Numărul de jafuri în casele românilor rămâne unul destul de ridicat, peste 20.000 de locuințe fiind „călcate” de hoți, iar cea mai vulnerabilă cale de acces este, surprinzător sau nu, chiar ușa.

Potrivit furnizorului de soluții de securizare a locuințelor ASSA ABLOY România, peste 75% dintre furturile din locuință au loc prin intrarea prin efracție pe uși, în timp ce 20% dintre hoți ajung în interiorul proprietății prin ferestre și 5% prin alte zone ale casei (ușă de garaj, uși pentru animale etc.)

Cu o medie de peste 20.000 de jafuri în domicilii la nivel național, conform statisticilor oficiale, este important pentru români să aleagă un sistem de securitate eficient care să le asigure protecția necesară, atât la nivel personal, cât și în ceea ce privește bunurile. De altfel, dorința de a ne simți în siguranță a dus la o evoluție pozitivă, de la an la an, a pieței de securitate”, a declarat Florin Tihulcă, Managing Director ASSA ABLOY România.

În acest context, conform studiilor realizate de companie, instalarea unui sistem smart de securitate descurajează, în proporție de 60%, furturile din locuințe.

Retail jobs

Ce ne recomandă specialiștii în sisteme de securitate

Potrivit lui Florin Tihulcă, cea mai mare parte a spargerilor se realizează prin zona ușilor, fie prin forțarea acestora, fie prin accesarea celor neîncuiate corespunzător, sau chiar uitate deschise. Tocmai din acest motiv, instalarea unei încuietori inteligente poate scădea considerabil numărul de jafuri.

ASSA ABLOY România recomandă instalarea unor încuietori inteligente care dispun de funcție de blocare automată și/sau de tehnologie geo-fencing. Potrivit companiei, există și încuietori care pot trimite notificări către proprietar în cazul în care ușa a fost lăsată întredeschisă, dar și care îi pot ține la curent pe proprietari în legătură cu statusul ușii printr-o aplicație mobilă, oriunde s-ar afla utilizatorul în lume.

Citeste si:
Marile erori judiciare din Romania: cazuri teribile
Marile erori judiciare din...

Astfel de încuietori pot crea și un istoric al utilizării încuietorii. De exemplu, dacă ușa este deschisă prin metoda tradițională, folosind cheia fizică, prin care se acționează cilindrul și descuie ușa mecanic, proprietarul va primi o notificare în fluxul de activitate al aplicației mobile ce îl va anunța această operațiune, împreună cu data și ora acesteia. În cazul unei deschideri neașteptate, proprietarul poate verifica mai departe despre ce este vorba, de exemplu cu ajutorul camerele de supraveghere exterioare, interioare sau a altor metode.

Metode suplimentare pentru securizarea locuinței

Dacă ne raportăm la ferestre, al doilea punct de acces vulnerabil pentru accesul în locuință, prin care ajung în locuință circa 20% dintre hoți, recomandarea specialiștilor ASSA ABLOY România este ca acestea să dispună de un sistem de securizare suplimentar, cum ar fi montarea unor senzori tip contact sau a celor de mișcare. În plus, o măsură de siguranță potrivită pentru întreaga locuință este montarea de camere de supraveghere smart.

Citeste si:
De la Geneză la Iliada și Odiseea, TOP 5 cărți recomandate de...
"Dacă vă plac caftelile,...

În ceea ce privește sistemele de camere de supraveghere, variantele recomandate sunt cele de tip CCTV pentru exterior cu 2, 4 sau mai multe camere, rezistente la intemperii și cu vedere pe timp de noapte. Acestea sunt echipate cu funcția de detectare a mișcării în zona de supraveghere. O altă variantă pentru exterior este camera cu reflector și alarmă All-in-One echipată cu senzor de mișcare care, la detectarea unui eveniment, trimite notificări în aplicația mobilă.

Camerele Wi-Fi pentru interior dispun de vedere de zi/noapte și senzori de mișcare. Acestea trimit în timp real notificări pe telefonul utilizatorului în aplicația mobilă dedicată. Echipamentul înregistrează evenimentul detectat, redă imagini live sau playback în aplicație și permite conversația cu persoana de cealaltă parte a camerei. Sistemul poate fi completat și cu senzori de mișcare.

Citeste si:
Hoții de nisip, spaima Sardiniei
Hoții de nisip, spaima...

O măsură de siguranță suplimentară este montarea unui vizor digital cu senzor de mișcare care atunci când detectează mișcare în fața ușii face o fotografie sau un scurt clip video instantaneu care se stochează pe cardul său de memorie”, a mai spus Florin Tihulcă (foto jos).

ASSA ABLOY, companie suedezo - finlandeză, este liderul global în soluții de acces, dedicat satisfacerii nevoilor utilizatorilor finali de securitate, siguranță și confort. Compania a intrat pe piața din România în 1994, prin preluarea Urbis. Cu o expertiză de peste 45 de ani, ASSA ABLOY activează pe piața sistemelor de închidere din România.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri F