Prețurile apartamentelor au crescut în ultimul timp și vor continua să crească în contextul inflaționist și al creșterii generalizate a costurilor de producție. Matei Maloș, CEO-ul platformei de imobiliare Directimo a declarat, pentru wall-street.ro, că impactul pieței este estimat între 7-11% în ceea ce privește creșterea costului de dezvoltare generală, atât materialul de construcție, cât și manopera.

„Ne așteptăm ca prețurile să fie corelate cu creșterea costurilor. În același timp, este obligatoriu ca prețurile să rămână accesibile astfel încât cererea să fie solvabilă, sustenabilă și să existe un raport corect între cerere și ofertă. Competiția este și ea în creștere”, a declarat Matei Maloș (FOTO).

Acesta spune că prețul materialelor de construcție e generat de inflație, plata de dobânzi și, bineînțeles, de competiție și de raportul cerere-ofertă, fiind imposibil de estimat cum vor evolua prețurile la materiale de construcție pentru anul viitor.

România este țara cu cele mai accesibile locuințe din UE

Deși prețurile din imobiliare au crescut în ultimul timp, românii au continuat să cumpere locuințe, iar tendința este în continuare în creștere. Maloș este de părere că domeniul imobiliar rămâne o posibilitate de diversificare a investițiilor, dar și o parte de refugiu.

„În continuare locuințele din România sunt cele mai accesibile din Uniunea Europeană dacă privim relația dintre prețul la metrul pătrat și veniturile populației. Optimizarea suprafețelor către zona de smart economy, acele produse eficientizate și corelate cu piața occidentală cu investiții în arhitectură și calitate, și mai puțin în metri pătrați, ar genera un nivel de accesibilitate mai ridicat”, ne explică Matei Maloș.

De asemenea, reprezentantul Directimo precizează că zona suburbiilor se va dezvolta în anii viitori, devenind un segment popular pentru achiziția de noi locuințe.

Există în același timp multe proiecte de regenerare urbană: foste fabrici sau zone industriale care sunt în curs de dezvoltare care sunt foarte bine conectate cu facilitățile orașului: parcuri, clădiri de birouri și tot ce înseamnă grădinițe, școli.

- Matei Maloș, CEO al platformei de imobiliare Directimo -

Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), preţurile locuinţelor în cele 27 de state membre ale UE au crescut cu 7,3% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020.

Cum arată prețurile locuințelor din România

Jucătorii din imobiliare au împărțit piața dezvoltărilor rezidențiale din Capitală în șase segmente: low, mass-market, mediu, mediu-superior, premium și lux. Reprezentanții Directimo au analizat prețurile locuințelor pentru patru dintre aceste segmente, și anume: mediu, mediu-superior, premium și lux.

Segmentul mediu este cel al clasei de mijloc, cu locuințe localizate în zone semi-centrale ale orașului și în suburbia de nord (centură, Pipera & Voluntari). Prețul mediu pentru o garsonieră de 37 metri pătrați este de 65.000 euro, în timp ce pentru un apartament de două camere de 53 metri pătrați vei plăti 89.000 euro. Totodată, costul unui apartament de trei camere cu o suprafață de 74 metri pătrați va costa circa 123.000 euro.

În ceea ce privește segmentul mediu-superior, suprafețele medii utile sunt similare cu cele din segmentul mediu – garsonieră 36 mp, studio dublu 42 mp, apartamente cu două camere 53 mp, apartamente cu trei camere 77 mp.

Locuință Suprafață Preț
Garsonieră 36 mp 70.900 euro
2 Camere 54 mp 111.600 euro
3 Camere 77 mp 161.110 euro

Suprafața medie utilă a unei garsoniere din segmentul premium este de 40 mp, cea a unui apartamente de două camere este de 57 mp, iar pentru trei camere 82 mp. Acest tip de locuințe se regăsesc în zonele de nord, centrale sau ultra-centrale.

Locuință Suprafață Preț
Garsonieră 40 mp 88.000
2 Camere 57 mp 148.000
3 Camere 82 mp 221.517 euro

În București, proprietățile din segmentul de lux se regăsesc în zone precum Primăverii, Capitale, Kiseleff și Aviatorilor. Potrivit reprezentanților Directimo, acest segment nu oferă clienților opțiunea de a cumpăra garsonieră, doar de la două camere în sus.

Locuință Suprafață Preț
2 Camere 81 mp 742.995 euro
3 Camere 122 mp 955.689 euro

Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), preţurile locuinţelor în cele 27 de state membre ale UE au crescut cu 7,3% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioadă similară din 2020.

Pe de altă parte, producătorii europeni preconizează că prețurile materiilor prime utilizate în construcții vor înregistra creșteri de preț de două cifre, până la sfârșitul lui 2021. Potrivit datelor relevate printr-un studiu recent al companiei internaționale de consultanță Horváth, cea mai mare creștere se așteaptă să fie de 33%, la lemn.

Alte majorări importante sunt estimate pentru oțel, care se va scumpi cu 15%, și materialele plastice, care vor avea un cost mai ridicat cu 20%. Creșterile prețurilor pentru materiile prime au început anul trecut, pe fondul debutului pandemiei, iar cel mai mare salt a fost în România și Germania. În cele două țări, prețul lemnului s-a dublat în septembrie 2020.

Se preconizează că lemnul, oțelul, materialele plastice, gazul sau metanolul se vor vinde tot mai scump până la finalul anului, iar că aceste majorări vor continua și în 2022. Prețul pe tonă al oțelului laminat la cald este în prezent mai ridicat cu 60%, față de începutul anului, iar până la sfârșitul lui 2021, se estimează că va mai crește cu încă 18%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri