Piața construcțiilor din Iași este estimată la 2,2 miliarde de euro

Piața construcțiilor din Iași se va menține stabilă și în anul 2021, în ciuda contextului pandemic, în capitala Moldovei existând peste 1.200 de proiecte de construcții aflate în diferite faze de realizare, întreaga piață locală fiind estimată la aproximativ 2,2 miliarde de euro, se arată într-un comunicat la Graphein.

Impactul pandemiei de COVID-19, care a marcat evoluția economiei la toate nivelurile în 2020, a fost relativ redus în cazul sectorului de construcții, care a continuat să fie unul dintre cele mai dinamice. Potrivit unei analize realizate de compania de proiectare topografică Graphein, în colaborare cu IBC Focus, lider de piață în monitorizarea șantierelor și proiectelor de construcții din România, și la Iași, construcțiile au fost sectorul vedetă al anului 2020. Datele culese din piață în perioada ianuarie 2020 - ianuarie 2021 indică faptul că, la nivelul județului Iași, peste 1.200 de proiecte de construcții erau în diverse faze de realizare.

„Anul trecut am asistat la o anumită inerție, multe proiecte fiind continuate după ce au fost demarate în 2019. Chiar și așa sectorul construcțiilor nu a resimțit atât de puternic șocul generat de criza sanitară și cea economică. Cred că anul 2021 se va situa la un nivel similar celui anterior, resimțindu-se deja în piață o efervescență din partea dezvoltatorilor imobiliari, dar și a autorităților locale”, a declarat Eugen Ursu, managing partner Graphein.

Proiectele rezidențiale domină piața construcțiilor

Analiza realizată de Graphein și IBC Focus urmărește piața atât la nivel cantitativ, cât și structural. Astfel, datele arată că sectorul construcțiilor din Iași este dominat în continuare de proiectele rezidențiale private (ansambluri rezidențiale noi, vile, apartamente). Din totalul celor 1.276 de proiecte, 475 sunt clădiri rezidențiale (aproximativ 37% din piață). Locul doi este ocupat de construcțiile sociale și comunitate (182 la număr), birouri/comercial (181) și industrial (137).

Raportul se schimbă dacă piața este analizată din punct de vedere al valorii investițiilor. Astfel, cele mai mari sume vor fi investite în spații de birouri și comerciale (aproximativ 820 milioane de euro), în timp ce piața construcțiilor rezidențiale este estimată la valoarea de 686 milioane de euro. O sumă importantă ar urma să fie alocată proiectelor de infrastructură (drumuri, poduri), unde valoarea totală a investițiilor este de aproximativ 200 milioane de euro.

Citeste si:
Cel mai slab an in constructii de la inceperea crizei
Cel mai slab an in...

Analiza face o radiografie amănunțită a pieței construcțiilor din Iași și include toate proiectele aflate în diverse stadii de realizare. Astfel, putem vorbi despre aproximativ 500 de proiecte aflate în fază avansată de execuție (construcție, amenajare sau finalizate). Alte peste 720 de proiecte se află încă în fază incipientă (autorizare, proiectare, înainte de execuție sau chiar intenție).

Din punct de vedere a dimensiunii proiectelor, cele mai multe au o valoare medie (între 200.000 și 1 milion de euro), în timp ce 300 de investiții depășesc valoarea de un milion de euro, fiind încadrate la proiecte mari. Peste 440 de proiecte sunt încadrate la categoria mici (sub 200.000 de euro).

Sursa foto: Shutterstock
Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri