Răspândirea noului coronavirus a generat o nevoie acută de paturi goale în spitalele din România, în condițiile în care tot mai mulți români s-au prezentat la spitale, fiind afectați de pandemia de Covid-19, așa că trebuia să apară și o soluție mai puțin obișnuită pentru a suplimenta numărul de paturi.

Astfel, a apărut și ideea de a dezvolta spitale modulare. Peste 23.000 mp de scheme funcționale pentru spitale modulare din containere au fost realizate de studioul de arhitectură TESSERACT în ultimul an, de la declanșarea pandemiei în România, acestea fiind și primele de acest tip realizate în țara noastră.

TESSERACT a proiectat în ultimul an 7 spitale modulare funcționale sau în curs de finalizare, cu 146 de paturi în total, astfel:

  • în curtea Spitalului Universitar de Urgență Elias București – un spital pentru pacienții cu forme grave și medii infectați cu Covid-19 şi unul pentru triaj
  • un spital modular pentru triaj, la Sibiu
  • un spital pentru pacienții cu forme grave de Covid – 19 la Piatra Neamț - Spitalul Modular 2 dedicat ATI
  • un spital pentru pacienții cu forme grave de coronavirus în curtea Spitalului Județean de Urgență Brașov
  • un spital pentru recuperare în cadrul institutului Ana Aslan - unitatea Căldărușani și unul pentru recuperare în cadrul Institutului Ana Aslan - unitatea Otopeni.

(Sursa foto: TESSERACT)

Retail jobs

De asemenea, TESSERACT, singurul studio de arhitectură specializat în proiectare dedicată sistemului medical, a realizat conceptul și schema funcțională și pentru transformarea unei clădiri a spitalului Județean Bacău într-un spital cu 110 paturi, folosit pentru tratarea pacienților cu Covid-19.

“Cu implicare, creativitate și fără să stăm prea mult pe gânduri am realizat cu un cost ce pornește de la doar 6.000 euro per container primele unități modulare din România, care din punct de vedere sanitar și epidemiologic întrunesc toate calitățile unui spital. Acestea au preluat din povara sistemului sanitar în această perioadă și arată că se poate realiza management profesionist de spitale, în plină perioadă de criză sanitară și în România,” declară Raluca Șoaita, fondator TESSERACT ARCHITECTURE.

Cel mai recent spital modular proiectat de studioul TESSERACT este Spitalul Modular din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț. În acest moment, structura metalică este montată aproape în totalitate și urmează montajul unităților modulare, realizarea hidroizolației și montajul cadrelor de protecție a terasei.

Arhitecții TESSERACT spun că, în loc să lăsăm neutilizate mii de containere în porturi, trebuie să ne gândim cum le putem reutiliza atât pentru sistemul medical cât și pentru domenii precum cel logistic și industrial, agricol sau altele.

Citeste si:
Coronavirus update, 5 decembrie | Câte cazuri nou s-au înregistrat azi
Coronavirus update, 5...

“Ideea spitalelor modulare, dincolo de nevoia de a implementa foarte rapid aceste unități în contextul pandemiei prezente, pornește de la ideea de a reutiliza eficient, de a recicla o resursă care de altfel zace de multe ori părăsită în porturi și este considerată deșeu. Spitalele modulare realizate în pandemie au fost scoase în curtea spitalelor, separând astfel circuitele pacientului infectat cu Covid -19 față de cele ale pacientului neinfectat și oferind astfel spitalului posibilitatea de a utiliza în continuare spitalul pentru pacienții neinfectați, fără riscuri de contaminare,” a mai spus Raluca Șoaita.

Mai jos aveți o simulare a procesului de dezvoltare a unui spital modular.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri