpărătorilor”, a explicat Adrian Rus.

În momentul de față, cele mai întâlnite facilități puse la dispoziție de dezvoltatori în cadrul proiectelor imobiliare noi sunt spațiile verzi, controlul la acces și asigurarea pazei, locurile de joacă pentru copii, terenurile de sport și spațiile comerciale integrate în ansamblul rezidențial. Lista de facilități căutate de cumpărători include mai noi și stația de încărcare pentru vehicule electrice, o noutate pentru cele mai multe complexe rezidențiale.

Atenție însă: prețul pentru întreținerea facilităților unui complex se va regăsi în nivelul costurilor cu întreținerea pentru viitorii locatari. Pe de altă, anumite facilități îi pot scuti pe aceștia de alte cheltuieli. De exemplu, un spațiu co-working în incinta complexului salvează timp și cheltuieli cu deplasarea până la birou, la fel ca drumurile până la sala de fitness, terenurile de sport sau centrul spa.

Locuințe pentru uz personal sau pentru închiriere

Statisticile arată că românii sunt oameni cu simțul proprietății foarte dezvoltat. Ei își doresc această siguranță, să știe că au locuința lor. Există un segment destul de redus de români care cumpără locuințe pentru a le închiria ulterior. “Sunt puțini cei care cumpără mai mult de o proprietate într-o viață, iar dacă o fac, se rezumă la maxim două. Din datele pe care le avem în prezent, cele mai căutate locuințe sunt apartamentele de 2 camere, decomandate, cu suprafața utilă de minim 50 mp, cu logie, balcon sau terasă de minim 4 mp, la prețuri situate între 60.000 euro și 80.000 euro (preț cu tot cu TVA-ul de 5%). În ceea ce-i privește pe cei care cumpără locuințe pentru investiție, aceștia caută apartamente cu un randament cât mai bun. Scopul lor este de a-și recupera investiția printr-un venit lunar realizat și, ulterior, să obțină unui profit. Un randament normal este situat intre 6 și 8, iar unul bun este situat între 9 și 12. Calculul randamentului se obține după formula: (valoarea chiriei x 12 luni)/valoarea apartamentului x 100”, a explicat Adrian Rus.

Tendința care se observă în rândul clienților e că aceștia devin din ce în ce mai selectivi: vor să știe care sunt tipurile de materiale și furnizorii, iar, mai nou îi interesează și cine execută lucrările acestora. În consecință, sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru calitatea materialelor și a finisajelor.

“De obicei, cei aflați în căutarea de apartamente își doresc personalizarea acestora după propriul gust și buget, iar asta este posibil în cazul proiectelor rezidențiale de dimensiune mică și medie, dar devine mai dificil de realizat în cazul proiectelor mari. Din acest motiv, majoritatea dezvoltatorilor ușurează alegerea clienților prin punerea la dispoziția acestora a unor linii de finisaj din care să aleagă. Astfel, gresia, faianța, parchetul sau ușile din interiorul apartamentelor pot fi alese după bunul lor plac, dar din game oferite de dezvoltatorul proiectului”, a concluzionat Adrian Rus.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri