Piața locală a spațiilor logistice și industriale a început și anul 2021 pe un trend pozitiv, volumul tranzacționat în primele trei luni ale anului ridicându-se la aproape 200.000 de metri pătrați, dublu față de perioada similară a anului precedent, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Reînnoirile de contracte au reprezentat doar 16% din volumul tranzacționat, astfel că cererea a fost determinată în primul rând de contracte noi și de proiecte de relocare. Mai mult de 40% din tranzacții au fost de preînchiriere, astfel că piața va continua să se dezvolte într-un ritm susținut. Bucureștiul a atras aproape 60% din volumul tranzacționat, o activitate importantă fiind observată și în Timișoara, Pitești (câte 10% din volumul tranzacționat) sau Brașov (7%).

Livrările de spații noi în primul trimestru al acestui an au fost limitate, cea mai importantă dezvoltare finalizată fiind extinderea cu 10.000 de metri pătrați a centrului de distribuție deținut de Decathlon în cadrul parcului logistic dezvoltat de WDP la intersecția dintre autostrada București – Ploiești și Centura Capitalei. În cadrul aceluiași proiect a fost semnată și una dintre cele mai mari tranzacții ale începutului de an, eMag închiriind un spațiu de 11.000 de metri pătrați.

“Companiile din sectorul de retail, distribuție și comerț online sunt cele mai active în acest domeniu și suntem încrezători că ele vor fi motorul dezvoltărilor viitoare de parcuri logistice în București și în celelalte orașe. Acest sector intră într-o nouă fază de maturizare, cu proiecte diversificate realizate atât de către dezvoltatori internaționali, cât și de jucători locali, având standarde de calitate ridicate ale clădirilor și grijă pentru mediul înconjurător, precum și chiriași stabili, cu planuri bine conturate și cerințe din ce în ce mai sofisticate”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Rodica Târcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox

În prezent, dezvoltatorii au în construcție spații noi cu o suprafață cumulată de peste 450.000 de metri pătrați. Bucureștiul rămâne cea mai activă piață, în jurul Capitalei fiind concentrate circa 55% din noile spații aflate în construcţie. Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, trei dintre cele mai importante piețe logistice regionale, alături de Craiova, unde va fi construit un nou centru logistic pentru Profi, sunt de asemenea active.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri