Piața terenurilor ar putea consemna cel mai bun an din 2008 încoace, în condițiile în care jucătorii inactivi au reînceput vânătoarea de terenuri. Totuși, din diverse motive, sunt șanse mici ca interesul să se transforme în tranzacții încheiate în acest an.

Potrivit analiștilor de la Colliers, piața terenurilor a rămas activă în primul semestru din 2021 în ceea ce privește intențiile de cumpărare, continuând tendințele de anul trecut și indicând o perspectivă bună pentru restul anului, chiar dacă unele tranzacții ar putea să nu fie încheiate în acest an.

Reprezentanții companiei de consultanță imobiliară spun că 2021 are toate șansele să devină unul dintre cei mai buni ani din 2008 încoace, dar problemele ridicate de factorii urbanistici împiedică piața în ceea ce privește realizarea tranzacțiilor.

Potrivit datelor transmise la solicitarea wall-street.ro, tranzacțiile au crescut atât în volum, cât și în valoare. În primul semestru al acestui an s-au înregistrat câteva tranzacții importante, dar volumul ar fi putut fi și mai mare.

Primul semestru din 2021 a fost extrem de activ pe partea de securizare de terenuri, însă majoritatea contractelor au fost angajamente condiționate de îndeplinirea anumitor condiții, ca de exemplu obținerea unui PUZ sau a Autorizației de Construire. Până la finalizarea tranzacțiilor, nu putem contabiliza aceste contracte în volumul pieței.

Cu toate acestea, având în vedere activitatea susținută pentru îndeplinirea acestor condiții asumate în cadrul tranzacțiilor, precum și interesul în continuare foarte crescut pentru terenuri pentru noi proiecte, estimăm că sunt șanse foarte bune ca 2021 să înregistreze un volum de tranzacții cu terenuri mai mare decât anul precedent și să depăseașcă 400 milioane de euro”, ne-a explicat Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers.

Dezvoltatorii rezidențiali și retailerii, cei mai activi cumpărători de terenuri

Privind partea pozitivă a lucrurilor, cererea a rămas consistentă din partea dezvoltatorilor din sectorul rezidențial, menținându-se interesul ridicat apărut încă de anul trecut. Totodată, în prima parte a acestui an, a venit un plus consistent și, oarecum neașteptat, din zona de retail.

În primul semestru, dezvoltatorii de retail au avut cel mai mare apetit pentru achiziția de terenuri și au fost mult mai activi și în afara Capitalei. Consultanții Colliers au observat interes din partea unei categorii largi de cumpărători, de la diverși operatori de retail (hipermarketuri / supermarketuri, magazine de bricolaj etc.) până la dezvoltatori de parcuri de retail - atât proiecte de mari dimensiuni, cât și centre comerciale de tip strip mall în orașe mici sau în zonele rezidențiale cu creștere rapidă din orașele mari.

Reprezentanții companiei de consultanță spun că trebuie remarcat și faptul că, fără îndoială, cele mai dinamice segmente de retail sunt cele care nu beneficiază atât de mult de comerțul electronic aflat în plină ascensiune.

„Având în vedere rapiditatea cu care se mișcă lucrurile în zona de retail, observăm investitori care se re-activează pe piață, dar și alții care intră acum pe acest segment pentru a-și diversifica portofoliul de investiții.

În ceea ce privește sectorul terenurilor pentru rezidențial, tendințele de anul trecut sunt încă valabile și există un mare interes din partea multor tipuri de cumpărători care caută să profite de randamentele atractive, deși piața devine mult mai aglomerată”, este de părere Sînziana Oprea.

Jucătorii din piața office și cea hotelieră au revenit pe piață

Raportul Colliers mai arată că, în timp ce retailerii și dezvoltatorii de rezidențial sunt mai activi ca oricând, încep să se trezească și jucătorii care și-au înghețat planurile de dezvoltare. Din sectoarele care încă au nevoie de mai multă claritate privind evoluția viitoare (în special birouri și hoteluri), doar câțiva jucători mai sunt în expectativă, restul reîncepând căutările de terenuri pentru proiecte noi.

În ceea ce privește dezvoltatorii de clădiri de birouri, chiar dacă segmentul este departe de a-și fi găsit echilibrul și predictibilitatea, pe fondul realităților post-pandemice de pe piața forței de muncă, tot mai mulți jucători încep să caute terenuri pentru noi proiecte în București, în special în zone foarte bune.

Potrivit celor de la Colliers, când vor finaliza un nou proiect, în 3-4 ani, perioadă care include cumpărarea unui teren, obținerea tuturor aprobărilor necesare, construirea efectivă a acestuia, scena birourilor din București cel mai probabil se va fi stabilizat și chiar va fi început să crească din nou.

Suspendarea PUZ-urilor îngreunează piața din Capitală

În ceea ce privește oferta de terenuri, în timp ce rămâne consistentă și vine de la diferite categorii de vânzători, apar unele schimbări generate de contextul actual. De exemplu, asocierile sunt tot mai des întâlnite, deoarece mulți dezvoltatori, în special în sectorul rezidențial, urmăresc să împartă riscurile unui nou proiect, în timp ce proprietarii de terenuri care nu au nevoie imediată de lichidități sunt interesați să beneficieze de o parte din profiturile din dezvoltare.

Citeste si:

    Un aspect important care influențează atât oferta, cât și planurile pe termen scurt și mediu ale investitorilor este legat de incertitudinile privind situația urbanistică. Schimbările din administrația publică din anumite zone au dus la blocaje, cum ar fi întârzieri în numirea arhitecților șefi în unele orașe sau înghețarea planurilor urbanistice zonale în 5 sectoare din București.

    Cu toate acestea, lucrurile evoluează spre bine, spre mai multă claritate în majoritatea orașelor, cu excepția Bucureștiului, unde lucrurile se mișcă mai lent, păstrând sentimentul de incertitudine și pentru următoarele luni.

    Până acum, anul 2021 a înregistrat câteva tranzacții importante finalizate, dar lipsa unui volum mai bogat nu are legătură cu cererea pentru terenuri, care este la un nivel ridicat, ci cu blocajele din zona urbanistică și nevoia investitorilor de mai multă claritate în acest sens” a mai spus Sînziana Oprea.

    Citeste si:

      Prețurile ar putea să crească, în condițiile în care cumpărătorii licitează pe zonele bune

      Prețurile sunt în creștere, iar tendința de creștere s-ar putea menține, în condițiile în care cumpărătorii încep să liciteze între ei, pentru a pune mâna pe terenurile cele mai bune.

      Sînziana Oprea ne-a mai explicat că, în majoritatea cazurilor, prețurile au fost destul de stabile în ultimii 1-2 ani, deși pentru locațiile foarte bune, unde concurează, mai nou, mai mulți potențiali cumpărători, se primește un bonus de preț, uneori semnificativ, pentru a obține cele mai bune loturi de teren.

      Până la finalul anului nu ne așteptăm la evoluții importante de preț, chiar pe fondul cererii în continuare susținute și diminuării ofertei de terenuri disponibile. Creșterea prețurilor va fi temperată de presiunea pe marjele dezvoltatorilor, confruntați cu creșterile importante ale costurilor de construcție din ultima perioadă.

      Totuși, pentru cele mai bune terenuri, cu documentații de urbanism aprobate, s-ar putea obține prețuri cu 10-15% mai mari, sau chiar până la 20-30% mai mari, dacă există și o Autorizație de Construire”, ne-a mai spus reprezentantul Colliers.

      Ce terenuri sunt căutate și unde?

      Bucureștiul rămâne cea mai interesantă piață, chiar și în contextul în care suspendarea PUZ-urilor este o problemă reală în încheierea tranzacțiilor.

      Cel mai mare interes pentru sectorul rezidențial este legat de București, dar există un apetit tot mai mare pentru acest sector și în orașele regionale în dezvoltare. Investitorii mari, inclusiv cei instituționali, caută proiecte cu destinație mixtă în afara Bucureștiului, mai ales pentru mixul rezidențial - retail. În același timp, unii dezvoltatori activi în marile orașe regionale intră pe piața rezidențială atractivă din București, mulți dintre ei căutând asocieri cu proprietari de terenuri pentru a-și minimiza riscurile.

      „Se cauta o gamă largă de terenuri, de la parcele mai mici în zonele centrale (pentru proiecte pe segmentele superioare de preț), la foste platforme industriale (pentru proiecte de mari dimensiuni și funcțiuni mixte) sau parcele mari aflate la marginea sau în afara orașului, în zona metropolitană (în special pentru proiecte de cartiere de case cu facilitățile necesare)", explică Sînziana Oprea.

      Potrivit ei, cele mai atractive orașe pentru investitori sunt marile centre regionale care în această perioadă atrag nu doar interesul retailerilor, ci și al dezvoltatorilor de rezidențial instituționali.

      Din punct de vedere al activității de tranzacționare, în top intră orașe precum Timișoara, Brașov, Galați sau Brăila. Interes foarte mare exista și pentru Cluj-Napoca, Iași, Constanța sau Craiova, însă aici oferta de terenuri disponibile este relativ redusă, de aici și dificultatea dezvoltatorilor de a găsi un teren potrivit pentru proiectul vizat care să poată fi achiziționat la un preț corect, care să fie fezabil pentru planul de afaceri”, ne-a mai spus Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers.

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Adrian Ungureanu
      Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


      Setari Cookie-uri