Săptămâna trecută, INS anunța că în primele cinci luni ale acestui an volumul construcțiilor a crescut, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, dar în realitate ritmul lucrărilor se află pe un trend de încetinire, dacă ne raportăm de la o lună la alta.

Lucrările de construcţii au crescut în luna mai comparativ cu luna aprilie atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, dar România se numără printre ţările cu cel mai mare declin al lucrărilor de construcţii de la o lună la alta, arată datele publicate, luni, de Eurostat.

Conform acestor date, lucrările de construcţii au crescut cu 0,7% în UE, respectiv cu 0,9% în zona euro, în luna mai comparativ cu luna aprilie. În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Franţa (5,4%), Polonia (3,8%) şi Cehia (3%). La polul opus, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Slovenia (minus 7,5%) şi România (minus 5,8%). Declinul înregistrat de România în luna mai vine după un avans de 7,2% în luna aprilie comparativ cu luna martie, când România a fost lider la creşterea lucrărilor de construcţii.

În ritm anual, în mai 2021, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, lucrările de construcţii au crescut cu 13,6% în zona euro şi cu 11,6% în Uniunea Europeană. În acest caz, exceptând Suedia şi Slovenia, lucrările de construcţii au crescut în toate statele membre UE, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Franţa (23,9%), Austria (21%) şi Ungaria (18,7%). În România, lucrările de construcţii au crescut cu 6% în ritm anual în luna mai, după un avans de 12,7% în luna aprilie.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut pe total cu 6,1% în luna mai 2021 faţă de luna mai 2020. Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, lucrările de construcţii s-au majorat pe total cu 7%.

Tot potrivit INS, în primele cinci luni ale anului, volumul lucrărilor de construcţii s-a majorat cu 5,5% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, ca serie brută, dar trebuie să ținem cont de faptul că primele cinci luni ale anului trecut au fost afectate de carantina națională, care a afectat și lucrările de construcție din acea perioadă, așa că realitate e că nu poate fi făcută o comparație reală între ce s-a întâmplat anul trecut și anul acesta, când măsurile de restricții au fost relaxate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri