Efectele pandemiei nu s-au resimțit doar în economie sau în piața muncii. Studenții și-au schimbat și ei percepția despre spațiile în care locuiesc, studiază sau își petrec timpul liber alături de prieteni, iar viitoarea generație de profesioniști e tot mai interesată de conceptul de spații „sănătoase”.

Chiar dacă pandemia a transferat procesul de învățare în mediul online, pe măsură ce efectele acestei pandemii se vor tempera, studenții vor dori să se întoarcă la viața din universitate, la interacțiunea socială și experiența studenției tradiționale. Mobilitatea studenților ar trebui să se reia începând cu anul academic 2021/2022, conform unor cercetări de piață efectuate la nivel european. Până la eliminarea oricăror bariere legate de sănătate, modelul de studiu hibrid reprezintă o opțiune serioasă, până la reluarea completă a cursurilor offline.

Cu toate că presiunea este mai mică în prezent, pe termen lung, și nevoia pentru spații de locuit pentru studenți va reveni la nivelul perioadei pre-Covid. Însă, devine tot mai clar că atitudinea tinerilor față de aceste spații de locuit se schimbă, cu accent pe dimensiunile și facilitățile camerelor, intimitate, stare de bine, confort psihic, condiții pentru sănătate fizică și psihică pe care le așteaptă tinerii de la spațiile în care aleg să locuiască în anii studenției.

Acestea au fost aspecte care au contat mai puțin până acum, însă partea bună a pandemiei este că a atras oamenilor de toate vârstele atenția asupra efectelor pe care condițiile de locuit din clădiri le au asupra sănătății fizice și psihice. Din acest punct de vedere, spațiile private special construite pentru studenți (PBSA / purpose-built student accommodation), de tipul campusurilor private, au avantajul de a se fi poziționat deja pe piață la un nivel calitativ superior al serviciilor, prin accentul ridicat pus pe diversitatea serviciilor, confortul, satisfacția și siguranța sanitară a ocupanților, zonă în care, de regulă, căminele de stat primesc calificative foarte joase.

Campusurile private pentru studenți mizează tocmai pe oferirea de servicii la un nivel cât mai ridicat, fiind flexibile și adaptabile la noul context pandemic și la noile cerințe ale pieței.

Campusurile private oferă multiple facilități, precum camere spatioase de peste 25 mp, biblioteci și săli de studiu cu acces la internet de mare viteză, spații comune dedicate socializării și relaxării, piscină sau sală de sport, care să stimuleze interacțiunea socială și, astfel, starea de bine a studenților. În plus, pentru a înlătura temerile legate de sănătate, se pune tot mai mult accent pe igienă și măsuri de siguranță sanitară, inclusiv sisteme performante de filtrare a aerului și apei. Totodată, o viteză mare a internetului devine obligatorie, fiind o facilitate cerută în mod expres, în condițiile în care învățarea în sistem hibrid va fi utilizată cel mai probabil și după ce va trece pandemia.

Mai mult, toate studiile arată că tânăra generație este mult mai sensibilă la problemele de mediu și la impactul propriilor acțiuni asupra planetei. În acest context, decizia de alegere a spațiului de cazare va fi influențată tot mai mult inclusiv de aspectele privind sustenabilitatea clădirii și impactul acesteia asupra mediului.

Așadar, pandemia testează reziliența acestui sector imobiliar de nișă, orientat către studenți. Campusurile care pariază pe calitate, siguranță sanitară și sustenabilitate, oferind o valoare mai mare decât alte opțiuni de cazare, vor trage cartea câștigătoare.

Această opinie a este semnată de Cristian Slave, General Manager West Gate Studios (primul campus studențesc privat din România) & Studio One Accommodation Suites Hotel (unitate de cazare de 4 stele), ambele dezvoltate de Genesis Property.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri