Cele mai des întâlnite topuri legate de clădiri sunt cele care vorbesc despre cele mai înalte sau cele mai mari clădiri din lume, dar când vine vorba de valoarea construcțiilor lucrurile sunt complet diferite.

Trebuie să menționăm că am eliminat din această listă construcțiile speciale, cum sunt bazele militare, centralele nucleare sau institutele de cercetare ale căror costuri finale nu sunt date de construcții în sine, cât de echipamentele speciale cu care sunt dotate.

10. Hotel Bellagio - Las Vegas, SUA

(Sursa foto: Bellagio - mgmresorts.com)

Hotelul Bellagio se află în „buricul târgului” din Las Vegas, fiind înconjurat de unele dintre cele mai cunoscute hoteluri și cazinouri din oraș, și ocupă un domeniu vast, care este ocupat în mare parte și de fântâna dansatoare din fața hotelului, care-i încântă pe clienți, dar și pe trecători.

Bellagio se află pe locul fostului hotel „Dunes” și a fost ridicat în 1998, iar valoarea construcției s-a ridicat la 2,29 miliarde de dolari.

9. City of Dreams - Macao, China

(Sursa foto: CityofDreamsMacau.com)

Este o nouă destinație care se află tot într-un oraș renumit pentru industria jocurilor de noroc, dar pe cealaltă parte a planetei față de Las Vegas, mai exact în Macao, China.

Complexul dispune de peste 500 de mese de joc și peste 1.500 de aparate de jocuri. A fost finalizat în 2009, iar costul de la momentul inaugurării a fost de 2,75 miliarde de dolari.

8. Venetian Macao – Macao China

(Sursa foto: Venetian Macao / Facebook)

Capitala jocurilor de noroc din Asia are încă un reprezentant în acest top. Este vorba de hotelul Venetian, aparținând rețelei care deține și hotelul Venetian din Las Vegas, dar acesta este mult mai valoros.

Poate că este mai valoros și pentru că deține titlul de cel mai mare cazinou din lume, având peste 800 de mese de joc și peste 3.400 de aparate, făcând City of Dreams să pară mic.

Când a fost finalizat în 2007, valoarea construcției a fost evaluată la 2,97 miliarde de dolari.

7. Wynn Resort - Las Vegas, SUA

(Sursa foto: WynnResorts.com)

Da, se pare că am rămas tot la capitolul hoteluri-cazino. Wynn Resort este unul dintre cele mai mari complexuri de divertisment din Las Vegas și este format din două clădiri impunătoare care ies în evidență chiar și într-un oraș plin de clădiri emblematice, așa cum este capitala jocurilor de noroc americană.

Resortul a fost finalizat în 2005 și a costat 3,26 miliarde de dolari.

6. One World Trade Centre - New York, SUA

(Sursa foto: aecom.com)

Cu siguranță știți că această clădire s-a ridicat pe locul renumitelor turnuri gemene World Trade Center care au dispărut în timpul incidentelor din 11 septembrie 2001.

Construit ca un monument care să comemoreze tragicele evenimente, a fost inaugurat în 2013, iar valoarea proiectului s-a ridicat la 2,8 miliarde de dolari.

5. The Cosmopolitan - Las Vegas, SUA

(Sursa foto: agoda.com)

Revenim la hoteluri și cazinouri, iar complexul The Cosmopolitan este un alt reper al Las Vegasului. Complexul este format din două turnuri impunătoare care pune la dispoziție peste 3.000 de camere pentru clienții săi.

Construcția a fost finalizată în 2010, iar costurile s-au ridicat la 4,16 miliarde de dolari.

4. Emirates Palace - Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

(Sursa foto: oddcities.com)

Este unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, nu doar din emirate, dispunând de spații verzi vaste, o raritate în această parte a lumii și de o plajă privată fabuloasă.

Proiectul a fost finalizat în 2005, iar la momentul inaugurării valoarea lucrărilor s-a ridicat la 4,46 miliarde de dolari.

3. Resorts World Sentosa - Singapore

(Sursa foto: yogonet.com)

Situat pe insula Sentosa, aflată pe partea de sud a coastei singaporeze, complexul dispune de un cazinou, un parc de distracții și cel mai mare acvariu din lume.

A fost inaugurat în 2010, iar valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 5,38 miliarde de dolari.

2. Marina Bay Sands - Singapore

(Sursa foto: Marina Bay Sands)

Bogatul stat asiatic ocupă încă o poziție pe podium, cu una dintre cele mai emblematice clădiri din era recentă. Marina Bay Sands este un complex din ce în ce mai popular, mai ales pentru piscina suspendată, care le oferă vizitatorilor o panoramă unică în lume.

Complexul a fost finalizat în 2010, iar costul total al acestui proiect ambițios a fost de 6 miliarde de dolari.

1. Abraj Al Bait - Mecca, Arabia Saudită

Abraj Al Bait(Sursa foto: Shutterstock)

Închidem topul cu o construcție din lumea arabă. Abraj Al Bait este unul dintre cele mai surprinzătoare proiecte din lume, chiar dacă în Orientul Mijlociu sunt clădiri mult mai cunoscute în întreaga lume. Cum ar fi Burj Khalifa, dar care se încadrează doar la capitolul mențiune, pentru că valoarea proiectului celei mai înalte clădiri din lume a fost de „doar” 1,5 miliarde de dolari.

Abraj Al Bait este un întreg complex de clădiri, de aici și costul ridicat al acestui proiect. A fost construit pentru a da o nouă față vechiului și renumitului oraș din Orientul Mijlociu, cu scopul de a oferi noi facilități pelerinilor musulmani care vin în fiecare an să se roage la Mecca.

Costul total al construcției la momentul inaugurării sale, adică în 2012, a fost evaluat la 15 miliarde de dolari. Adică a costat de 10 ori mai mult decât cea mai înaltă clădire a lumii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri